Kvíz: Naprosto běžné potraviny můžou být v určitých situacích jedovaté. Otestujte si, jestli je znáte

Nazelenalé brambory na jutě FotoHelin / Shutterstock.com

Cuketa, rebarbora nebo brambory – naprosto běžné potraviny, které se objevují na našich talířích, můžou být v určité situaci jedovaté. Koho by to napadlo! Je dobré o nich vědět, abyste nevědomky neublížili vám nebo vašim blízkým. Znáte všechny plodiny, které mohou být pro člověka toxické? Otestujte se v našem kvízu!

Kvíz: Víte, které běžné potraviny mohou být jedovaté? Tohle by měl vědět každý!

Rostoucí rebarbora – stonky i listy mari.trand / Shutterstock.com

Věděli jste, že některé naprosto běžné potraviny mohou být v určitém stavu jedovaté? Otestujte si, jestli víte, o jaké jde!

Vyhodnocení kvízu

Správných odpovědí: 0 / 10

0  %správně

Zkuste si i další kvíz:

Líbí se vám náš kvíz? Dejte o něm vědět svým přátelům.

1. Tato potravina v syrovém stavu obsahuje lektin fytohemaglutinin a další toxiny, které mohou způsobit otravu. Ta se projevuje zvracením, bolestmi břicha a průjmy. O kterou potravinu jde?
2. I oblíbená cuketa může být v určitém případě jedovatá. Každý rok kvůli ní končí lidé v nemocnici. Víte, jaký znak jasně prozradí, že byste ji neměli jíst?
3. Rebarbora neboli reveň kadeřavá je zdravá zelenina, kterou byste si ale měli dopřávat jen do poloviny června. Poté se zvyšuje obsah škodlivé látky, která může způsobit zažívací potíže. Jedovaté jsou i listy. Jak se obsažená toxická látka jmenuje?
4. Mezi potraviny, jejichž jedovatost poznáte podle hořké chuti, patří i...
5. I oblíbené kešu mohou být v určitém stavu jedovaté kvůli toxické látce urushiol. Víte, který stav to je?
6. Bobule této rostliny v syrovém stavu obsahují jedovatou látku sambunigrin, která může způsobovat nevolnosti a zažívací potíže. O jakou rostlinu jde?
7. O tomto jste už pravděpodobně slyšeli. Naklíčené brambory obsahují látku solanin, která je ve vyšších koncentracích pro člověka toxická. Jak se mění obsah toxické látky tepelnou úpravou, např. vařením?
8. Tento oříšek ve skutečnosti ořechem není. Co je však důležitější, ve vyšších dávkách může být jedovatý, v extrémních situacích až smrtelně. Mezi příznaky otravy patří halucinace, nevolnost, závratě nebo zrychlený tep. O jakou potravinu jde?
9. Jádra z tohoto ovoce obsahují látku amygdalin, která se při rozkladu uvolňuje a vytváří toxický kyanovodík. Víte, o jakou potravinu jde?
10. Rajčata patří mezi nejoblíbenější plody na světě. Některé jejich části však obsahují toxickou látku solanin, která může způsobit zažívací potíže. Které části rostliny jsou jedovaté?

Tak co, jak jste si vedli? Napište nám do komentářů!

Zdroj: Healthline, NZIP, Bezpečnost potravin, NZIP, NZIP