Jak vybrat pro sebe to správné povlečení? Flanel zahřeje, satén zchladí

Žena leží v posteli New Africa / Shutterstock.com

Jen kvalitní matrace a postel nestačí – neméně důležitý je výběr správného povlečení. Je to právě správné ložní prádlo, díky němuž se vám bude dobře usínat, skvěle spát a energicky vstávat. Spánek je nesmírně důležitý, dopřejte si při něm tedy jen to nejlepší. Jaké materiály vybírat a které se hodí pro nadcházející období?

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Klasické bavlněné povlečení

Klasika, která nestárne – to je bavlněné povlečení. Přestože bavlně konkuruje slušná řádka dalších materiálů, nejvíce rozšířené je ložní prádlo právě z ní.

Oblíbená je především proto, že je tak příjemná k pokožce – a nejen to. Tkanina je pro spánek jako dělaná – měkká a prodyšná.

A jaké jsou jeho nevýhody? Především lišící se gramáž jednotlivých výrobců a nutnost žehlení. Na druhou stranu je však toto povlečení ekonomické a vhodné pro jakékoli roční období – zejména pak pro jaro, léto a podzim. A co vy, usínáte v bavlnce?

Luxusní spánek? Podívejte se, kde mají povlečení v akci

Kupte se slevou Povlečení.

Porovnat slevy

Saténové povlečení

Synonymum pohlazení? To je jistě bavlněný satén, látka, která je dalším adeptem na vaše oblíbené ložní prádlo. Saténové povlečení je pevné, trvanlivé a mírně lesklé. Je příjemné na pohled i na dotek, a navíc vhodné na léto i zimu. Zatímco v létě satén příjemně chladí, v zimě překvapí, jak rychle vás zahřeje.

Pravé saténové povlečení si jistě zamilujete, ať už jste spáč nebo milovník luxusu. Nezapomeňte ovšem dbát zvýšené opatrnosti při praní. Perte jej naruby při teplotách určených výrobcem.

Žena vybírá povlečení v obchodě BearFotos / Shutterstock.com

Krepové povlečení

Krepové povlečení je populární díky snadné údržbě – nemusí se žehlit, a tak si jej oblíbila nejedna hospodyňka. Tkanina je vyráběna ze 100% bavlny, a tak vyniká opět měkkostí, pružností a příjemnou prodyšností.

Látka je charakteristická hladkými a zvrásněnými částmi, které se střídají. Zatímco někomu je krepové povlečení příjemné, jinému nesedí – proto nejprve doporučujeme vyzkoušet texturu látky na dotek.

Flanelové povlečení

Patříte mezi zimomřivce? Pak se nechte doslova omotat flanelem. Flanelové povlečení milují ti, kteří nemají rádi zimu. Hustě tkaná látka z bavlny má vyšší gramáž, díky níž povlečení rychle a dlouho hřeje. Speciální úprava počesáním zaručuje dokonalý povrch – tradiční jemný vlas, který je rovněž velmi příjemný na každý dotek.

A kdy sáhnout po flanelu? Právě teď – na podzim. Flanelové ložní prádlo je ideální pro chladnější měsíce podzimu a zimy.

Čím dalším lze zlepšit váš spánek?

Mikroplyšové povlečení

V zimních měsících mají lidé chuť zamuchlat se do hebkého a měkkého povlečení. Znalci při nákupu začnou hledat mikroflanelové povlečení. A je to správné. Toto označení je totožné jako mikroplyšové. Jen se mezi lidmi více vžil ten druhý název, protože už samotné slovo naznačuje hřejivost a hebkost.

Díky nejnovějším technologiím nabízí mikroplyš hustší, a přitom jemnější chloupky. Hustota vláken by měla ideálně 180 g/m2 a více. Vyrábí se ze stoprocentního polyesteru a nemusíte mít obavu z vypadávání chloupků. Údržba je jednoduchá. Stačí prát na 40 °C bez aviváže. Navíc rychle usychá a nepouští žmolky. Vhodné je právě na zimu, protože má skvělé termoregulační vlastnosti a nestudí.

Nádherně ustlaná postel Ground Picture / Shutterstock.com

Povlečení z mikrovlákna

Polyester je sice původem povlečení z mikrovlákna, ovšem i tento materiál si získává své příznivce. Vyniká krásnými a jasnými barvami a omamnou jemností. Tkanina je v létě příjemně chladivá, snadno se udržuje a minimálně se krčí. Nevyžaduje většinou téměř žádné žehlení – a je vhodná pro všechna roční období.

Výhody? Nesporně velký výběr a přátelské ceny. A co vy, dáte přednost přírodní síle bavlny, nebo vklouznete pod mikrovlákno, které udržuje tělesnou teplotu také v zimě? Spěte komfortně – aby se vám ještě lépe vstávalo.

  • Tip: Saténové, bavlněné i flanelové povlečení za dostupné ceny pravidelně nabízejí prodejny Lidl. Sledujte letáky na Kupi.cz, aby vám neunikly krásné vzory za ještě krásnější ceny.