Co s vaším tělem udělá, když vypustíte cukr? Připravte se na třes i bolest hlavy

Zbavte se závislosti na cukru. Canva

Cukr je obsažen v 90 % potravin, které sníme. Leckdy si to ani nemusíme uvědomovat. Bohužel, v některých potravinách ho navíc ani neodhalíme podle chuti a ne u všeho si čteme složení. Jak to dopadne, když přestaneme cukr jíst?

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Jak nejlépe vypustit cukr?

Ideální variantou, jak se cukru zbavíte, je krátkodobý půst, kdy dáte svému tělu čas, aby se vzchopilo. Pročistí se střeva, hladina glukózy v krvi se ustálí a navodíte si celkově velmi příjemné pocity. Ideální délka? Zhruba jeden měsíc.

Proč to nemá cenu na delší dobu?

Plánujete, že už po zbytek života neochutnáte cukr? Bohužel ani s tou nejsilnější vůlí a maximální vnitřní motivací není snadné docílit absolutního půstu. Cukr je ukrytý ve většině potravin. Návštěva vám leckdy ani nic jiného nenabídne, nastane chvíle, kdy nebudete mít šanci připravit si vlastní pokrm bez cukru… a už se vezete.

Jaká je ideální míra?

Nejlepší je zlatá střední cesta. Je dobré vědět, kolik cukru konzumujete, a mít jeho množství pod kontrolou. Můžete si vychutnat dortík či sušenku, ale pracujte se svými myšlenkami. Dopřejte si na oplátku něco zdravého, doplňte vitamíny. Stranit se cukru, nebo jeho konzumaci naopak přehánět jsou dva extrémy.

Kolik přesně cukru mám sníst?

Knihy uvádějí, že hraniční míra denní dávky cukru je 50 gramů na dospělého člověka. Jenže každý jsme jiný, máme odlišný metabolismus, spalování, fyzickou a duševní zátěž, hmotnost, výšku i věk, a svou roli hraje také pohlaví. To vše je podstatné v tom, kolik cukru je pro vás ideální. A to jsme se ani nedostali k různým onemocněním, která mají s cukrem také co dočinění!

Cukr je závislost. Canva

Možná jste závislí!

Po vysazení cukru se často dostavují stavy, kterými se projeví vaše závislost. Máte abstinenční příznaky, které se jen velmi těžko dají ovládnout. V takovém případě potřebujete skutečně silnou dávku odhodlání.

Věděli jste, že…

…cukr je jako droga? Stanete se na něm závislí jak fyzicky, tak psychicky.

Jaké příznaky se objevují?

  • náhlá únava
  • nutkavá potřeba sladkého
  • nekontrolovatelné stavy hladu
  • třes rukou
  • bolesti hlavy
  • nervozita
  • strach
  • úzkosti

Pokud překonáte prvotní příznaky, aniž byste si dopřáli jediný gram cukru, máte téměř vyhráno. Stále je ovšem před vámi dlouhá cesta plná odříkání a sebekontroly. Doba abstinenčních příznaků se značně liší, ale nejčastěji trvá okolo jednoho až dvou týdnů.

Překonáním závislosti to nekončí!

Následují další dny, kdy budete padat únavou. Tělo se jen těžko vypořádává s náhlým stálým indexem glukózy v krvi. Organismus byl zvyklý na výkyvy, které jste opět dohnali například kofeinem nebo jinou sladkostí. Teď nic takového nedostane a musí se naučit s energií hospodařit znovu. I hlad se vás bude držet jako klíště během několika dní. Nepotlačujte ho! Pokud máte hlad, dopřejte si kvalitní vyváženou stravu. Ideální jsou rostlinné bílkoviny, například čočka, hrách a fazole.

Opravdu chci cukr vysadit napořád!

Pokud jste se skutečně rozhodli, že už cukr ve vašem životě a jídelníčku nemá žádné místo, v pořádku. Má to však jeden háček. Víte, co se stane ve chvíli, kdy tělo nějaký cukr získá, byť jen malé množství? Nastane naprostý zmatek metabolismu! Tělo bude rozladěné a může se stát, že vás znovu přepadnou stavy hladu a nekontrolovatelná chuť na sladké. A to i v případě, že si už na takové chování odvyklo.