Když se venku ochladí a kuchyní se začne linout vůně pečených jablek, tenhle recept má své chvíle slávy. Kuře s camembertem a javorovou glazurou je jídlo, které zvládnete i po náročném dni, ale výsledek chutná jako z luxusní restaurace. Kombinuje křehké maso, rozteklý sýr a lehce karamelovou chuť javorového sirupu a vytváří tak harmonii, která potěší všechny smysly.
Tenhle recept vznikl úplnou náhodou, když jsem jedno sychravé odpoledne otevřela lednici a našla jen jablko, kousek camembertu a dvě kuřecí prsa. Byla to sázka z nouze, která se změnila v rituál. Sladkost jablek se nádherně spojí s krémovou strukturou sýra a šťavnatostí masa. Javorový sirup tomu dodá ten správný dotek podzimu – hřejivý, jemně karamelový, s vůní, která připomíná listí po dešti. Tenhle pokrm patří do kategorie těch, které působí luxusně, ale přitom jsou hotové raz dva. Ideální večeře, když chcete udělat dojem na partnera nebo si prostě dopřát něco výjimečného uprostřed týdne.
Proč camembert nikdy nezklame
Camembert má duši Francie. Vznikl v malé normandské vesnici Camembert už v 18. století a od té doby si získal svět svou jemností. Obsahuje bílou ušlechtilou plíseň, která se při pečení promění v hedvábný krém. Když se roztéká mezi vrstvami jablek a masa, připomíná to francouzskou kuchyni v její nejútulnější podobě. Odborníci z Académie du Goût tvrdí, že právě kombinace camembertu s ovocem odhalí jeho nejjemnější tóny. S tímto názorem lze jedině souhlasit.
Kuře plněné jablky a camembertem v javorové glazuře
- Počet porcí: 2–3
- Doba přípravy: 40 minut
Ingredience
- 2 větší kuřecí prsa
- 1 menší jablko (nejlépe odrůda Honeycrisp nebo Gala)
- 80 g sýra camembert
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
Sophia Michalčíková
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Do kuřecích prsou opatrně vytvořte kapsu, aniž byste maso prořízli skrz.
- Jablko nakrájejte na tenké plátky a camembert na menší kousky. Do kapsy vložte střídavě plátky jablek a kousky sýra. Lehce přitlačte a případně zajistěte párátkem.
- V misce smíchejte javorový sirup, dijonskou hořčici, prolisovaný česnek, tymián, špetku soli a pepř.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a kuřecí prsa zprudka opečte z obou stran dozlatova.
- Přendejte je do zapékací mísy, potřete javorovou směsí a vložte do trouby.
- Pečte asi 20 minut, dokud maso není měkké a camembert uvnitř rozteklý. Během pečení jednou přelijte výpekem, aby maso zůstalo šťavnaté.
- Po vytažení nechte maso pár minut odpočinout, pak ho přelijte zbytkem glazury a podávejte s tenkými plátky čerstvého jablka nebo s bramborovou kaší.
Tipy redaktorky
- Když jsem tenhle recept dělala poprvé, měla jsem trochu obavy, že javorový sirup bude příliš sladký, ale v kombinaci s dijonskou hořčicí vytvořil dokonalou rovnováhu.
- Pokud chcete chuť prohloubit, použijte camembert s delší dobou zrání – krásně zvýrazní i jemnou chuť jablek.
- Doporučuji přidat i pár oříšků, třeba vlašských, pro křupavý kontrast.
- A pokud chcete pokrm posunout na vyšší úroveň, na závěr ho nechte minutku pod grilem – glazura se zkaramelizuje a vytvoří lesklý povrch jako z francouzského bistra.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz