Pokud doma připravujete sobě i návštěvám kafe ze supermarketu, možná je čas přejít na něco trochu lepšího. Kupi oslovilo předního českého baristu, aby se s vámi podělil o pár svých „tajných“ tipů, za které lidé na kávových kurzech platí tisíce korun. Klíčem je čerstvě namletá káva a co dál?
Úplně základní kávou je ta rozpustná za pár korun. Samozřejmě i mezi rozpustnými kávami jsou značné rozdíly – od těch levných nemůžete čekat plnou chuť bez nepříjemné kyselosti, ale pak jsou tu i rozpustné kávy vyšší kvality.
„Pokud jste zvyklí na rozpustnou kávu ze supermarketu a chtěli byste si více pochutnat, prvním krokem může být kvalitnější instantní káva, kterou nabízejí i pražírny specializující se na výběrovou kávu,“ říká pro Kupi Daniel Kolský, přední český barista z Mamacoffee.
Připravovat si doma rozpustnou kávu není žádná ostuda, když nám to stačí. U starší generace ještě stále přetrvává káva s lógrem (sedlinou), kdy se horkou vodou zalije namletá káva, mladší ročníky volí spíše kapslové kávovary. Ovšem je potřeba je často čistit a kupovat kapsle s kvalitní kávou.
„Kapslové kávovary mohou být pohodlné, ale jejich kvalita často neodpovídá skutečně dobré kávě. Ve výsledku je ale vše jen o preferencích koncového zákazníka,“ podotýká Kolský.
Co by tedy doporučil těm z vás, kteří doma nebo v práci chtějí přejít na takzvaně lepší kávu?
„Skvělou volbou je příprava kávy pomocí french pressu, což je jednoduchý a cenově dostupný způsob, jak si připravit chutnější a plnější kávu. Podobně snadná je příprava přes V60 nebo v moka konvičce,“ motivuje k objevení nových způsobů odborník, který s Mamacoffee pořádá pro kávové nadšence kurzy.
Jedním z nejdůležitějších faktorů je výběr kávy. Na trhu existují dva základní druhy kávových zrn – arabica a robusta. Arabica, která tvoří zhruba 60–70 % světové produkce, je charakteristická jemnou, často sladší chutí s tóny ovoce nebo i květin. Robusta je méně náročná na pěstování, celkově bytelnější, je více hořká a obsahuje více kofeinu. Arabica je tedy pro domácí použití o něco lepší volbou.
Důležitým krokem je mletí kávy těsně před přípravou.
„Další stupeň v domácí přípravě kávy je investice do lepšího vybavení, například ručního mlýnku, který zajistí čerstvě mletou kávu, nebo do vakuové dózy, která zas kávě udrží čerstvost i po namletí,“ doporučuje Kolský čtenářům Kupi.
Káva obsahuje aromatické látky, které se po namletí relativně rychle ztrácí, rozhodně není ideální kávu delší dobu skladovat namletou v sáčku. Čerstvě namletá káva má intenzivnější aroma a plnější chuť, což výrazně ovlivní výsledný zážitek. Pro optimální výsledek je také důležité nastavit správnou hrubost mletí podle metody přípravy – například jemnější mletí pro espresso nebo hrubší pro filtr.
„Pro filtrační metody jako V60 nebo AeroPress stačí jednoduchý dripper a kvalitní káva, ale pokud chcete espresso jako z kavárny, neobejdete se bez kvalitního kávovaru. Důležitá je i správná technika, jako je zmíněné správné mletí, dávkování a extrakce kávy,“ říká Kolský.
Jak tedy z kávy dostat to nejlepší i v domácích podmínkách? „Vše je jen o chuti se něco naučit, pak už je příprava otázkou pár minut,“ ujišťuje barista Kolský.
Rychlý kávový koláč zaručeně potěší chuťové pohárky i těch nejnáročnějších mlsounů. Příprava je velmi jednoduchá, bez obav se do ní tedy mohou pustit i méně zkušení kuchaři. Věřte, že během chvilky vykouzlíte skvělý moučník, který ocení každý.
Vyrobte si doma kávový likér, který chutná naprosto božsky. Připravený jej budete mít dříve, než byste čekali, bude vám stačit ochucené kondenzované mléko, kvalitní káva a rum, případně trochu mléka. A výborně se hodí jako dárek pro vaše blízké, pokud jej tedy nevypijete dřív sami.
Dalším stupněm jsou profesionální kávovary na espresso, ale u nich už je potřeba výraznější investice a více baristického umu.
„Káva je skvělá tím, že nabízí nekonečné možnosti objevování. Ať už se rozhodnete pro espresso, filtr, nebo jinou metodu, nejdůležitější je používat kvalitní kávu a zkoušet, co vám chutná nejvíce. Nemusíte být profesionál, abyste si doma připravili špičkovou kávu,“ uzavírá pro Kupi barista Kolský.
Napište nám do diskuze, jakým způsobem si doma připravujete kávu vy a proč. Jak často si chodíte vychutnat profi kávu do kavárny?
Zdroje: Kupi.cz, Treescoffee, Mamacoffee