Oblíbený mléčný dezert byl původně slané jelito: Připravte si domácí pudink, prášek z obchodu nepotřebujete!

3 sklenice s domácím pudinkem, ozdobeným šlehačkou a lístkem máty Brent Hofacker / Shutterstock.com

Dnes pro vás máme tip na vynikající domácí dezert, který milují hlavně děti. Uděláme si kávový pudink. Ale pozor, ne z prášku! Připravíme si ho sami od základu. Není to žádná věda a bude se vám rozplývat na jazyku. Můžete samozřejmě vyzkoušet i jiné příchutě, záleží na vás. Tak jdeme na pudink!

Přečtěte si také

Vypucujte dětem školní batoh, aby byl jako nový. Pračka podle odborníků ale není dobrý nápad

Pudink byl původně jelito!

Pudink v minulosti vypadal poněkud odlišně. Rozdíl byl v použitých ingrediencích i v chuti. První pudinky měly slanou chuť a tvořila je směs masa, ke kterému se přidávalo koření, tuk a vepřová krev. To se natlačilo do střívka a poté uvařilo. Hotový výrobek vypadal jako nám dobře známé jelito. Ostatně i sám název pudink pochází z francouzského slova boudin, což znamená jelito.

Domácí termix
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí termix

Překvapte své blízké a připravte jim domácí termix s vanilkovou a čokoládovou příchutí. Hotový bude během chvíle a zaručeně bude výborný.

Domácí termix
Domácí pribináček
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí pribináček

Jak si vyrobit domácí pribináček? Tento legendární tvarohový dezert se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás naučíme, jak si takový pribináček vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.

Domácí pribináček

Během celého středověku se pudinky vyráběly na bázi masa. Kuchaři je připravovali většinou z toho, co jim zbylo v kuchyni. Od 14. století tvořily tyto slané pudinky běžnou součást královských hostin a přicházely na řadu vždy až na závěr, protože i tenkrát byly považované za dezert.

První sladké pudinky se začínají objevovat v 17. století v Anglii a byly z mouky, cukru a ořechů. Slané pudinky ovšem existovaly i nadále. Až v průběhu 18. století začíná postupně docházet k jejich ústupu. Slaný pudink ovšem najdete i dnes – například v Anglii mezi ně patří tradiční yorkshirský pudink.

3 čokoládové pudingy s jahodou sri widyowati / Shutterstock.com

Domácí pudink – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 250 ml 33% smetany
  • 4 žloutky
  • 80 ml silné kávy
  • 1 vrchovatá lžíce instantní kávy
  • 45 g kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky

Postup:

  1. Žloutky vyšlehejte do pěny.
  2. V hrnci zahřejte mléko s částí smetany (trochu si odložte bokem), kávou, rozpustnou kávou, cukrem a mletou vanilkou.
  3. Zbytek smetany smíchejte s kukuřičným škrobem. Důkladně promíchejte, ať nejsou ve směsi žádné žmolky.
  4. Žloutky a smetanu se škrobem vlijte do hrnce k ostatním ingrediencím – směs v hrnci ale nesmí být příliš horká, jinak se žloutky srazí. Vařte za stálého míchání na mírném plamenu do zhoustnutí směsi.
  5. Hotovou směs rozlijte do misek, nechte vychladnout a vložte alespoň na 4 hodiny do lednice.

Zdroj: Kupi, Food timeline