3 recepty na jednoduché a výborné cibulové kroužky – s pivem, mlékem i bez vajec

3 recepty na jednoduché a výborné cibulové kroužky – s pivem, mlékem i bez vajec Lesya Dolyuk / Shutterstock.com

Smažené cibulové kroužky u nás nejsou sice tak rozšířenou a populární přílohou jako například hranolky či krokety. Jakmile ale objevíte jednoduchost jejich přípravy i jejich skvělou chuť, určitě si ve vaší kuchyni získají své místo.

Přečtěte si také

7 tipů pro přípravu dokonalých palačinek. Naučte se trik s lednicí či sádlem a na cukr zapomeňte

Levná večeře i skvělá příloha k jídlům

Vyrobit si domácí cibulové kroužky v těstíčku je opravdu snadné a navíc levné. Zejména nyní na podzim, kdy oproti létu cena cibule v obchodech zase klesá.

Jeden její kilogram vás nyní běžně vyjde na méně než 20 Kč, v akci se ale velmi často objevuje i za cenu klidně poloviční, tedy například za 8 Kč.

Cibule v akci – bez té se kroužky neobejdou

Základní příprava

Základem kroužků je větší cibule nakrájená na tlustší kolečka (cca 1 cm silná), hlubší pánev nebo fritéza a vhodný olej na smažení. Poté už záleží na tom, jaké suroviny se do těsta rozhodnete přidat (nebo jaké máte zrovna doma po ruce). Pro inspiraci vám představíme hned tři různé variace.

Cibulové těstíčko

Níže uvedené recepty na těstíčka vystačí vždy na cca 3–4 kusy větší cibule.

Postup je u všech variací stejný:

Smíchejte všechny ingredience, dokud vám nevznikne hladké těsto s konzistencí o trochu hustší než to na palačinky. Uvedené množství surovin v receptech berte pouze jako orientační – pokud je těsto moc řídké, přidejte mouku. A pokud je husté, přilijte tekutinu dle receptu (mléko, pivo).

Bylinkové pivní těstíčko bez vajec

  • 200 g hladké mouky, 200 ml černého piva
  • 1 lžička černého pepře, 4 lžičky tymiánu (či jiných bylinek podle chuti), 1 lžička sušeného česneku, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička soli

Mléčné těstíčko s vejci

  • 250 g hladké mouky, 2 vejce, 200 ml mléka
  • sůl, pepř a jiné koření (sladká paprika, česnek) podle chuti

Pivní těstíčko se solamylem a vejci

  • 200 g hladké mouky, 2 vejce, 150 ml piva (ideálně černého), 1 lžíce solamylu, špetka jedlé sody nebo prášku do pečiva
  • pepř a sůl podle chuti

Pár tipů pro ještě dokonalejší výsledek

Zatímco budete těsto „ladit“, zkuste dát do předem rozehřátého oleje jeden zkušební kroužek. Hlavní je, aby se těstíčko neoddělilo a neodplavalo. Před obalením v něm je navíc můžete obalit ještě v hladké mouce.

Pokud je připravujete na pánvi, dbejte na to, abyste v ní rozehřáli dostatečné množství oleje, ve kterém budou kroužky moci plavat (napodobíte tak rovnoměrné smažení ve fritéze).

Připravujete-li těstíčko obsahující pivo, z vlastní zkušenosti doporučujeme zvolit nějaké tmavé a více procentní, které přirozeně obsahuje více cukru – ten snáze udrží těsto pohromadě a dodá kroužkům lehce karamelizovanou chuť.

Skvělé pivo se bude hodit i do skleničky

Tip: Vzhledem k tomu, že v kroužcích chuť piva jako takového nijak nevynikne, můžete klidně použít i obyčejnější značky. My vybíráme například Argus Strong (7,2 % alkoholu) v plechovce, který zakoupíte v obchodech Lidl za běžnou cenu 13,90 Kč/500 ml.