Mnoho lidí si myslí, že když budou jíst zdravě, zhubnou. To je ale velký mýtus, který je bohužel stále rozšířený a lidé kvůli němu vzdávají shazování kil nebo tvrdí, že jejich tělo hubnout nemůže, což není možné.
Hubnutí je obrovské téma, které lidé řešili, řeší a řešit budou. Je středem diskuzí zejména žen, ale samozřejmě se nevyhýbá ani mužům. Dnes je ohledně redukce dostupná spousta informací a rad, přičemž ne každá je pravdivá a užitečná. Pokud se rozhodnete, že budete chtít hubnout, hlavním doporučením jak opravdových, tak „internetových“ expertů bývá – jezte zdravě. Lidé ale už netuší, že zdravá strava se automaticky nemusí rovnat dietní. Můžete jíst zdravě, ale velmi kaloricky. Stejně tak můžete jíst nezdravě a zhubnout.
Pro odbornost tématu jsme si pro přesné informace přizvali nutriční poradkyni Lenku Tarasidu, která se zaměřuje na zdravý životní styl a hubnutí.
Zdravá strava není dieta, ale způsob stravování, který tělu dodává potřebné živiny, vitamíny, minerály a energii. Podporuje správné fungování organismu a ne jen redukuje váhu. Zdravá strava by měla být pestrá, vyvážená a bez extrémů. Také je zbytečné jakékoliv potraviny vynechávat. Obsahuje základní potraviny, jako je zelenina, ovoce, maso, mléčné výrobky, celozrnné výrobky, luštěniny a zdravé tuky. V jídelníčku bychom měli mít dostatek bílkovin, kvalitních tuků, sacharidů a vlákniny. A také dostatek kalorií, aby tělo fungovalo správně.
„I přesto, že jíte zdravě, nemusíte hubnout. Ne všechno, co je zdravé, je nízkoenergetické a můžete se i zdravě dostat do kalorického nadbytku. Tělo hubne, jen když je v kalorickém deficitu. To znamená tehdy, když vydá víc energie, než přijme. I ze zdravých potravin může být kalorická bomba. Například avokádo je zdrojem zdravých tuků, ale má hodně kalorií. Stejně tak ořechy, semínka, olivový olej nebo třeba kvalitní sýry,“ upozorňuje pro redakci Kupi.cz nutriční terapeutka Lenka Tarasidu.
Jistě pro vás není žádným překvapením, když vám řekneme, že abyste zhubli, musíte omezit (ne zcela vyřadit) tuk. I ten prospěšný tuk, který se ve velkém množství objevuje v mnoha zdravých potravinách. To stejné samozřejmě platí i pro cukry.
Nejvíce kalorické potraviny jsou:
Pokud chcete zdravě hubnout, je potřeba být v mírném kalorickém deficitu. Každý máme jinou energetickou potřebu na základě pohlaví, výšky, váhy, věku a pohybové aktivity. „Klíčem zdravého hubnutí je přizpůsobit množství jídla svým potřebám a vybírat potraviny čerstvé a ze základních surovin. Mají nižší energii než průmyslově zpracované výrobky, a proto by měly být základ každodenní stravy. Neměli bychom nic vynechávat, ať už to jsou komplexní sacharidy, nebo zdravé tuky. Není dobré nebo špatné jídlo, vždy je to o množství a kontextu celého dne. Důležité je najít rovnováhu, ne extrém,“ komentuje Lenka Tarasidu.
Pokud se jídlem budeme zabývat dále, měli bychom se zaměřit i na správné rozložení makroživin. V každém jídle by měly být zastoupeny všechny živiny, tedy bílkoviny, tuky i sacharidy. Například dostatek bílkovin je zásadní, protože podporuje pocit sytosti, pomáhá chránit svalovou hmotu a zvyšuje energetický výdej.
Důležitá je také pravidelnost v jídle. Pomáhá udržet stabilní hladinu krevního cukru, což snižuje chutě na sladké a riziko přejídání. Nezapomínat bychom měli i na pitný režim, který je důležitý pro správnou funkci metabolismu, podporu trávení a odvod odpadních látek z těla.
Při hubnutí tvoří strava 80 % úspěchu. Podpořit to můžeme pravidelným pohybem. Nejen, že zvyšuje energetický výdej, ale také zpevňuje svaly a tím se nám formuje postava. Kombinace správné stravy a pohybu vede k dlouhodobým a udržitelným výsledkům.
Jak nastavit příjem pro ženu kolem 30 let a 70 kg?
„Pro hubnutí je ideální vytvořit mírný kalorický deficit – cca 15 % z vyrovnaného energetického příjmu. Záleží také na životním stylu a pohybu. Například pro ženu ve věku 30 let a váze 70 kg, která chce zhubnout, se doporučuje příjem kolem cca 1 800 kcal. Důležité je poslouchat své tělo a rozhodně ne hladovět. Hubnutí je maraton, ne sprint. Je lepší hubnout pomalu, ale udržitelně. Zdravý úbytek je 0,5–1 kg za týden,“ dodává Lenka Tarasidu.
Jídelníček
Zdroj: nutriční terapeutka Lenka Tarasidu