Hledáte dezert, který provoní byt, nevyžaduje nervy z oceli a zvládnete ho i s dětmi po boku? Hrnkový perník s jablky je přesně ten moučník, který voní jako babiččina kuchyně, chutná jako podzim a přitom vznikne z pár surovin, které určitě máte doma. Vláčný, voňavý, s jemným nádechem kakaa a jablky, která mu dodají tu správnou šťavnatost.
Tenhle recept patří k těm, které se v rodinách dědí z generace na generaci. Hrnkový perník je česká klasika, která přežila všechny food trendy od raw po keto. Možná proto, že se nikdy netvářil jinak, než je – prostě poctivý moučník, co vždycky potěší. Moje máma ho pekla pokaždé, když venku začalo padat listí. Říkala, že vůně perníkového koření a jablek dokáže zahnat každou podzimní melancholii. A měla pravdu. Když ho vytáhnete z trouby, vzduch se naplní tou typickou kombinací kakaa, skořice a tepla domova. Žádné složité kroky, žádné stresy s kynutím. Jen lžička, hrnek, trouba a chvilka klidu u šálku čaje, než se perník upeče.
Hrnkový perník s jablky
- Počet porcí: 12
- Doba přípravy: 60 minut
Ingredience
- 3 jablka
- 1 hrnek pšeničné hladké mouky
- 1 hrnek pšeničné polohrubé mouky
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 1 balíček kypřicího prášku do perníku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 2 vejce
- šťáva z půlky citronu
- moučkový cukr na polevu nebo poprášení
- máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu
Tradiční americký dýňový koláč
Americký dýňový koláč je zosobněním podzimu. Jeho neodolatelně máslová, křehká kůrka a jemná, hladká náplň z dýňového pyré, doplněná skořicí a muškátovým oříškem, vytvářejí harmonii chutí, kterou si oblíbíte už po prvním ochutnání. Tento koláč vás přenese k americkému svátečnímu stolu nebo zpříjemní podzimní večery i u nás doma.
Tradiční americký dýňový koláč
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C, připravte si plech, vymažte jej máslem a vysypte moukou.
- Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud jsou hodně šťavnatá, lehce je vymačkejte, ale nevylévejte všechnu šťávu – právě ta dělá perník tak vláčný.
- Do velké mísy prosejte hladkou i polohrubou mouku, kakao, kypřicí prášek do perníku, vanilkový i třtinový cukr. Vše dobře promíchejte.
- Přilijte mléko, olej a přidejte dvě vejce. Pomocí metličky nebo ručního šlehače vypracujte hladké těsto bez hrudek.
- Do těsta vmíchejte nastrouhaná jablka a znovu lehce promíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřela.
- Hotové těsto nalijte na připravený plech a zarovnejte stěrkou. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 35 až 40 minut, dokud není povrch pružný a špejle po zapíchnutí zůstane suchá.
- Po upečení nechte perník pár minut vychladnout, pak ho polijte polevou z moučkového cukru a citronové šťávy nebo jen poprašte cukrem.
- Nechte zcela vychladnout a nakrájejte na kostky. Nejlépe chutná druhý den, kdy se chutě krásně propojí.
Tipy z redakce
- Z vlastní zkušenosti doporučuji přidat do těsta lžičku skořice nebo špetku kardamomu – vůně bude božská.
- Pokud chcete perník svátečnější, přelijte ho čokoládovou polevou a posypte nasekanými ořechy.
- A malý trik, který mě naučila kamarádka cukrářka: Místo části mléka použijte jablečný mošt. Těsto bude voňavější a chuťově plnější.
- Kdo má rád kontrasty, může servírovat se lžící zakysané smetany nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz