Mladí Češi mění své víkendové zvyky – místo vaření volí ve velkém brunche

Různé druhy snídaňových pokrmů na stole, pohled shora Food and Drink / Shutterstock.com

Řadíte se mezi fanoušky „líných víkendů“, během kterých si rádi pospíte? Pak jistě po probuzení řešíte otázku, co si dáte k jídlu. Na snídani to už není, na oběd je ale zase brzo. Proto je tu brunch, jídelní fenomén spojený právě s víkendovou pohodou.

Přečtěte si také

Nenápadná hrozba pro přírodu i člověka: Zamyslete se nad nákupem „rychlých dekorací“

Pravidla? Brunch je hlavně o pohodě

O „lehkém nedělním pokrmu“ určeném pro pozdní ráno po sobotním večírku se začalo hovořit již v 19. století v Anglii. Větší slávu ale zažil brunch ve 30. letech minulého století v Americe, kde jej vyšperkovali k dokonalosti. Právě tam mu vtiskli podobu „pomalého“ jídla, které je především společenským zážitkem. Mezi desátou a druhou hodinou se schází přátelé a usedají k jídlu. Na zahradě, doma, v parku, na místě až tolik nezáleží, důležité je to, co se podává.

„Takový ten klasický brunch v sobě má hodně z amerických snídaní, které jsou pro nás Evropany dost nestandardní. Je to hodně o slanině, vejcích, obecně hodně tučných jídel, která se však doplňují spíš než zeleninou ovocem. U nás bych řekla, že je větší zájem o kombinaci vejce, pečivo a zelenina, k tomu pak nějaká sladkost,“ vysvětluje pro Kupi Jana Holubová, která působí v cateringu.

Brunch tedy nemá úplně přesně daná pravidla, ale obvykle u něj platí, že je pořadatel „osvobozen“ od pobytu u plotny. Většina pokrmů by se měla proto dát připravit den předem, servírují se formou rautu, kde si každý strávník vybírá, co si vezme. A jak konkrétně může brunch vypadat?

Pravý americký brunch

Královna všech moderních hospodyněk, legendární Martha Stewartová, radí ve své knize Skvělá domácnost pojmout brunch jako příležitost k tomu, abyste si připravili ta nejoblíbenější snídaňová a obědová jídla a nakombinovali je. Její osvědčené brunchové menu, kterým hostí přátele, se skládá alespoň z jednoho vaječného pokrmu, jednoho sytého jídla, ovoce a sladkých dobrot.

Něco vaječného

Z vaječných jídel preferuje Stewartová vaječný nákyp nebo roládu, která se vytvoří stočením bohatě ozdobené omelety. Nebrání se ale ani ztraceným vejcím, která se zchladí ve vodě s ledem a uloží ve studené vodní lázni pod pokličku. Dají se pak servírovat na toasty, před podáváním se jen krátce ohřejí.

České brunche mají ale trochu jiné preference. „Hodně žádané jsou různé kombinace vajec s tortillami, vajíčka bývají také součástí obložených mís a pomazánek. Udělat míchaná vejce je také možnost, ale jsou až příliš sytá. Za mě jsou na brunch lepší menší porce, spíš chuťovky, které se dají servírovat i zastudena, takže spíš něco z vajec natvrdo,“ míní Holubová.

Žena drží v rukou toast s vejcem, v pozadí snídaňové menu Sasha.shine.bright / Shutterstock.com

Něco sytého

Z vydatných jídel jsou v popředí zájmu u brunchů sendviče – buď zapečené, nebo v podobě obložených křupavých topinek. Oblíbené jsou i bagely s krémovými sýry nebo bramborové plackyslané palačinky s náplněmi.

„Mini sendviče nebo obložené croissanty jsou ideální, protože brunch by měl být především vizuální zážitek a tohle vše se dá snadno dozdobit i variovat. Hodí se na tiskové konference i na domácí brunch ve dvou,“ potvrzuje Holubová.

Něco sladkého a ovocného

Palačinky nebo lívance na sladko podávané se sezonním ovocem, muffiny, koláčky – prakticky cokoliv, co se dá připravit předem a pak už jen dozdobit, na brunche vyloženě patří. Americká varianta fandí také francouzským toastům. Chleby se na noc naloží v lednici do vajec, cukru a skořice a těsně před podáváním se opékají.

Čerstvé ovoce a ovocné saláty a mísy samozřejmě nechybí, ovoce může být i tepelně upravené. Na podzim to mohou být pečená jablka a hrušky, v létě třeba grilované broskve servírované s ricottou nebo karamelizovaný ananas.

„Na menu pro brunch by mělo být zastoupeno slané i sladké jídlo, a co se toho sladkého týče, tam se fantazii meze nekladou. Už jsem chystala i brunch pro nejmenší, kde hlavní roli hrála krupičná kaše. Děti si pak na ni dávaly barevné posypky, oříšky i džem a dospělí nezůstali pozadu,“ vzpomíná Holubová.

Zdravé snídaňové pokrmy na stole, pohled shora JeniFoto / Shutterstock.com

Nezbytné nápoje

Samozřejmostí je káva, čaj, voda a ovocné džusy, chybět ale nemusí ani koktejly.

„Myslím, že celkově jsou nejlepší takové ty long nápoje, které se servírují ve větších hrnečcích a sklenicích, nejvíc evokují pohodu. Většinou proto chystám konvice s překapávanou kávou, karafy s domácími limonádami a bylinkové čaje. Hodí se i horká čokoláda. Při výběru koktejlů se záměrně vyhýbám těm silnějším, nabízím ty z prosecca a šumivého vína,“ dodává Holubová.

Jídlo až na druhém místě

Ať už se budete inspirovat americkým brunchovým menu, nebo zvolíte spíš to české či ryze vlastní, myslete na to, že brunch je hlavně o pohodově prožitém času. Jídlo a pití v podstatě jen pomáhá dotvořit příjemnou atmosféru. Umožní hostům si klidný den dokonale vychutnat, mohou si užít hezké servírování i rozličné kombinace chutí, přitom mají možnost si pokrmy sami vybrat, dozdobit a dochutit dle vlastní volby.

Zdroje: Kupi.cz, Jana Holubová; Martha Stewart: Skvělá domácnost (Zoner Press 2019)