Období bez plavek je už tady. Zatímco jaro nám s ubývajícím oblečením trošku naznačuje, že naše postava by chtěla vypilovat, podzim nás do oblečení halí a my máme tendenci zapomenout na předsevzetí. Navíc chlad a tma většině z nás energii také nepřidá. Jak mlsat a neztloustnout? Vězte, že to jde.
Proč tloustneme? Ne za všechno mohou geny
Nejprve je nutné říci, že každý člověk je unikátní. Každý z nás totiž prožil jiné okamžiky, a právě to formuje náš život, naše fungování a ovlivňuje organismus i váhu.
Co jednomu vyhovuje, jinému nesvědčí. Dejme si proto čas a objevujme, nenechme se odradit chybami. Ty nám totiž jen řeknou, že tudy cesta nevede.
Spouštěčů tloustnutí je hned několik – stres, nedostatek spánku, nepravidelný režim (směnný provoz), nevhodné jídlo, anebo i vhodné, ale v nesprávný čas či ve špatném množství. Mezi hlavní faktory patří i únava a špatná nálada. Abychom je „zahnali“ rychle, saháme po sladkém. A spouštíme spirálu nespokojenosti, větší únavy a váhových přírůstků.
Ground Picture / Shutterstock.com
Sacharidy ano, ale jaké?
Není cukr jako cukr. Sacharidy ke svému životu sice potřebujeme, přeci jen jsou to zdroje naší energie (tuk je zásobárna energie a bílkoviny stavební kámen našeho těla). Nárůst energie z rychlého cukru (zejména bílý rafinovaný cukr v potravinách, sladká tyčinka, bílé pečivo, alkohol atd.) však záhy opadne a my se cítíme hůř než předtím. Po čem tedy sáhnout místo něj?
- Skořice – má sladkou chuť, zahřeje a přitom se po ní netloustne.
- Doslazujte ovocem – vhodné jsou třeba sezónní švestky či jablka, jejichž forma cukru je přirozená (nikoli chemicky přetvořená).
- Pečivo ne – zkuste bílé pečivo nahradit celozrnným, případně jej úplně vynechat. Odlehčíte i střevům (zlepší se trávení).
Vyměňte bílé rohlíky za zdravé pečivo
- Přílohy omezte – velké téma, kde se různé tábory doslova bijí do krve. Zpravidla dospělému jedinci stačí jako příloha 200 g brambor nebo 4 lžíce (cca 70 g) rýže, pohanky, jáhel či bulguru – váží se za syrového stavu. Těstoviny (včetně kuskusu) zkuste vyměnit za celozrnné a nebo na čas vynechat.
- Nahraďte klasickou pšeničnou mouku nějakou alternativou s nízkým glykemickým indexem – vhodná je kokosová nebo mandlová. A pečte menší dávky.
- Využijte jiné formy sladidel, pokud se nechcete vzdát cukru úplně – troška medu, datlový sirup, agáve sirup, rýžový sirup aj.
- Sáhněte po ořeších všeho druhu. Dejte si pár kousků, nikoli celé balení, a organismus bude uspokojen.
Tím, že přemíru (zejména bílého) cukru omezíte, nejen zhubnete, ale také ochráníte své srdce, klouby, získáte energii navíc a zpravidla se zlepší i problémy s migrénami a trávením.
ILEISH ANNA / Shutterstock.com
Sladké ale bez cukru
Vězte, že mlsat lze i bez cukru. Jen vědět, jak na to. Dáme vám 2 recepty, jak začít.
Recept: Makový hrníčkový dezert (mug cake)
Potřebujete:
- 100 ml bílého jogurtu
- 90% čokoládu
- 1 polévkovou lžíci kokosové mouky
- cca 1 polévkovou lžíci nakrájených ořechů (pekanové, vlašské, lískové, para ořechy)
- 1 polévkovou lžíci máku
- 1 celé vejce
- Lze dosladit čajovou lžičkou medu nebo jiného sirupu (ale není nutné)
- Na ozdobení si lze připravit ovoce (hodí se švestky nebo borůvky)
Základ vašeho zdravého stravování
Postup:
- Vše rozmíchejte lžičkou v hrnečku, který je vhodný na použití v mikrovlnné troubě.
- Pokud je směs moc hustá, přidejte trošku jogurtu.
- Poté dejte do mikrovlnky na 3 minuty.
- Dortík vyklopte ještě horký na talířek a ozdobte.C.
NatalyaBond / Shutterstock.com
Recept: Kakaové muffiny
Potřebujete (dle formiček na 8–10 muffinů):
- 1,5 hrnku mandlové mouky
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- 1 lžíci medu nebo sladidla (lze i vynechat)
- 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
- 1/4 hrnku mléka (například kokosového)
- 1 lžíci kokosového oleje (nebo měkkého másla)
- extrakt z vanilky či lžičku skořice
Postup:
- Vše smíchejte a dejte do formiček na muffiny.
- Pečte cca 30 minut na 180 °C.
zefirchik06 / Shutterstock.com
Pár tipů, jak si držet váhu či zhubnout
Tyto rady můžete zařadit okamžitě a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.
- Jezte pravidelně – zjistěte, kdy míváte hlad (naučte tělo, že v určitý čas dostane energii).
- Pijte zejména čistou vodu bez příchutí (dochuťte ji třeba bylinkou, citronem, okurkou nebo kouskem ovoce). Limonádám (i s nápisem bez cukru) se vyhněte.
- U jídla nepracujte, nepoužívejte mobil ani nečtěte. Soustřeďte se skutečně na proces jedení. Dáte tím tělu jasnou zprávu, že teď je jeho moment.
- Mezi jídly neuzobávejte a nemlsejte (tělo nemá čas na regeneraci, pořád zapojuje trávicí procesy).
Nezapomeňte na pitný režim
- Večer již omezte sacharidy (například přílohy, alkohol, dortíky).
- Zapojte omega-3 mastné kyseliny – různé vědecké studie prokázaly, že brání nenadálým pocitům hladu a pomáhají odbourávání tuků tím, že zrychlují metabolismus.
- Nepijte kávu ani s mlékem ani s cukrem. V této kombinaci (stačí i jen obyčejné latté či cappuccino bez cukru) totiž získáte velkou dávku kalorií, které se zkrátka špatně spalují. Pokud na takovou kávu máte chuť, dejte si ji spíše ráno.
- Přidejte vlákninu – hodí se jakkoli upravená zelenina, například zelí, kapusta, okurky, květák, dýně, patizon, červená řepa, ředkvičky či mrkev. Na talíři by jí mělo být alespoň 200 g.
- Svaly, které postavu tvarují a zpevněním „vylepšují“, rostou po bílkovinách (ty najdete zejména v mase).