Zapomeňte na knedlíky! Tyhle bramborové noky s meruňkovou omáčkou jsou nejlepší sladký oběd, jaký jste kdy jedli

Talíř s knedlíčky a meruňkou Sophia Michalčíková

Vzpomínáte na ty neděle u babičky, kdy se celá kuchyň provoněla máslem a skořicí? Tahle klasika z bramborového těsta s voňavou meruňkovou omáčkou vrátí čas. Zapomeňte na nudné obědy, tenhle recept promění obyčejné brambory v dezert.

Přečtěte si také

Neplatí se ani koruna: Přehled míst po Česku, kde je kultura zdarma

Bramborové noky patří mezi ty recepty, které se dědí z generace na generaci. V každé rodině se dělají trochu jinak, ale podstata zůstává stejná. Tyhle malé bramborové poklady pocházejí ze střední Evropy, kde je lidé připravovali už v 18. století jako levnou a vydatnou alternativu k běžným moučným jídlům.

Co je fascinující? V Rakousku jim říkají Schupfnudeln, v Maďarsku galuska a na Slovensku šúľance. Každý národ si je upravil po svém, ale kombinace s ovocnou omáčkou zůstala hitem napříč hranicemi. U nás se nejčastěji podávají s mákem, tvarohem nebo právě s meruňkami. A věřte mi, když je jednou ochutnáte čerstvé z hrnce, už nikdy nebudete chtít ty kupované.

Bramborové noky s meruňkovou omáčkou – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 45 minut

Ingredience:

Na noky:

  • 800 g brambor (varný typ C)
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • 1/2 lžičky soli

Na omáčku:

  • 500 g zralých meruněk
  • 50 g hnědého cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 100 ml vody

Na posypku:

  • 50 g másla
  • 100 g strouhanky
  • práškový cukr podle chuti
Meruňky v košíku Andrey Starostin / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a vařte v osolené vodě doměkka (asi 20 minut). Vodu po uvaření sceďte do hrnce, budete ji ještě potřebovat na vaření noků.
  2. Horké brambory ihned propasírujte lisem na brambory nebo najemno nastrouhejte. Osolte půl lžičkou soli a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  3. Zatímco brambory chladnou, připravte meruňkovou omáčku. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na kousky. V rendlíku je smíchejte s hnědým cukrem, skořicí a vodou. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, dokud meruňky úplně nerozměknou.
  4. Měkké meruňky rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou omáčku. Pokud chcete extra jemnou konzistenci, přeceďte ji přes síto. Udržujte teplou.
  5. Na pánvi rozehřejte máslo na posypku. Přidejte strouhanku a za stálého míchání opékejte dozlatova (asi 5 minut). Na závěr posypte trochou práškového cukru a promíchejte.
  6. K vychladlým bramborám přidejte mouku, vejce a změklé máslo. Na pomoučené pracovní ploše vypracujte hladké těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky, ale pozor, těsto má být lehce lepivé, jinak budou noky tvrdé.
  7. Těsto vyválejte na placku silnou asi 1 cm. Nakrájejte ji na pruhy široké 1,5 cm a ty pak na kousky dlouhé 5 cm. Každý kousek v dlaních vyválejte do tvaru malého válečku.
  8. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou bramborovou vodu k varu. Vhazujte do ní noky po částech, aby se neslepily. Jakmile vyplavou na hladinu (1–2 minuty), vyberte je děrovanou lžící do mísy.
  9. Horké noky opatrně promíchejte s opraženou strouhankou. Rozdělte na talíře a zalijte teplou meruňkovou omáčkou. Podávejte ihned.
Ovocné knedlíčky s Baileys krémem a kokosem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Ovocné knedlíčky s Baileys krémem a kokosem

Ovocné knedlíky v netradičním provedení s kokosem a Baileys krémem si zamilujete. Plnit je můžete ovocem dle chuti a po uvaření je obalte v kokosu, případně jiné dobrotě. Garantujeme, že se po nich jen zapráší.

Ovocné knedlíčky s Baileys krémem a kokosem

Tipy pro dokonalé noky

  • Největší chyba, kterou lidé dělají? Přidávají moc mouky do těsta ze strachu, že se bude lepit. Výsledkem jsou pak noky tvrdé jako kameny. Tajemství hebkých noků spočívá v tom nechat těsto trochu lepivé a pracovat na dobře pomoučené ploše.
  • Další fígl od mé tchyně: Část bramborové vody si nechte stranou a pokud je těsto moc tuhé, přidejte lžíci nebo dvě. Funguje to skvěle!
  • A když chcete omáčku s výraznější chutí, přidejte k meruňkám špetku kardamomu nebo pár kapek mandlové esence.
  • Pro lenochy mám ještě jeden tip: Noky můžete připravit den předem, nechat vychladnout a před podáváním je jen krátce ponořit do vroucí vody. Ušetříte čas a stres, když máte návštěvu.

Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková