Socialistické retro dezerty: Sladké vzpomínky na rakvičky i punčové řezy

Punčové řezy a další zákusky na talířku LuluSul / Shutterstock.com

Moderní dezerty jsou skvělé a často i méně kalorické, ale proč se občas nevrátit zpět k osvědčeným zákuskům. S nostalgií všichni vzpomínáme na rakvičky se šlehačkou, špičky nebo indiánky. Velmi oblíbené ale byly i řezy všeho všeho druhu, od punčových přes žloutkové až po míša řezy, které se často připravovaly i doma a spousta lidí na ně nedá dopustit dodnes. Dají se totiž upéct jednoduše na plechu a skvěle chutnají nejen ke kávě.

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Likérové špičky

Koňakové neboli také likérové špičky naopak i dnes nabízí většina klasických cukráren. A moderní kavárny je mnohdy přetváří do netradičních tvarů nebo je různě odlehčují a servírují v kelímku či skleničce. Skvělé dělají třeba v Ovocném světozoru nebo v Café Café.

Jejich základ ale zůstává stále stejný a vychází z osvědčené receptury plné vaječného likéru, holandského kakaa, pařížského krému a kvalitní čokolády na polevu.

Bezé roláda

Rolády byly v českých domácnostech odjakživa slavnostním dezertem, za minulého režimu vedly piškotové nebo bezé varianty s těstem, do kterého se přidávaly mleté ořechy. Měly tedy jemnější a méně sladkou chuť. Náplň byla velmi jednoduchá, stačilo vyšlehat smetanu s cukrem do tuhé šlehačky a přidat kávu. A nakonec se roláda ještě posypala, někdy jen cukrem, jindy kávou.

Různé cukroví na talíři Jana Mackova / Shutterstock.com

Recept: Rakvičky se šlehačkou

V žádné cukrárně ani mléčném baru nechyběly v dobách minulých rakvičky. Svůj morbidní název získal tento dezert díky tvaru korpusu. Děti ani dospělé to ale neodradilo a všichni milovali jeho křehké žloutkové těsto i lahodnou neslazenou šlehačku na povrchu. Dnes už na něj narazíte málokde, ale občas je k dostání v supermarketech a snadno si ho připravíte i doma. Třeba podle tohoto receptu:

Suroviny:

  • 1 vejce
  • 4 žloutky
  • 250 g moučkového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • tuk na vymazání formiček

Postup:

Nejprve předehřejte troubu na 180 až 190 stupňů a elektrickým šlehačem vyšlehejte vejce, žloutky i cukr, aby vznikla hustá pěna. Potom formičky vymažte tukem, do dvou třetin je naplňte, dejte na plech a vložte do trouby.

Jakmile těsto vyběhne, snižte teplotu na 150 stupňů a nechte je ještě asi půl hodiny dopéct. Uvnitř musí být propečené, ale na povrchu by měly zůstat světlé. Po vyndání z trouby je nechte zchladnout, vyklopte a pomocí cukrářského sáčku ozdobte neslazenou šlehačkou.

Spousta kremrolí na talířku Beekeepx / Shutterstock.com

Punčové řezy

Mezi retro zákusky dnes už řadíme i punčové řezy, které jsou populární i jinde ve světě. Do jejich pečení se pouští jak tradiční, tak moderní cukrárny, protože jsou poměrně snadné, zaujmou na první pohled a mají mnoho variací. Trik zkušených cukrářů je jednoduchý – barví rovnou piškot, nikoli nálev, aby se jim barvy neslévaly.

A co klasickým „punčákům“ nikdy nesmí chybět? Přece typická lesklá poleva z citronové šťávy, moučkového cukru, oleje a vody, která nejlépe vypadá lehce poutá čokoládou.

Míša řezy

Další stálicí z řady řezů jsou Míša řezy s tvarohem a čokoládou. Původ mají v tradičním českém nanuku, který si oblíbilo už několik generací. Vynalézavé hospodyňky tehdy inspiroval natolik, že ho přetvořily do slavnostnější dezertní verze, kterou si navíc můžeme vychutnávat i v zimě, kdy na mražené dobroty nemáme chuť.

Žloutkové řezy s ořechy
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Žloutkové řezy s ořechy

Žloutkové řezy s ořechy patří mezi tradiční dezerty, které si nejspíše pamatuje každý z nás ze svého dětství. Často se připravují především o Vánocích, upéct si je však můžete kdykoli během roku. Žloutková poleva dodá řezům texturu a ořechový základ je zase měkký a vláčný. Žloutkové řezy jsou ideální volba, pokud potřebujete připravit snadný, rychlý a velmi chutný dezert, kterým pohostíte svou rodinu a přátele.

Žloutkové řezy s ořechy
Punčové řezy
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Punčové řezy

Upečte si s námi vynikající punčové řezy, dezert, který si pamatujeme z dětství a stále jej najdeme téměř v každé cukrárně. I když se příprava může na první pohled zdát trochu náročnější, překvapí vás, že to je vcelku snadné. Odměnou vám pak bude vynikající moučník jako z cukrárny.

Punčové řezy

Žloutkové řezy

Milovníci listového těsta, máslového krému a cukrové polevy zase ocení žloutkové řezy. Na pultech cukráren a pekáren je najdete dodnes, ale pokud preferujete poctivé suroviny, můžete se do jejich pečení pustit i doma. Je to tak snadné, že vám mohou pomáhat i děti a zhruba za dvě hodiny budete mít hotovo.

Zdroj: kupi.cz