Melounová sezóna je za dveřmi. Už nyní můžete v obchodech narazit na první kousky – a v akcích na každém rohu je budete vídat v podstatě až do konce prázdnin. Meloun je plný vitamínů a minerálů, navzdory své sladké chuti má ale taktéž i minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké a pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Víte však, jak na první pohled poznat, že jste vybrali zralý a sladký kus?
Meloun, který je zralý, je zbarven do tmavě zelené barvy. Ten světlejší bývá naopak spíše nedozrálý.
Pokud se na melouny podíváte, sáhněte po těch s velkými žlutými skvrnami. Čím více jich na vámi vybraném kousku uvidíte, tím chutnější a sladší pravděpodobně bude.
Když je ovoce zralé, mělo by vážit víc, než byste na první pohled řekli. Stačí tedy zvážit dva stejně velké melouny – ten těžší bude chutnat lépe.
Při jemném poklepání by se měl ozývat dutý zvuk.
I melouny se dají rozlišovat podle pohlaví. Třebaže se tento jev u potravin botanicky obvykle neřeší, u melounů můžeme udělat výjimku – samičí plody jsou totiž sladší. Poznáte je podle toho, že jsou menší a mírně zploštělé.
Ostatně věděli jste, že se botanikové nedokážou jednoznačně shodnout ani na tom, zdali je meloun ovoce, nebo zelenina?
Stopka je krásným ukazatelem zralosti melounu. Ideálně by měla být žlutá až nahnědlá – zelená stopka totiž znamená, že je meloun nedozrálý a nebude tudíž ani sladký a červený uvnitř.
Další z triků, jak poznat zralý meloun přímo v obchodě, je vzít ho do rukou a stlačit. Když zavrže, je zralý.
Tip: Meloun je skvělý parťák při hubnutí. Obsahuje totiž až 93 % vody a má velké množství prospěšných vitamínů, jako je vitamín A, B nebo C, a také minerálů, které jsou důležité při odbourávání tuků. Antioxidanty v melounu bojují proti volným radikálům v těle, chrání buňky, podporují imunitu a zabraňují zánětlivým procesům. Navíc skvěle chutná – a podle nás neexistuje snad nikdo, kdo by ho neměl rád.