Jak fikaně zabavit psa, který musí zůstat sám doma?

Psí mazlíček někdy musí zůstat doma sám. Canva

Svět našich chlupatých mazlíčků se točí kolem naší existence. Avšak bohužel, ne vždy s nimi můžeme trávit celé dny hraním a procházkami. Co tedy dělat, když musíme nechat psa doma a chceme zabránit tomu, že se bude příliš nudit?

Přečtěte si také

Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Pes se musí samotě naučit

Pes je od přírody sociální zvíře a vnímá vás jako součást smečky. Když se tedy každý den vydáváte do neznáma, může to pro něj představovat velký stres a frustraci.

Výsledkem někdy bývá destruktivní chování. Poškrábaný a okousaný nábytek, roztrhané oblečení nebo například štěkání na náhodné věci a zvuky – to všechno patří k negativním důsledkům psí samoty.

Pes si musí zvyknout, že čas bez majitele je dobrá chvíle pro odpočinek a nejedná se o žádnou velkou změnu.

Loučení bez emocí

Jestliže pes zatím není na vaše časté odchody zvyklý, trénujte je. Nazujte si boty, jděte ke dveřím a pokud začne v danou chvíli panikařit, ignorujte ho. Opakujte to stejné několikrát denně. Snažte se dlouze neloučit před odchodem, protože pes vaše emoce vycítí a bude reagovat podobně emotivně.

Stejně tak zabraňte tomu, aby váš parťák příliš oslavoval každý váš návrat. Místo objímání a pusinkování mu dejte povel, aby si šel lehnout na svůj pelíšek. Až když poslechne, povolte normální vítání.

Nejlepším způsobem, jak zajistit, že váš pes bude po odchodu odpočívat, je ho předem unavit. Dlouhá ranní procházka bude koneckonců prospěšná jak pro zvíře, tak pro vaše vlastní zdraví.

Pes, který spí, nezlobí. Procházka před odchodem mu prospěje. Canva

Sledujte mazlíka a nedejte šanci zlodějům

Občas nepotřebuje od samoty ulehčit jenom mazlík, ale také majitel. Ideální pro takové případy jsou chytré kamery určené ke sledování vašich chlupatých přátel doma.

Některé z nich dokonce umožňují s mazlíkem na dálku komunikovat nebo hrát interaktivní hry. Občas se sice prodraží, ale přidaným bonusem může být snadnější kontrola nejen psa, nýbrž i kohokoliv, kdo se do vašeho domu dostane bez dobrých úmyslů. Investicí do kvalitní zvířecí kamery si pořídíte způsob, jak mazlíka pravidelně kontrolovat a zároveň lépe ochráníte vlastní majetek.

Zabavte svého chlupáče hračkami nebo televizí

Pokud je pro vás kamera příliš drahá, nezoufejte. Váš pes se doma nudou neukouše, stačí ho zabavit.

Zaručenou zábavou, která ho pomůže i unavit, jsou hračky, které při pohybu pomalu vydávají pamlsky či krmivo. Pes je díky nim aktivní, zapojuje do hry svůj mozek a dostane za svoje snažení malou odměnu. Jindy postačí klasické žvýkací kosti nebo gumové hračky. Tady ovšem pozor – neměli byste se svým mazlíčkem nechávat nic, co může rozkousat a spolknout, pokud by mu to mohlo uškodit.

Psí nudě zamezí i výhled z okna nebo prosklených dveří. Pro některý psy zase může být zábavnější, když jim na chvilku pustíte rádio nebo televizi – zejména televize s přírodopisnými pořady může mít až hypnotické účinky. Dávejte ale velký pozor na to, aby pes nemohl televizi zničit a zranit se, když se rozhodne třeba ulovit hrocha.

Úplně nejlepším řešením je rozšířit smečku. S novým psím kamarádem si může váš mazlík hrát, komunikovat a společně usínat. Vás pak nemusí hlodat svědomí, že jej necháváte dlouho o samotě. Ne každý si však může dva či více psů dovolit. V takovém případě tedy sáhněte po našich předchozích radách.