V ČR se rychle šíří žloutenka A! Nakazit se můžete i pečivem v supermarketu

Člověk vytahuje donut z regálu pomocí kleští Muk Photo / Shutterstock.com

Nemoc špinavých rukou. Tak zní lidový název virové hepatitidy A, tedy žloutenky typu A, která se v posledních týdnech raketově šíří po České republice. Loni se za celý rok nakazilo 636 lidí, letos už jsme na čísle 450 a nemocní přibývají. Hygienici varují před šířením v MHD, kolektivu dětí nebo prostřednictvím potravin.

Přečtěte si také

Neplatí se ani koruna: Přehled míst po Česku, kde je kultura zdarma

Hlavní hygienička vyzvala k opatrnosti

„Od začátku roku už žloutenkou typu A onemocnělo v České republice přes 450 lidí. Většinou se jednalo o děti, ojedinělé ale nejsou ani výskyty u dospělých do 44 let,“ řekla na pondělní tiskové konferenci MUDr. Barbora Macková, MHA, vedoucí pražské hygienické stanice.

Připomněla, že nakažení nesmí až 50 dní do kolektivu – dospělí do práce, děti do školy nebo na tábory. Právě v Praze hrozí největší rozšíření kvůli vysoké koncentraci populace, častému využívání MHD a také zvýšenému počtu lidí bez domova. Ovšem zmíněných 450 případů lékaři zaznamenali napříč regiony ČR i věkovými skupinami. Razantní nárůst oproti předchozím letům je alarmující, takže příslušné orgány v těchto dnech jednají o dalším postupu.

„Trend se nezastaví ze dne na den, proto je potřeba, abychom dodržovali preventivní opatření. Nákaza člověka, pokud nedodržuje hygienu, je velmi snadná,“ uvedla Macková.

Graf NZIP

Nejčastější způsob nákazy a příznaky

Podle Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) se hepatitida A vyskytuje na celém světě, ale výrazně více v zemích s nízkým hygienickým standardem. ČR patří k zemím s malým výskytem, v posledních pěti letech bylo hlášeno okolo 600 případů ročně. Klesající nemocnost způsobuje úbytek přirozených protilátek v těle.

Přenos nemoci probíhá především přes stolici infikovaného jedince, ať už přímo přes špinavé ruce, nebo nepřímo přes infikovanou vodu, potraviny a předměty. Statisticky nejčastějšími přenašeči jsou děti a lidé z nižších sociálních vrstev.

„Virus se přenáší nejen kontaminovanou potravou či vodou, ale i z povrchů, kterých se denně dotýkáme – madla v tramvaji, kliky u toalet, sdílené telefony, časopisy ve vlacích nebo třeba tester balzámu na rty v drogerii. V době, kdy si všechno předáváme rukama, je riziko všudypřítomné,“ řekla pro Kupi.cz Mgr. Zdenka Morvai, farmaceutka Lékárna.cz.

„Inkubační doba virové hepatitidy A, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je 14–50 dní, nejčastěji 30 dní. Období nakažlivosti začíná již ve druhé polovině inkubační doby, kdy je již virus přítomen ve stolici, tedy zpravidla 1 až 2 týdny před začátkem samotného onemocnění. Nakažlivost pak trvá 1 až 2 týdny po začátku onemocnění,“ uvedla MUDr. Kateřina Fabiánová, Ph.D., epidemioložka Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Hepatitida A postihuje játra (proto může zežloutnout bělmo nebo kůže) a zpočátku se často projevuje nespecifickými příznaky, jako jsou únava, nevolnost, bolesti břicha, ztráta chuti k jídlu a zvýšená teplota. U některých pacientů se později objeví zežloutnutí kůže a očního bělma, tmavá moč a světlá stolice. Nemoc může připomínat chřipku, a proto je důležité věnovat pozornost i těmto mírným příznakům, zejména pokud člověk ví, že se pohyboval v kolektivu.

Pozor na potenciálně kontaminované potraviny!

Žloutenka A se může přenést také prostřednictvím potravin, které přišly do styku s kontaminovanou vodou nebo s nimi manipulovala nakažená osoba. Rizikové jsou především potraviny, které se dále tepelně neupravují – například ovoce, zelenina, saláty nebo nebalené pečivo v supermarketech.

Virus může ulpět na jejich povrchu, pokud zákazníci nepoužijí mikrotenové rukavice nebo náčiní. Obzvláště opatrní bychom měli být také při nákupech v otevřených samoobslužných prodejních zónách a na tržištích, kde bývá dohled nad hygienou často nedostatečný. Rizikové jsou samozřejmě také madla nákupních košíků, vozíků a mince a bankovky.

Ženská ruka vybírá papriku v supermarketu z regálu Aleksandra Sokolachko / Shutterstock.com

Kupi radí: 7 pravidel zvýšené hygieny

Naprosto zásadní je důsledné dodržování hygieny. Pandemie covidu je sice za námi, ale i v případě žloutenky nám pomůže pravidelné mytí rukou a používání dezinfekce. Připomeňme si základní pravidla, která vám mohou pomoci minimalizovat riziko nákazy:

  1. Po každém použití toalety si pečlivě umyjte ruce mýdlem a teplou vodou. Ideálně použijte i dezinfekci.
  2. Dezinfikujte si ruce po jízdě MHD, nákupu nebo kontaktu s veřejnými povrchy.
  3. Ovoce a zeleninu důkladně omývejte pod tekoucí vodou, ideálně i s použitím čisté houbičky.
  4. Vyhýbejte se v těchto dnech konzumaci nebaleného pečiva.
  5. Nepijte vodu z neznámých nebo neověřených zdrojů, zejména na cestách.
  6. Dětem pravidelně připomínejte hygienická pravidla, zejména před jídlem a po hraní venku.
  7. Mějte u sebe vždy malou lahvičku dezinfekčního gelu a průběžně si ruce dezinfikujte.

Řešením je očkování s příspěvkem pojišťovny

Očkování proti hepatitidě A není v České republice povinné ani hrazené. Ovšem téměř všechny zdravotní pojišťovny na něj v rámci prevence přispívají. Například ČPZP přispívá na očkování proti nakažlivým nemocem dětem 1500 Kč a dospělým 1000 Kč. VZP přispívá dětem 1000 Kč a dospělým 500 Kč.

„V souvislosti s přípravou nového systému vstupu vakcín na trh vidím vzhledem k aktuální epidemiologické situaci jako důležitou diskusi o možnostech úhrady očkování proti žloutence A. Již je diskutována v rámci odborných kruhů a zahájíme ji na úrovni MZ a zdravotních pojišťoven,“ nastínila hlavní hygienička Macková řešení, jak zarazit rostoucí počet nakažených.

Zdroje: Kupi.cz, ČTK, NZIP, SZÚ, Bezpečnost potravin