Zapomeňte na bujón: Neaktivní droždí ochutí vývar i pomazánky zdravěji i lépe

Copak neznám droždí? Samozřejmě že ano… Ale počkejte, lahůdkové (neaktivní) droždí je něco jiného a to možná neznáte! Tyto kvasnice vám sice nepomůžou s kynutím těsta, ale zato výborně a zdravě ochutí třeba vývar nebo pomazánku. Jak vypadá neaktivní droždí a kde ho koupit?

Přečtěte si také

Kalorická bomba v tubě: Piknik, Jesenka, Pikao a Salko. Podívali jsme se na složení, kolik cukru opravdu sníte

Jaký je rozdíl mezi klasickým a lahůdkovým droždím?

Na rozdíl od běžného čerstvého nebo sušeného droždí, které nejčastěji používáme na kynutí těsta, je tzv. lahůdkové droždí neaktivní. Znamená to, že kvasinky (druh Saccharomyces cerevisiae) byly při výrobě deaktivovány teplem, konkrétně při sušení teplotou nad 40 °C. Pak už nedokážou vyvolat kynoucí proces.

Neaktivnímu droždí se někdy říká LSD (lahůdkové sušené droždí) a pro dost lidí je s nadsázkou návykové jako to známější LSD. Má totiž specifickou, velmi dobrou chuť, ale také vysoký obsah bílkovin, vitamínů i vlákniny. Není divu, že kuchaři používají tyto „mrtvé“ kvasnicové vločky jako dochucovadlo do vývarů nebo omáček.

Lahůdkové droždí New Africa / Shutterstock.com

Díky „umami“ pozvedne chuť jídel

Lahůdkové droždí chutná jemně oříškově, sýrově a mírně sladkoslaně. Díky tomu je oblíbené především ve veganské a vegetariánské kuchyni, kde se používá třeba místo parmezánu. Obsahuje totiž přirozeně se vyskytující volnou kyselinu glutamovou, což je složka zodpovědná za takzvanou umami chuť.

Umami známe například z poctivých vývarů, pečených hub nebo sýra. Nebo z asijských jídel. Lahůdkové droždí si můžete přidat do omáček, pesta, karbanátků, rizot i pomazánek a funguje také jako dochucovadlo salátů, luštěnin nebo zapečených jídel.

Kde koupit neaktivní droždí a kolik stojí?

Seženete ho v lékárně, na e-shopech se zdravou výživou, ale i ve větších supermarketech. Jak můžete vidět z obrázků a fotogalerie, neaktivní droždí se prodává jako jemné vločky nebo jako prášek v sáčcích nebo sklenicích.

Ceny se pohybují cca od 50 do 100 Kč za 100 gramů, přičemž větší balení vyjdou výhodněji. Dejte si ale pozor na to, jestli jde o fortifikovanou (uměle obohacenou), nebo nefortifikovanou variantu, rozdíl bývá hlavně v obsahu vitamínu B12.

Lahůdkové droždí v produktovém obalu Country Life

Obsahuje spoustu zdravých látek

Lahůdkové droždí je ceněné nejen pro svou chuť, ale i pro výživové vlastnosti. Obsahuje vysoké množství rostlinných bílkovin, které tvoří skoro polovinu jeho hmotnosti. Zároveň je bohaté na vlákninu, která podporuje zdravé trávení. Celkově se jedná o zajímavý doplněk jídelníčku nejen pro vegany a vegetariány.

Dále je lahůdkové droždí přirozeným zdrojem vitamínů skupiny B, hlavně B1, B2, B3 a B6. Kromě toho se v něm vyskytují i minerální látky jako železo, zinek nebo selen. Je přirozeně bezlepkové, neobsahuje přidanou sůl ani cukr a dobře ho snáší i lidé s problematickým trávením. Celkově lze říct, že lahůdkové droždí je širokou veřejností neprávem opomíjený chutný a nutričně hodnotný doplněk.

Tipy Kupi: 7 jídel, do kterých přidat neaktivní droždí

Lahůdkové droždí je překvapivě univerzální. Tady je pár tipů, do čeho si jej můžete přidat:

  1. Vývar: 1–2 lžičky ke konci vaření dodají i zeleninové polévce „masovou“ chuť
  2. Vajíčková pomazánka: skvěle ochutí směs, takže stačí méně soli
  3. Pesto: nahraďte parmezán 1–2 lžícemi droždí
  4. Karbanátky a sekaná: přidejte pár lžic pro lepší chuť i strukturu
  5. Rizoto nebo těstoviny: nasypte navrch jako „veganský sýr“
  6. Vege pomazánka: smíchejte s uzeným tofu, cibulkou a bylinkami
  7. Na chleba s máslem: posypte si krajíc s máslem nebo tvarohem

Jako dochucovadlo můžete neaktivní droždí využít prakticky všude, kde byste použili kostku bujónu, sůl nebo třeba sójovou omáčku. Znali jste tento druh droždí? Ne? A vyzkoušíte ho?

Zdroje: Kupi.cz, Healthline, Health.harvard.edu, Vegmania