Mončičák, kolo Favorit a další oblíbené výrobky z období socialismu, které už v obchodech běžně nekoupíme

Staré kolo Favorit Michael Nosek / Shutterstock.com

Pokud jde o oblíbené značky a produkty z doby minulého režimu, většina článků se věnuje těm, které mají u zákazníků úspěch dodnes. Tentokrát se ale podíváme na výrobky, jež takové štěstí neměly a časem přestaly být v kurzu. Které ikony českého socialismu tedy dnes už neseženete vůbec nebo jen ve velmi omezeném množství? A proč byly tehdy tak žádané?

Přečtěte si také

Jako od babičky: Luxusní žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka

Kola Favorit

Kola Favorit se v Československu vyráběla už od 20. let minulého století, největší popularitě se ale těšila v 70. a 80. letech. Do roku 1989 jich továrna v Rokycanech vyrobila neuvěřitelných 2,5 milionu kusů. Na výsluní se však držela jen do pádu socialismu. Vrátit zašlou slávu se jim pokusili už tři podnikatelé, ale žádnému se to nepodařilo. Všichni se snažili vycházet z původního designu kol, kterému nechybí typické retro prvky, jež rozhodně mají něco do sebe. V dnešní konkurenci ale vzhledem k vysoké ceně a nedostatku moderních technologií obstojí jen těžko.

Různé druhy mončičáků enchanted_fairy / Shutterstock.com

Mončičáci

Kolem roku 1985 byla velmi populární původně japonská hračka monchhichi, u nás známá jako mončičák. Šlo o plyšovou hračku, která vypadá jako neurčité zvířátko a umí si cucat palec. Měla různé barvy i velikosti, i když většina mončičáků měřila okolo 20 centimetrů. Nejprve se daly koupit pouze v Tuzexu, později byly dostupné i v běžných obchodech. U několika prodejců je stále seženete, ale kupují se spíše z nostalgie než kvůli dětem.

Tesilové kalhoty a další oblečení

Pokud jde o módu, byl symbolem socialismu rozhodně tesil, který je dodnes mylně nazýván umělým vláknem. Přitom se ve stejném poměru skládal z vlny a polyesteru. Horší byl minimální výběr barev a střihů. Z tesilu se totiž vyráběly především kalhoty s puky nebo jednoduché sukně a saka v tmavých barvách. V žádných veselých ani zářivých tónech k sehnání nebyly.

Dřevěná skříň s policemi z řady Universal Moravská galerie

Sektorový nábytek řady U-101

S rozvojem výstavby panelových domů přišla v 70. letech éra sektorového nábytku. Vyráběl se z dřevotřísky ve Spojených UP závodech v Brně. Vyznačoval se tedy lehkostí, ale také variabilitou a představoval cenově dostupné řešení, které se osvědčilo i v malých bytech. Nejznámější řada se prodávala pod názvem Universal a vytvořil ji Jindřich Halabala, který je i autorem známých křesel. Její design se stal jednou z ikon retro stylu své doby, ale dnes už ho známe spíše z filmů nebo výstav.

Svlékací skleničky

Zapomenout nesmíme ani na kontroverzní svlékací skleničky, které nechyběly téměř v žádné domácnosti. Zdobily je obrázky spoře oděných žen, a jakmile se nalitím nápoje změnila teplota, plavky nebo prádlo, které měly na sobě, úplně zmizely. Mužům se tedy naskytla na tu dobu nevídaná podívaná.

Zdroj: SeznamZpravy.cz, Zeny.iprima.cz, Reflex.cz, sbirky.moravska-galerie.cz