Vyrobte si DIY vánoční ozdoby ze studeného porcelánu: Jak na modelovací hmotu jen ze 2 surovin?

Žena drží výrobky ze studeného porcelánu Hanna Kipel / Shutterstock.com

Dáváte o Vánocích přednost vlastnoručně vyráběným ozdobám, nebo si chcete s dětmi užít sváteční tvoření? Pak rozhodně vyzkoušejte studený porcelán, který baví malé i velké. Je velmi levný, snadný na přípravu a netoxický. K jeho výrobě navíc budete potřebovat pouze dvě běžně dostupné suroviny, které už možná máte doma. Inspirujte se naším podrobným návodem krok za krokem, jak studený porcelán vyrobit, i několika tipy, jak ho barvit, zdobit nebo navonět.

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Co je to studený porcelán?

Ačkoliv může název zavádět, o žádný porcelán se samozřejmě nejedná. Bílé hmotě připomínající modiurit se tak začalo pravděpodobně říkat poté, co vznikla v Argentině a nadchla kreativní milovníky tvoření po celém světě. Původní recept totiž obsahuje směs kukuřičného škrobu, bílého lepidla (typu Herkules), dětského olejíčku a glycerinu nebo hutnějšího krému (jako je například modrá Nivea nebo Indulona). Výsledná hmota po ztuhnutí mírně zprůsvitní a opravdu připomíná porcelán.

Postupem času se ovšem návod na výrobu zjednodušil a na popularitě získala hmota, která je nejen mnohem snazší na přípravu, ale také obsahuje výrazně méně surovin (pouze kukuřičný škrob, jedlou sodu a vodu), a je proto ještě levnější. Po zaschnutí je sice spíše matná, na druhou stranu se díky tomu snáze barví a dekoruje.

Výroba hmoty na DIY studený porcelán JeannieR / Shutterstock.com

Návod na studený porcelán ze 2 surovin a vody

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek jedlé sody
  • 1/2 hrnku kukuřičného škrobu (použití bramborového se nedoporučuje, má trochu jiné vlastnosti)
  • 3/4 hrnku vody
  • pánev s nepřilnavým povrchem (např. teflonovou)
  • pečicí papír, potravinovou fólii, váleček, vykrajovátka

Postup:

  1. Na pánvi s nepřilnavým povrchem smíchejte za studena všechny ingredience.
  2. Postupně je za stálého míchání zahřívejte. Hmota bude nejprve probublávat a pomalu houstnout.
  3. Jakmile se bude snadno odlepovat od stěn (a bude připomínat kynuté těsto nebo plastelínu), sejměte pánev ze sporáku a hmotu přendejte na vyčištěnou linku / plech / pečící papír. Dávejte pozor, bude velmi horká.
  4. Až trochu zchladne a bude se s ní dát pracovat, ještě teplou ji prohněťte a zpracujte jako klasické těsto.
  5. Následně hmotu vyválejte na plát o tloušťce 3 až 5 mm. Zajímavějšího dekoru docílíte se strukturovacím a dekoračním válečkem, válením přes ozdobnou krajku či látku, nebo obtiskováním větviček, květin a dalších zajímavých předmětů.
  6. Tvary vykrajujte pomocí vykrajovátek a razítek na sušenky a cukroví, nebo nožem či nůžkami. Pokud budete chtít ozdoby věšet a navlékat, nezapomeňte brčkem nebo špejlí udělat do každého tvaru malou dírku na provázek či háček.
  7. Hotové ozdoby vyskládejte na tác, plech či lepenku a nechte při pokojové teplotě přirozeně schnout. Bude to trvat cca 12 hodin, tedy do druhého dne by měl být „porcelán“ zcela ztuhlý. Během schnutí můžete ozdoby opatrně otáčet, aby tvrdly rovnoměrně a nekroutily se.
Štětec, barvy a pomalovaný výrobek Kupi.cz

Tip: Pokud byste chtěli výrobu přeci jen urychlit, můžete ozdoby šoupnout do trouby a péct na plechu s pečicím papírem při 80 stupních. Pak by měly být hotové zhruba do hodiny (pečte 30 minut z každé strany).

Zbylou hmotu můžete uchovávat zabalenou v sáčku nebo potravinové fólii. Uložíte-li ji na suché místo s pokojovou teplotou, vydrží až několik dní. Nikdy ji však nedávejte do lednice. Pokud by byla hmota příliš tuhá, zkuste ji postříkat trochou vody a opět zpracovat.

Slané vánoční stromečky z listového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Slané vánoční stromečky z listového těsta

Slané vánoční stromečky z listového těsta budou skvělé jako vánoční nebo silvestrovské občerstvení pro vaše blízké i pro návštěvu. Připravené je budete mít během chvilky a dozdobit si je můžete dle libosti sýrem, olivami nebo třeba okurkou.

Slané vánoční stromečky z listového těsta

Jak studené porcelán barvit a zdobit?

Možností existuje celá řada. Díky tomu, že je materiál po zaschnutí matný, dobře na něm drží většina barev. Ozdoby proto můžete dekorovat a dobarvovat pomocí vodovek, temperových a akrylových barev, nebo dokonce fixů či lihovek.

Obarvit je také možné přímo hmotu. Do směsi škrobu, sody a vody přikápněte trochu temperových či akrylových barev, přidejte potravinářské barvivo, nebo přisypte trochu třpytek. Takto si lze připravit více barvených „těst“ a ty poté vyválením míchat do mramorového dekoru, nebo je vzájemně různě vrstvit.

Ať už potom necháte ozdoby minimalisticky bílé, nebo jim vtisknete svůj osobitý styl, hotové se hodí jak pro zavěšení na stromeček, tak pro dekorování vánočních věnců, jako jmenovky na dárky apod.

  • Ozdoby ze studeného porcelánu by neměly přijít do styku s vodou, nebo déle pobývat ve vlhkém prostředí. Proto se nehodí na venkovní stromečky, věnce a jiné dekorace.
Malování květin a ozdob ze studeného porcelánu Vita_Dor / Shutterstock.com

Jak studený porcelán navonět?

K modelovací hmotě přikápněte během vaření nebo zpracovávání trochu oblíbeného esenciální olejíčku (např. s vánoční vůní, citrusovou, borovicovou apod). Na stromečku pak budou dělat nejen parádu, ale krásně vám provoní domov.

Obdobně lze výrobky ze studeného porcelánu používat na provonění skříní a šuplíků, v takovém případě zvolte například levandulový olej, který odradí moly.

Zdroje: dekorace.cz, kreativnitechniky.cz