Kupovaný mu nesahá po kotníky. Na domácí kečup stačí suroviny povařit, rozmixovat a nalít do sklenic

Domácí kečup ve sklenici, kolem sklenice rajčata Africa Studio / Shutterstock.com

Všichni ho milujeme a někteří z nás jej dávají skoro do každého jídla. Třeba takové hranolky nebo langoš si bez něj neumíme vůbec představit. Určitě už tušíte, že dnes bude řeč o kečupu. Léto je v plném proudu a rajčata už dozrávají, je proto čas vytáhnout recept na domácí kečup. V minulosti jste mohli kečup dělat prakticky celoročně, protože původní verze kečupů se z rajčat vůbec nedělaly. To už dnes ale neplatí. Tak se pojďte seznámit s historií kečupu a postupem, jak si ten nejlepší vyrobit doma.

Přečtěte si také

„Čas se zastavil.“ Zákazník chtěl vrátit vadné hodiny, ale vtipná situace nakonec pobavila celou prodejnu

Slavná rybí historie kečupu

Ano, je to tak. Všemi zbožňovaný kečup se původně vůbec nevyráběl z rajčat. Předchůdce dnešního kečupu pochází z Číny, kde již ze 4. století př. n. l. máme v textech zdokumentované fermentované rybí omáčky. Číňané je vyráběli z rybích vnitřností, vedlejších masných produktů a sójových bobů. Této omáčce se říkalo ge-tchup nebo koe-cheup.

Čínští obchodníci tuto fermentovanou omáčku přivezli do Indonésie a na Filipíny. Na Filipínách ji na začátku 18. století ochutnali britští obchodníci, kteří recept na rybí omáčku přivezli do Ameriky. V 18. století tak díky Britům došlo doslova ke kečupovému boomu. Objevily se různé úpravy receptů, a tak jste mohli ochutnat například kečupy z ústřic, mušlí, hub, vlašských ořechů, nebo dokonce z celeru.

Kdy se objevil nám známý kečup z rajčat? První recept pochází z roku 1812. Jeho autorem je James Mease, vědec z Philadelphie. Podle něj byly na kečup nejlepší „jablka lásky“, tehdejší označení pro rajčata. Proč se jim říkalo jablka lásky? Lidé v 19. století považovali rajčata za afrodiziakum.

Medovo-hořčičná zálivka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Medovo-hořčičná zálivka

Medovo-hořčičná zálivka je skvělá ke směsi salátových listů nebo k čekance. Ladí i ke grilovanému vepřovému masu.

Medovo-hořčičná zálivka

Kečupová revoluce od firmy Heinz

V roce 1876 představila relativně nová americká společnost jménem Heinz konzervovanou rajčatovou omáčku, která obsahovala rajčata, hnědý cukr, destilovaný ocet, sůl a různé koření. Tato převratná novinka se záhy stala oblíbenou omáčkou všech Američanů. Kečup od společnosti Heinz je dodnes nejznámější a nejrozšířenější na světě.

Kdy se dostal kečup k nám? Chvíli to trvalo. V našich kuchařkách ze 30. let minulého století o něm není vůbec žádné zmínka. Minulý režim kečup považoval za imperiální dochucovadlo a až v 60. letech se kečup značky Heinz dostal i do Československa. Sehnat jste ho mohli v Tuzexu, později dokonce i prodejnách potravin. Československá kuchyně ovšem americký kečup velice rychle zařadila mezi „své“ suroviny a začala ho jako ingredienci používat v českých receptech.

3 kečupy Heinz, vedle nich 2 rajčata DenisMArt / Shutterstock.com

Domácí kečup – recept

Ingredience na 20 porcí:

  • 2 kg rajčat
  • 250 g jablek
  • 250 g cibule
  • 1 lžíce soli
  • 125 ml octa
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 150 g cukru

Postup:

  1. Umytá rajčata, jablka a cibuli nakrájejte na kolečka a dejte vařit s octem, solí, paprikou, hřebíčky, novým kořením a pepřem. Vařte 1,5 hodiny.
  2. Přidejte cukr a vařte bez pokličky ještě 15 minut (můžete vařit i déle), aby byl kečup hustší.
  3. Po uvaření všechno rozmixujte, přeceďte a nalijte do vymytých, suchých sklenic, otřete jim hrdla a dobře je zavíčkujte.

Zdroj: Kupi, Zmlsané dějiny, History