Chřest patří mezi nejdelikátnější jarní suroviny. V tomto receptu vám ukážeme, jak z něj během chvilky připravit sametově jemnou krémovou polévku, která se stane hvězdou vašeho stolu. Výsledek? Lehká, chutná a elegantní polévka, kterou lze podávat jak při slavnostním obědě, tak při rychlém rodinném servírování.
Jak správně vybrat čerstvý chřest
Výběr kvalitního chřestu je základem pro přípravu dokonalé krémové polévky i dalších pokrmů. Při nákupu čerstvého chřestu je vhodné zaměřit se na následující znaky:
- Pevnost stonků: Chřest by měl být pevný a pružný. Při jemném ohnutí by měl mírně klást odpor, nikoli se lámat nebo být příliš gumový.
- Lesklý povrch: Čerstvý chřest má jemný, hladký a lesklý povrch. Pokud je stonek matný, povadlý či scvrklý, jedná se o starší kusy.
- Uzavřené hlavičky: Hlavičky chřestu by měly být pevně uzavřené a kompaktní. Rozčepýřené hlavičky naznačují, že chřest je přezrálý.
- Barva: Zelený chřest má mít svěží, jednotnou zelenou barvu. Fialové nebo bílé nádechy u některých odrůd nejsou na škodu, důležitá je ale celková svěžest.
- Vůně: Chřest by měl mít svěží, jemnou zeleninovou vůni. Nepříjemný zápach je známkou zkaženosti.
- Řez stonku: Podívejte se na spodní část stonku – čerstvý chřest má řez vlhký, nikoli zaschlý nebo dřevnatý.
Praktické rady k uskladnění chřestu
Čerstvý chřest je nejlepší spotřebovat do 1–2 dnů od nákupu. Pro delší čerstvost lze stonky postavit do sklenice s trochou vody (jako květiny) a uložit do lednice, případně je zabalit do vlhké utěrky.
Recept: Krémová polévka z chřestu
- Počet porcí: 4 porce
- Délka přípravy: 30 minut
Ingredience
- 500 g čerstvého zeleného chřestu
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- špetka muškátového oříšku
- několik plátků bagety na krutony
- čerstvá petrželka na ozdobu
Těstoviny s chřestem a petrželkou
Těstoviny s chřestem, petrželkou, se sterilovanými artyčoky a sušenými i čerstvými rajčátky vás zaručeně ohromí. Díky pečlivě zvoleným surovinám vznikne nevšední oběd nebo večeře, přičemž příprava vám zabere jen pár chvilek.
Těstoviny s chřestem a petrželkou
Postup přípravy
- Chřest očistěte, odlomte dřevnaté konce a nakrájejte na menší kousky. Několik vršků si odložte stranou na pozdější ozdobení.
- V hrnci rozpusťte máslo s olivovým olejem. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek a za občasného míchání je na mírném ohni restujte do sklovata.
- Přidejte nakrájený chřest (kromě odložených hlaviček) a krátce orestujte. Zalijte vývarem a vařte přibližně 10–12 minut, dokud chřest nezměkne.
- Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte dohladka. Poté přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Krátce prohřejte, ale již nevařte.
- Mezitím si připravte krutony: plátky bagety opečte nasucho na pánvi nebo v troubě dozlatova.
- Hlavičky chřestu blanšírujte krátce ve vroucí vodě (cca 1 minutu), poté je vložte do studené vody, aby si zachovaly svěží barvu.
- Hotovou polévku nalijte do misek, ozdobte hlavičkami chřestu, nasekanou petrželkou a krutonky.
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud preferujete výraznější chuť, lze do základu přidat několik kapek citronové šťávy.
- Pro bohatší strukturu lze část chřestu nasekat na drobné kousky a vmíchat až po rozmixování.
- Polévka se skvěle doplňuje s trochou strouhaného parmazánu.
Zdroj: Kupi.cz