Kandované pomeranče jako z kavárny rozzáří každý tác s cukrovím. A jen se po nich zapráší!

Kandované pomeranče polomáčené v hořké čokoládě Caftor / Shutterstock.com

Možná jste na ně už narazili na trzích, v obchodech nebo na stránkách s recepty. Pokud hledáte něco originálního, čím ozvláštnit svůj vánoční stůl, nebo toužíte po něčem netradičním a přitom snadno připravitelném, jsou domácí perníkové sušenky tou správnou volbou. Příprava je jednoduchá, přesto se při ní často opakuje jedna chyba, která může výsledek zkazit. Máme pro vás osvědčený recept a pár praktických rad, jak se jí vyhnout.

Přečtěte si také

Spíte na pravém nebo na levém boku? Výzkumy ukazují, že spaní na jedné straně je zdravější než na druhé

Jaké pomeranče a čokolády vybrat?

V hlavní roli jsou u tohoto cukroví samozřejmě pomeranče, které se připravují a konzumují i s kůrou. Proto ideálně volte plody v BIO kvalitě a bez chemického ošetření. Nebo je před nakrájením dobře omyjte pomocí octa, případně speciálního mycího přípravku na ovoce a zeleninu a vydrhněte kartáčem na zeleninu.

Vedle toho si připravte dobrou hořkou čokoládu. V obchodě sáhněte po té, která má alespoň 40 až 50 % kakaa, případně po cukrářských pecičkách, se kterými se vám bude snáze pracovat. Volit samozřejmě můžete i čokoládu mléčnou, bílou, růžovou nebo karamelovou a s chutěmi si vyhrát. Nezapomeňte ale, že kandované pomeranče budou poměrně sladké, a právě hořká čokoláda k tomu vytvoří ideální chuťový kontrast.

Vařící se kousky pomerančů sahaart / Shutterstock.com

Trik proti hořkosti

Podstata receptu spočívá v kandování pomerančů v cukrovém sirupu. Ne vždy se ovšem kvůli bílým blankám podaří dosáhnout příjemně sladké ovocné chuti a vše přebije nepříjemná hořkost. Každý pomeranč je totiž jinak pěstovaný, sklizený, skladovaný či ošetřený, a i když sáhnete po pravých sicilských, není žádoucí výsledek vždy zaručený. Proto ještě před přípravou nechte pomeranče několikrát převařit v nové horké vodě, což by mělo hořkost co nejvíce stáhnout. Přesný postup je součástí receptu níže.

Kandované pomeranče s čokoládou – recept

Na každých cca 10 koleček (20 půlkoleček) budete potřebovat:

  • 1 větší pomeranč
  • 100 g pískového cukru
  • 100 ml vody (+ další vodu na prvotní převařování)
  • 100 g kvalitní čokolády k rozpuštění

Postup:

  1. Pomeranče dobře omyjte a poté i s kůrou nakrájejte na tenká kolečka (tlustá asi 0,5 cm, krajní dejte stranou). Krájejte tak, aby plátky na řezu tvořily „hvězdičku“.
  2. Do hrnce nalijte čistou vodu a přiveďte ji k varu. Vložte pomerančové plátky a nechte asi 2 minuty povařit. Následně je vyjměte, rozložte na talířek či plech a počkejte, až úplně zchladnou (v zimě je můžete dát ven za okno či na balkon). Poté dejte znovu vařit čistou vodu a celý postup ještě jednou až dvakrát opakujte.
  3. Připravte si cukerný roztok: V širokém hrnci smíchejte vodu s cukrem (pro každý celý pomeranč 100 ml a 100 g) a za stálého míchání přiveďte k varu. Vložte vychladlá kolečka, opatrně promíchejte, ztlumte teplotu a pozvolna nechte probublávat.
  4. Následně máte dvě možnosti. Buďto pomeranče v sirupu nechte vařit cca 20–30 minut, pak je vyjměte a nechte okapat na mřížce nebo v cedníku. Nebo je povařte jen 5 minut, odstavte a nechte v cukrové vodě přes noc za studena louhovat.
  5. Na závěr plátky pomerančů vysušte v troubě. Tu předehřejte na 60 až 70 °C (ideálně na horkovzduch) a pečte na roštu či mřížce (můžete i s pečicím papírem) asi 60 minut s pootevřenými dvířky, mezi které vložíte například dřevěnou vařečku. Během toho pomeranče několikrát otočte.
  6. Vychladlé pružné pomeranče ještě z jedné poloviny namočte do rozpuštěné čokolády a dejte na plech nebo mřížku zaschnout.
Kandované pomeranče polomáčené v hořké čokoládě Cassidy Cooper / Shutterstock.com

Další tipy pro přípravu

  • V první řadě vám po vaření pomerančů zbyde krásně provoněný cukrový rozvar. Ten můžete dále využít například do svařáků nebo pro domácí výrobu likérů či sirupů, případně ho zužitkovat do dezertů a dortů (pro zvlhčení piškotových korpusů).
  • Zbylé odkrojky pomerančů zase lze nechat na plotně provařit (v hrnci s vodou, hřebíčkem, skořicí, citrusovou kůrou apod.). Provoní váš domov krásnou vánoční vůní.
  • Co se kandovaných pomerančů týče, ty můžete nechat nakrájené na celá kolečka, mnohem více se vám jich na plech nebo mřížku ale vejde po přepůlení (to udělejte až po převaření ve vodě a sirupu, aby se vám nerozpadaly). Pak se také budou snáze jíst a namáčet do čokolády.
  • Pomerančové cukroví skladujte v chladu, kde vydrží až dva týdny čerstvé.

Zdroje: Kupi.cz