Podzimní plískanice v nás probouzí chuť na sladké. Jak mlsat a neztloustnout?

Žena ve svetru jí čokoládu Estrada Anton / Shutterstock.com

Období bez plavek je už tady. Zatímco jaro nám s ubývajícím oblečením trošku naznačuje, že naše postava by chtěla vypilovat, podzim nás do oblečení halí a my máme tendenci zapomenout na předsevzetí. Navíc chlad a tma většině z nás energii také nepřidá. Jak mlsat a neztloustnout? Vězte, že to jde.

Přečtěte si také

Voňavé i toxické! Kterému druhu svíček se v obchodech raději vyhýbat?
Voňavé i toxické! Kterému druhu svíček se v obchodech raději vyhýbat?

Proč tloustneme? Ne za všechno mohou geny

Nejprve je nutné říci, že každý člověk je unikátní. Každý z nás totiž prožil jiné okamžiky, a právě to formuje náš život, naše fungování a ovlivňuje organismus i váhu.

Co jednomu vyhovuje, jinému nesvědčí. Dejme si proto čas a objevujme, nenechme se odradit chybami. Ty nám totiž jen řeknou, že tudy cesta nevede.

Spouštěčů tloustnutí je hned několik – stres, nedostatek spánku, nepravidelný režim (směnný provoz), nevhodné jídlo, anebo i vhodné, ale v nesprávný čas či ve špatném množství. Mezi hlavní faktory patří i únava a špatná nálada. Abychom je „zahnali“ rychle, saháme po sladkém. A spouštíme spirálu nespokojenosti, větší únavy a váhových přírůstků.

Krejčovský metr kolem jablka a misky se salátem Ground Picture / Shutterstock.com

Sacharidy ano, ale jaké?

Není cukr jako cukr. Sacharidy ke svému životu sice potřebujeme, přeci jen jsou to zdroje naší energie (tuk je zásobárna energie a bílkoviny stavební kámen našeho těla). Nárůst energie z rychlého cukru (zejména bílý rafinovaný cukr v potravinách, sladká tyčinka, bílé pečivo, alkohol atd.) však záhy opadne a my se cítíme hůř než předtím. Po čem tedy sáhnout místo něj?

  • Skořice – má sladkou chuť, zahřeje a přitom se po ní netloustne.
  • Doslazujte ovocem – vhodné jsou třeba sezónní švestky či jablka, jejichž forma cukru je přirozená (nikoli chemicky přetvořená).
  • Pečivo ne – zkuste bílé pečivo nahradit celozrnným, případně jej úplně vynechat. Odlehčíte i střevům (zlepší se trávení).

Vyměňte bílé rohlíky za zdravé pečivo

Kupte se slevou Kornbageta.

Porovnat slevy

  • Přílohy omezte – velké téma, kde se různé tábory doslova bijí do krve. Zpravidla dospělému jedinci stačí jako příloha 200 g brambor nebo 4 lžíce (cca 70 g) rýže, pohanky, jáhel či bulguru – váží se za syrového stavu. Těstoviny (včetně kuskusu) zkuste vyměnit za celozrnné a nebo na čas vynechat.
  • Nahraďte klasickou pšeničnou mouku nějakou alternativou s nízkým glykemickým indexem – vhodná je kokosová nebo mandlová. A pečte menší dávky.
  • Využijte jiné formy sladidel, pokud se nechcete vzdát cukru úplně – troška medu, datlový sirup, agáve sirup, rýžový sirup aj.
  • Sáhněte po ořeších všeho druhu. Dejte si pár kousků, nikoli celé balení, a organismus bude uspokojen.

Tím, že přemíru (zejména bílého) cukru omezíte, nejen zhubnete, ale také ochráníte své srdce, klouby, získáte energii navíc a zpravidla se zlepší i problémy s migrénami a trávením.

Celozrnný chléb a lžíce se semínky ILEISH ANNA / Shutterstock.com

Sladké ale bez cukru

Vězte, že mlsat lze i bez cukru. Jen vědět, jak na to. Dáme vám 2 recepty, jak začít.

Recept: Makový hrníčkový dezert (mug cake)

Potřebujete:

  • 100 ml bílého jogurtu
  • 90% čokoládu
  • 1 polévkovou lžíci kokosové mouky
  • cca 1 polévkovou lžíci nakrájených ořechů (pekanové, vlašské, lískové, para ořechy)
  • 1 polévkovou lžíci máku
  • 1 celé vejce
  • Lze dosladit čajovou lžičkou medu nebo jiného sirupu (ale není nutné)
  • Na ozdobení si lze připravit ovoce (hodí se švestky nebo borůvky)

Základ vašeho zdravého stravování

Postup:

  1. Vše rozmíchejte lžičkou v hrnečku, který je vhodný na použití v mikrovlnné troubě.
  2. Pokud je směs moc hustá, přidejte trošku jogurtu.
  3. Poté dejte do mikrovlnky na 3 minuty.
  4. Dortík vyklopte ještě horký na talířek a ozdobte.C.
Čokoládová hrníčková buchta s borůvkami a ostružinami NatalyaBond / Shutterstock.com

Recept: Kakaové muffiny

Potřebujete (dle formiček na 8–10 muffinů):

  • 1,5 hrnku mandlové mouky
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 lžíci medu nebo sladidla (lze i vynechat)
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
  • 1/4 hrnku mléka (například kokosového)
  • 1 lžíci kokosového oleje (nebo měkkého másla)
  • extrakt z vanilky či lžičku skořice

Postup:

  • Vše smíchejte a dejte do formiček na muffiny.
  • Pečte cca 30 minut na 180 °C.
Sklenice vody s citronem a mátou zefirchik06 / Shutterstock.com

Pár tipů, jak si držet váhu či zhubnout

Tyto rady můžete zařadit okamžitě a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

  • Jezte pravidelně – zjistěte, kdy míváte hlad (naučte tělo, že v určitý čas dostane energii).
  • Pijte zejména čistou vodu bez příchutí (dochuťte ji třeba bylinkou, citronem, okurkou nebo kouskem ovoce). Limonádám (i s nápisem bez cukru) se vyhněte.
  • U jídla nepracujte, nepoužívejte mobil ani nečtěte. Soustřeďte se skutečně na proces jedení. Dáte tím tělu jasnou zprávu, že teď je jeho moment.
  • Mezi jídly neuzobávejte a nemlsejte (tělo nemá čas na regeneraci, pořád zapojuje trávicí procesy).

Nezapomeňte na pitný režim

  • Večer již omezte sacharidy (například přílohy, alkohol, dortíky).
  • Zapojte omega-3 mastné kyseliny – různé vědecké studie prokázaly, že brání nenadálým pocitům hladu a pomáhají odbourávání tuků tím, že zrychlují metabolismus.
  • Nepijte kávu ani s mlékem ani s cukrem. V této kombinaci (stačí i jen obyčejné latté či cappuccino bez cukru) totiž získáte velkou dávku kalorií, které se zkrátka špatně spalují. Pokud na takovou kávu máte chuť, dejte si ji spíše ráno.
  • Přidejte vlákninu – hodí se jakkoli upravená zelenina, například zelí, kapusta, okurky, květák, dýně, patizon, červená řepa, ředkvičky či mrkev. Na talíři by jí mělo být alespoň 200 g.
  • Svaly, které postavu tvarují a zpevněním „vylepšují“, rostou po bílkovinách (ty najdete zejména v mase).