Krémová chřestová polévka: Jemná jarní delikatesa hotová za 30 minut

Čerstvý zelený chřest, chřestová polévka etorres / Shutterstock.com

Chřest patří mezi nejdelikátnější jarní suroviny. V tomto receptu vám ukážeme, jak z něj během chvilky připravit sametově jemnou krémovou polévku, která se stane hvězdou vašeho stolu. Výsledek? Lehká, chutná a elegantní polévka, kterou lze podávat jak při slavnostním obědě, tak při rychlém rodinném servírování.

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Jak správně vybrat čerstvý chřest

Výběr kvalitního chřestu je základem pro přípravu dokonalé krémové polévky i dalších pokrmů. Při nákupu čerstvého chřestu je vhodné zaměřit se na následující znaky:

  • Pevnost stonků: Chřest by měl být pevný a pružný. Při jemném ohnutí by měl mírně klást odpor, nikoli se lámat nebo být příliš gumový.
  • Lesklý povrch: Čerstvý chřest má jemný, hladký a lesklý povrch. Pokud je stonek matný, povadlý či scvrklý, jedná se o starší kusy.
  • Uzavřené hlavičky: Hlavičky chřestu by měly být pevně uzavřené a kompaktní. Rozčepýřené hlavičky naznačují, že chřest je přezrálý.
  • Barva: Zelený chřest má mít svěží, jednotnou zelenou barvu. Fialové nebo bílé nádechy u některých odrůd nejsou na škodu, důležitá je ale celková svěžest.
  • Vůně: Chřest by měl mít svěží, jemnou zeleninovou vůni. Nepříjemný zápach je známkou zkaženosti.
  • Řez stonku: Podívejte se na spodní část stonku – čerstvý chřest má řez vlhký, nikoli zaschlý nebo dřevnatý.

Praktické rady k uskladnění chřestu

Čerstvý chřest je nejlepší spotřebovat do 1–2 dnů od nákupu. Pro delší čerstvost lze stonky postavit do sklenice s trochou vody (jako květiny) a uložit do lednice, případně je zabalit do vlhké utěrky.

Recept: Krémová polévka z chřestu

  • Počet porcí: 4 porce
  • Délka přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 500 g čerstvého zeleného chřestu
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • špetka muškátového oříšku
  • několik plátků bagety na krutony
  • čerstvá petrželka na ozdobu
Těstoviny s chřestem a petrželkou
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s chřestem a petrželkou

Těstoviny s chřestem, petrželkou, se sterilovanými artyčoky a sušenými i čerstvými rajčátky vás zaručeně ohromí. Díky pečlivě zvoleným surovinám vznikne nevšední oběd nebo večeře, přičemž příprava vám zabere jen pár chvilek.

Těstoviny s chřestem a petrželkou

Postup přípravy

  1. Chřest očistěte, odlomte dřevnaté konce a nakrájejte na menší kousky. Několik vršků si odložte stranou na pozdější ozdobení.
  2. V hrnci rozpusťte máslo s olivovým olejem. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek a za občasného míchání je na mírném ohni restujte do sklovata.
  3. Přidejte nakrájený chřest (kromě odložených hlaviček) a krátce orestujte. Zalijte vývarem a vařte přibližně 10–12 minut, dokud chřest nezměkne.
  4. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte dohladka. Poté přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Krátce prohřejte, ale již nevařte.
  5. Mezitím si připravte krutony: plátky bagety opečte nasucho na pánvi nebo v troubě dozlatova.
  6. Hlavičky chřestu blanšírujte krátce ve vroucí vodě (cca 1 minutu), poté je vložte do studené vody, aby si zachovaly svěží barvu.
  7. Hotovou polévku nalijte do misek, ozdobte hlavičkami chřestu, nasekanou petrželkou a krutonky.

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud preferujete výraznější chuť, lze do základu přidat několik kapek citronové šťávy.
  • Pro bohatší strukturu lze část chřestu nasekat na drobné kousky a vmíchat až po rozmixování.
  • Polévka se skvěle doplňuje s trochou strouhaného parmazánu.

Zdroj: Kupi.cz