Vzpomínáte na ty neděle u babičky, kdy se celá kuchyň provoněla máslem a skořicí? Tahle klasika z bramborového těsta s voňavou meruňkovou omáčkou vrátí čas. Zapomeňte na nudné obědy, tenhle recept promění obyčejné brambory v dezert.
Bramborové noky patří mezi ty recepty, které se dědí z generace na generaci. V každé rodině se dělají trochu jinak, ale podstata zůstává stejná. Tyhle malé bramborové poklady pocházejí ze střední Evropy, kde je lidé připravovali už v 18. století jako levnou a vydatnou alternativu k běžným moučným jídlům.
Co je fascinující? V Rakousku jim říkají Schupfnudeln, v Maďarsku galuska a na Slovensku šúľance. Každý národ si je upravil po svém, ale kombinace s ovocnou omáčkou zůstala hitem napříč hranicemi. U nás se nejčastěji podávají s mákem, tvarohem nebo právě s meruňkami. A věřte mi, když je jednou ochutnáte čerstvé z hrnce, už nikdy nebudete chtít ty kupované.
Bramborové noky s meruňkovou omáčkou – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 45 minut
Ingredience:
Na noky:
- 800 g brambor (varný typ C)
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 30 g másla
- 1/2 lžičky soli
Na omáčku:
- 500 g zralých meruněk
- 50 g hnědého cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 100 ml vody
Na posypku:
- 50 g másla
- 100 g strouhanky
- práškový cukr podle chuti
Andrey Starostin / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a vařte v osolené vodě doměkka (asi 20 minut). Vodu po uvaření sceďte do hrnce, budete ji ještě potřebovat na vaření noků.
- Horké brambory ihned propasírujte lisem na brambory nebo najemno nastrouhejte. Osolte půl lžičkou soli a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Zatímco brambory chladnou, připravte meruňkovou omáčku. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na kousky. V rendlíku je smíchejte s hnědým cukrem, skořicí a vodou. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, dokud meruňky úplně nerozměknou.
- Měkké meruňky rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou omáčku. Pokud chcete extra jemnou konzistenci, přeceďte ji přes síto. Udržujte teplou.
- Na pánvi rozehřejte máslo na posypku. Přidejte strouhanku a za stálého míchání opékejte dozlatova (asi 5 minut). Na závěr posypte trochou práškového cukru a promíchejte.
- K vychladlým bramborám přidejte mouku, vejce a změklé máslo. Na pomoučené pracovní ploše vypracujte hladké těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky, ale pozor, těsto má být lehce lepivé, jinak budou noky tvrdé.
- Těsto vyválejte na placku silnou asi 1 cm. Nakrájejte ji na pruhy široké 1,5 cm a ty pak na kousky dlouhé 5 cm. Každý kousek v dlaních vyválejte do tvaru malého válečku.
- Ve velkém hrnci přiveďte osolenou bramborovou vodu k varu. Vhazujte do ní noky po částech, aby se neslepily. Jakmile vyplavou na hladinu (1–2 minuty), vyberte je děrovanou lžící do mísy.
- Horké noky opatrně promíchejte s opraženou strouhankou. Rozdělte na talíře a zalijte teplou meruňkovou omáčkou. Podávejte ihned.
Ovocné knedlíčky s Baileys krémem a kokosem
Ovocné knedlíky v netradičním provedení s kokosem a Baileys krémem si zamilujete. Plnit je můžete ovocem dle chuti a po uvaření je obalte v kokosu, případně jiné dobrotě. Garantujeme, že se po nich jen zapráší.
Ovocné knedlíčky s Baileys krémem a kokosem
Tipy pro dokonalé noky
- Největší chyba, kterou lidé dělají? Přidávají moc mouky do těsta ze strachu, že se bude lepit. Výsledkem jsou pak noky tvrdé jako kameny. Tajemství hebkých noků spočívá v tom nechat těsto trochu lepivé a pracovat na dobře pomoučené ploše.
- Další fígl od mé tchyně: Část bramborové vody si nechte stranou a pokud je těsto moc tuhé, přidejte lžíci nebo dvě. Funguje to skvěle!
- A když chcete omáčku s výraznější chutí, přidejte k meruňkám špetku kardamomu nebo pár kapek mandlové esence.
- Pro lenochy mám ještě jeden tip: Noky můžete připravit den předem, nechat vychladnout a před podáváním je jen krátce ponořit do vroucí vody. Ušetříte čas a stres, když máte návštěvu.
Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková