Jedinečná kombinace masa, zeleniny a vína: Udělejte si výborný alsaský hrnec podle Zdeňka Pohlreicha

Brambory, kousky masa a bylinky, vše naskládané v pekáči AS Foodstudio / Shutterstock.com

Hledáte tip na rychlý oběd, o který se nemusíte skoro vůbec starat? Vyzkoušejte alsaský hrnec, tradiční jídlo francouzské kuchyně! Je to pokrm z jednoho hrnce, podobný guláši, do něhož se dávají 3 druhy masa, brambory a zelenina. V podstatě stačí dát všechny suroviny do jednoho pekáče, strčit ho do trouby a počkat si na výsledek. Je to naprostá pecka, protože v alsaském hrnci se díky pomalému pečení skvěle propojí všechny chutě. Pojďte si ho udělat podle Zdeňka Pohlreicha!

Přečtěte si také

Český „turek“ nemá s pravou tureckou kávou nic společného. Jak vznikl a proč je tak oblíbený?

Pomalu dušená specialita z Alsaska

Alsaský hrnec, tzv. baeckeoffe, je oblíbené selské jídlo z jednoho hrnce. Výraz baeckeoffe v překladu doslova znamená pekařská pec. Souvisí to s tradiční přípravou tohoto jídla, které se pomalu peklo v chladnoucích pecích na chleba. Svým způsobem je to guláš, do něhož se kromě zeleniny dávají i 3 druhy masa – hovězí, vepřové a jehněčí.

Podle tradičních historek alsaské ženy tento hrnec připravovaly vždy v sobotu večer a v neděli ho nesly k místním pekařům. Ti za pomoci pruhu těsta utěsnili prostor mezi víkem a hrncem, aby z něj neunikala pára. Pomalé pečení zajistilo skvělé propojení chutí, což je pro alsaský hrnec typické.

Ratatouille
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Ratatouille

Ratatouille je tradiční francouzské zeleninové jídlo z rajčat, cukety, lilku, papriky a cibule, dochucené nejrůznějšími bylinkami (bazalka, majoránka, tymián, rozmarýn aj.). Podává se nejčastěji s pečivem. Připravte si jej doma a vykouzlete tu správnou středomořskou atmosféru.

Ratatouille
Francouzská cibulačka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka je velmi chutná polévka, rychlá a snadná na přípravu. Potřebovat budete jen pár základních surovin, a to dostatek cibule, silný vývar, kvalitní sýr a bagetku nebo bílý chléb. Pojďte si ji s námi připravit, jsme přesvědčeni o tom, že si na ní pochutnáte.

Francouzská cibulačka

Pomalu dušená jídla z jednoho hrnce se objevují po celé Francii. Na rozdíl od alsaského hrnce mají odlišné receptury a také název – mimo Alsasko jsou tato jídla označovaná jako potée. Můžete do nich přidávat nejrůznější suroviny. V některých receptech najedete třeba vepřové nožičky, ocásky, husu, bílé fazole nebo klobásky.

Tradiční jídlo francouzské kuchyně s bramborami, masem a zeleninou Lyudmila Zavyalova / Shutterstock.com

Recept na alsaský hrnec

Ingredience na 4 porce:

  • 250 g jehněčí plece
  • 250 g vepřové plece
  • 1 hovězí žebro
  • 1 litr suchého bílého vína
  • 10 stroužků česneku
  • 3 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • 1 snítka tymiánu
  • 500 g brambor
  • 2 pórky
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 1/2 celeru
  • 200 ml vody
  • 100 g hladké mouky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Den předem si naložte všechno maso do hrnce. Jehněčí a vepřovou plec nakrájejte asi na 3 cm kousky a přidejte hovězí žebra. Osolte, opepřete, zalijte vínem, přidejte 2 stroužky česneku, hřebíček, tymián a bobkový list. Nechte marinovat.
  2. Připravte si zapékací mísu. Vymažte ji sádlem a na dno naskládejte plátky brambor a pórku. Na to naskládejte marinované maso, zbylou nakrájenou zeleninu a na plátky nakrájené stroužky česneku. Vše zaskládejte nakrájenými bramborami. Zalijte bílým vínem z marinády a podle potřeby také vodou – zapékací mísa má být do dvou třetin zaplněná vodou. Zavřete pokličkou a dejte do chladu.
  3. Z mouky a 50 ml vody vypracujte pružné těsto. Vyválejte ho válečkem a položte ho po obvodu formy jako těsnění. Přiklopte pokličkou a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 2–3 hodiny, dokud maso nezměkne.

Zdroj: Taková normální kuchařka Zdeňka Pohlreicha, Kupi