Jako z kavárny. Barista radí, jak si doma připravit levně a rychle prvotřídní kávu. Zkusíte to?

Šálek kávy a kávová zrna na dřevěném tácku worradirek / Shutterstock

Pokud doma připravujete sobě i návštěvám kafe ze supermarketu, možná je čas přejít na něco trochu lepšího. Kupi oslovilo předního českého baristu, aby se s vámi podělil o pár svých „tajných“ tipů, za které lidé na kávových kurzech platí tisíce korun. Klíčem je čerstvě namletá káva a co dál?

Přečtěte si také

Krev ve vajíčku: Co to znamená a kdy je lepší ho vyhodit?

Rozpustné vs. kapslové vs. „lepší“ kafe

Úplně základní kávou je ta rozpustná za pár korun. Samozřejmě i mezi rozpustnými kávami jsou značné rozdíly – od těch levných nemůžete čekat plnou chuť bez nepříjemné kyselosti, ale pak jsou tu i rozpustné kávy vyšší kvality.

„Pokud jste zvyklí na rozpustnou kávu ze supermarketu a chtěli byste si více pochutnat, prvním krokem může být kvalitnější instantní káva, kterou nabízejí i pražírny specializující se na výběrovou kávu,“ říká pro Kupi Daniel Kolský, přední český barista z Mamacoffee.

Připravovat si doma rozpustnou kávu není žádná ostuda, když nám to stačí. U starší generace ještě stále přetrvává káva s lógrem (sedlinou), kdy se horkou vodou zalije namletá káva, mladší ročníky volí spíše kapslové kávovary. Ovšem je potřeba je často čistit a kupovat kapsle s kvalitní kávou.

„Kapslové kávovary mohou být pohodlné, ale jejich kvalita často neodpovídá skutečně dobré kávě. Ve výsledku je ale vše jen o preferencích koncového zákazníka,“ podotýká Kolský.

Co by tedy doporučil těm z vás, kteří doma nebo v práci chtějí přejít na takzvaně lepší kávu?

„Skvělou volbou je příprava kávy pomocí french pressu, což je jednoduchý a cenově dostupný způsob, jak si připravit chutnější a plnější kávu. Podobně snadná je příprava přes V60 nebo v moka konvičce,“ motivuje k objevení nových způsobů odborník, který s Mamacoffee pořádá pro kávové nadšence kurzy.

Člověk nalévá kávu z french pressu do dvou skleniček AnnGaysorn / Shutterstock

Co je pro skvělou kávu zásadní?

Jedním z nejdůležitějších faktorů je výběr kávy. Na trhu existují dva základní druhy kávových zrn – arabicarobusta. Arabica, která tvoří zhruba 60–70 % světové produkce, je charakteristická jemnou, často sladší chutí s tóny ovoce nebo i květin. Robusta je méně náročná na pěstování, celkově bytelnější, je více hořká a obsahuje více kofeinu. Arabica je tedy pro domácí použití o něco lepší volbou.

Důležitým krokem je mletí kávy těsně před přípravou.

„Další stupeň v domácí přípravě kávy je investice do lepšího vybavení, například ručního mlýnku, který zajistí čerstvě mletou kávu, nebo do vakuové dózy, která zas kávě udrží čerstvost i po namletí,“ doporučuje Kolský čtenářům Kupi.

Káva obsahuje aromatické látky, které se po namletí relativně rychle ztrácí, rozhodně není ideální kávu delší dobu skladovat namletou v sáčku. Čerstvě namletá káva má intenzivnější aroma a plnější chuť, což výrazně ovlivní výsledný zážitek. Pro optimální výsledek je také důležité nastavit správnou hrubost mletí podle metody přípravy – například jemnější mletí pro espresso nebo hrubší pro filtr.

„Pro filtrační metody jako V60 nebo AeroPress stačí jednoduchý dripper a kvalitní káva, ale pokud chcete espresso jako z kavárny, neobejdete se bez kvalitního kávovaru. Důležitá je i správná technika, jako je zmíněné správné mletí, dávkování a extrakce kávy,“ říká Kolský.

5 metod, jak na skvělou domácí kávu

Jak tedy z kávy dostat to nejlepší i v domácích podmínkách? „Vše je jen o chuti se něco naučit, pak už je příprava otázkou pár minut,“ ujišťuje barista Kolský.

  • Kvalitní instantní káva a varná konvice: Pokud se rozhodnete vydat touto cestou, zvolte dražší instantní kávu nejlépe od výrobců, kteří se snaží produkovat rozpustné kafe té nejvyšší kvality pro lidi, kteří nechtějí nebo nemůžou přípravě kávy věnovat svůj čas. Rychlovarnou konvici koupíte už od 250 Kč, výběrovou rozpustnou kávu od cca 200 Kč za 100 gramů.
  • Kvalitní kapslová káva a kávovar: Toto řešení je také velmi rychlé. Stačí nechat kávovar během pár sekund ohřát vodu, vložit kapsli, zacvaknout ji a pak přes ni nechat protékat proud horké vody. Malý kávovar od renomované značky včetně šlehače na mléko koupíte cca od 3 500 Kč. Cena kvalitních kapslí je asi 200 Kč za 10 kusů.
  • Kvalitní čerstvě namletá káva a french press: Do french pressu se nasype čerstvě namletá káva (spíše nahrubo) a zalije horkou vodou. Obvykle se používá poměr 1 : 15. Vše promíchejte, nechte 4 minuty odstát, stlačte píst a pak nalévejte kávu. Malý ruční mlýnek koupíte asi za 250 Kč, french press za 200 Kč a cena vysoce kvalitní zrnkové kávy začíná na 100 Kč za 100 gramů.
Kávový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kávový koláč

Rychlý kávový koláč zaručeně potěší chuťové pohárky i těch nejnáročnějších mlsounů. Příprava je velmi jednoduchá, bez obav se do ní tedy mohou pustit i méně zkušení kuchaři. Věřte, že během chvilky vykouzlíte skvělý moučník, který ocení každý.

Kávový koláč
Kávový likér
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kávový likér

Vyrobte si doma kávový likér, který chutná naprosto božsky. Připravený jej budete mít dříve, než byste čekali, bude vám stačit ochucené kondenzované mléko, kvalitní káva a rum, případně trochu mléka. A výborně se hodí jako dárek pro vaše blízké, pokud jej tedy nevypijete dřív sami.

Kávový likér
  • Kvalitní čerstvě namletá káva a moka konvička: Konvička původem z Itálie se skládá ze spodní nádoby na vodu, středního filtru na kávu a horní části, kam stéká hotová káva. Do konvičky se nasype čerstvě umletá káva, naleje voda a dá se zahřívat na plotnu. Jakmile se ozve bublání a v horní části se objeví káva, můžete podávat. Jak jsme zmínili výše, malý ruční mlýnek koupíte asi za 250 Kč, cena vysoce kvalitní zrnkové kávy začíná na 100 Kč za 100 gramů a malá moka konvička stojí asi 500 Kč.
  • Kvalitní čerstvě namletá káva a dripper na V60: Tento způsob filtrace kávy pochází z Japonska a je k němu potřeba tzv. dripper (překapávač) a papírový filtr. Dripper nasadíte na nádobu pro sběr kávy, vložíte do něj vodou propláchnutý filtr, nasypete kávu a zalijete horkou vodou. Káva překape přes filtr do nádoby, odkud ji můžete servírovat. Opět budete potřebovat malý ruční mlýnek asi za 250 Kč, vysoce kvalitní zrnkovou kávu od 100 Kč za 100 gramů, dripper asi za 150 Kč a filtr, který koupíte v balení 100 ks asi za 200 Kč.

Dalším stupněm jsou profesionální kávovary na espresso, ale u nich už je potřeba výraznější investice a více baristického umu.

„Káva je skvělá tím, že nabízí nekonečné možnosti objevování. Ať už se rozhodnete pro espresso, filtr, nebo jinou metodu, nejdůležitější je používat kvalitní kávu a zkoušet, co vám chutná nejvíce. Nemusíte být profesionál, abyste si doma připravili špičkovou kávu,“ uzavírá pro Kupi barista Kolský.

Napište nám do diskuze, jakým způsobem si doma připravujete kávu vy a proč. Jak často si chodíte vychutnat profi kávu do kavárny?

Zdroje: Kupi.cz, Treescoffee, Mamacoffee