Mýt si vlasy před barvením, nebo ne? Jak mastnota (ne)pomáhá k lepším výsledkům?

Žena v ručníku si drží své mokré vlasy goffkein.pro / Shutterstock.com

Také si vždy před termínem u kadeřnice myjete vlasy, nebo klidně chodíte s mastnými? Zatímco někteří zastávají názor, že barva lépe chytá na čerstvě vyčištěné vlasy, jiní před tímto způsobem varují, a mastný film dokonce považují za vhodnější. Jak to tedy je, proč si před barvením doma nebo v salonu vlasy nemýt a jakým dalším chybám se vyhnout?

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Proč je lepší barvit nemyté vlasy?

Většina kadeřníků a odborníků se dnes shoduje na tom, že neumyté vlasy před barvením vůbec nevadí, spíše naopak pomáhají. Přirozený mastný film totiž chrání jak povrch vlasů, tak pokožku hlavy. Což ocení mimo jiné majitelé zesvětlovaných vlasů a odrostů, protože se při jejich odbarvování používají agresivnější chemické látky a lipidová vrstva pomáhá alespoň trochu zmírnit následnou dehydrataci vlasů i pokožky.

„Navíc barva vlasy vysušuje a já doporučuju nanášet barvu na vlasy dokonce dva dny nemyté. Podle mých zkušeností barva lépe chytne a je rovnoměrnější,“ vysvětluje kadeřník Jan Brousek pro Teta drogerii.

Žena si nechává barvit vlasy hedgehog94 / Shutterstock.com

Pozor i na další chyby před barvením

Dalším důvodem ve prospěch mastných vlasů je skutečnost, že různé uhlazující a hydratační šampony, případně potom kondicionéry, olejíčky a masky, mohou vlas obalit nepropustnou vrstvou silikonů nebo dalších látek a tím zamezit plnému působení barvy. Výsledkem pak bývá nerovnoměrné nebo nedostatečné krytí a rychlejší vymývání barvy.

Ze stejného důvodu vynechte několik hodin také stylingové přípravky. „Před barvením nepoužívejte ani suchý šampon, ten může způsobit to, že barva na vlasu špatně drží,“ vysvětluje pro web Prozeny.cz Martina Fialová z kadeřnického salonu Color Lounge by Klier. V den barvení (ideálně i jeden den před) se vyhýbejte také různým gelům, lakům, sprejům, pudrům na odrosty apod. Blondýnkám se nedoporučuje několik dní před barvením používat ani fialové šampony a jiné zesvětlující přípravky.

Jak si vlasy před barvením správně mýt?

  • I když vám to nemusí být příjemné, opravdu je vhodnější ke kadeřnici jít s alespoň 1 až 2 dny neumytou a „neupravenou“ hlavou.
  • U semi-permanentních a demi-permanentních barev stačí alespoň 12 hodin, u permanentních minimálně 24 hodin. U koupených přípravků bývá někdy informace součástí návodu. Na druhou stranu takové týden nemyté vlasy se silnější mastnou vrstvou již také nejsou zcela ideální.
  • Při posledním mytí den až dva před barvením je vhodné zvolit některý z hloubkově čisticích šamponů, které odstraní všechny zbytkové nečistoty a nánosy stylingových přípravků a ideálně vlas připraví. Zkuste vynechat kondicionéry, olejíčky a masky.
  • Se stejným intervalem se doporučuje vlasy nemýt ani po aplikaci barvy. Pigmentace ještě několik hodin až dní pracuje a zbytečně by se vymyla její sytost. S prvním mytím vlasů proto vyčkejte opět 24–48 hodin po barvení.
Napěněné vlasy na růžovém pozadí TanyaKim / Shutterstock.com

Kdy je lepší barvit čisté vlasy?

Při domácím barvení je každopádně vždy lepší a bezpečnější barvit nemyté vlasy. Při návštěvě salonu se můžete předem svého kadeřníka nebo kadeřnice zeptat, jak postupovat a kdy si naposledy hlavu umýt. Na trhu je dnes dostupná celá řada šetrných barev a v jejich případě podle některých odborníků mytí těsně před aplikací nevadí.

„Už dávno totiž neplatí, že je nejlepší mít vlasy před barvením mastné. Od tohoto doporučení jsme už roky daleko. Dnešní barvy jsou šetrné, a tak není vlasy ani pokožku potřeba chránit mazem. Díky čistému podkladu může barva maximálně ukázat své možnosti, do vlasu lehce prostoupí a tím ovlivníme i její výdrž,“ uvádí na svých stránkách salon Spell.

Zvolený postup tak záleží spíše na konkrétních přípravcích a doporučení specialistů, kteří je používají. Také proto je nejlepší se před návštěvou kadeřnictví spolehnout na konzultaci.

Zdroj: Spell na blogu, Teta, Pro ženy