Nejznámější retro jídla v Česku: Těchto osm dobrot vás přenese o desítky let zpět

Kuřecí steak s broskví a hranolky na talíři Richard Semik / Shutterstock.com

Vzpomenete si ještě, co vám v dětství vařila babička a na jaké lahůdky jste chodili do mléčného baru? Připomeňte si s námi ty nejoblíbenější retro pochoutky z doby našich rodičů i devadesátkovou klasiku. Některé z nich najdete v restauracích dodnes, jiné z jídelních lístků nenávratně zmizely. Stále si je ale můžete připravit doma, třeba podle jednoho z našich receptů.

Přečtěte si také

Pytle na bioodpad mohou být zrádné. Je vhodné je dávat do kompostu, nebo ne?

Smaženka

Hvězdou mléčných barů, lahůdkářství i nádražních bufetů byla rozhodně smaženka, kterou mnozí označují za socialistický hamburger. A to nejen díky popularitě, ale také obrovskému množství kalorií.

Kdo by si ale tuto pochoutku z vajec a strouhanky smaženou na oleji občas nedopřál? S trochou štěstí na ni narazíte i v současnosti, ale pravděpodobně bude mít odlehčenou moderní podobu s nastrouhaným sýrem nebo jarní cibulkou.

Chleba ve vajíčku

Toto jídlo je oblíbené dodnes. Milují ho malí i velcí a kromě chleba se dá v rozšlehaném vejci s troškou soli obalit i rohlík nebo toastový chléb. Pečivo nasáklé vejcem se pak smaží na rozpálené pánvi.

Smaženka s paprikou, cibulí a okurkou Myrsidea / Shutterstock.com

Zavináče

K oblíbeným retro pochoutkám patří i zavináče ze sleďů. Z pultů lahůdek zatím úplně nezmizely, ale narazit na opravdovou kvalitu je složitější. Navíc si je snadno připravíte i doma. Stačí vám sleďové filety, cibule, kyselé okurky a ingredience na kyselý lák. Skvělé pak budou samostatně i v kaloričtější variantě s majonézou.

Ruské vejce

Tato delikatesa nepochází z Ruska, jak se může na první pohled zdát. Údajně vznikla v bufetu Koruna na Václavském náměstí a toto pojmenování získala, aby ji schválili i tehdejší vládní činitelé. Jak vypadala podle normy ČSN z roku 1976? Určitě neobsahovala bramborový salát, jak se mnozí domnívají.

Základem ruského vejce je totiž speciální „vlašák“. Dále budete potřebovat kvalitní šunkový salám, vařené brambory, celer, mrkev a také sterilovaný hrášek a kyselé okurky. Majonézový přeliv pak uděláte z majonézy, hořčice, cukru, soli a pepře.

Aspik

Že aspik není žádná věda? V dobách socialismu přesto podléhal přísným normám studené kuchyně z roku 1958. Konkrétní receptura se pak skrývala pod číslem 0564 a uváděla ingredience na výrobu 10 kg aspiku, který můžete použít k zalévání masa nebo ryb, na zdobení a do majonézových přelivů, ale i k přípravě lahůdkové huspeniny. Neobešli byste se při tom bez vývaru z ryb nebo vody, cukru, octa, kořenové zeleniny, citronu, a především želatiny a vaječného bílku.

  • TIP: Aspik je skvělým tipem pro netradiční pohoštění, protože si můžete pohrát nejen s jeho obsahem, ale i s formou. A pokud ho celý nesníte, v lednici vydrží několik dní. Jen ho doporučujeme před podáváním lehce nahřát.
Vejce a šunka v aspiku na talíři photocrew1 / Shutterstock.com

Lančmít

Ke stálicím retro týdnů řetězců patří vedle salámu gothaj také lančmít, který byl původně určen pro britské vojáky a do Československa se dostal v rámci potravinové pomoci. Podle konzerv s nápisem luncheon meat pak vznikl i jeho počeštěný název. Postupně se ale stal klasikou pionýrských táborů a kempů i většiny domácností.

Základem receptury je mleté maso, nejčastěji vepřové, které je naložené v kořeněném láku, a tím i dobře konzervované. Po zrušení potravinářských norem ale začali výrobci do lančmítu přidávat větší množství kůže, hrachové vlákniny, a především konzervant, které jeho kvalitu rapidně snížily. Je tedy potřeba pečlivě vybírat, případně si rovnou udělat lančmít vlastní.

Smažený sýr
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Smažený sýr

Smažený sýr je oblíbené jídlo většiny Čechů, které si nejlépe vychutnáte s tatarskou omáčkou a hranolky nebo vařeným bramborem. Tuto klasiku můžete ještě vylepšit smažením na přepuštěném másle, které dodá výslednému pokrmu nevšední chuť.

Smažený sýr
Katův šleh
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Katův šleh

Katův šleh neboli kaťák je pikantní masová směs připravovaná nejčastěji s vepřovým nebo kuřecím masem. Nejvíce oblíbený byl během devadesátých let, kdy jste na něj mohli narazit v téměř každé české restauraci. Připravte si toto retro jídlo doma a zavzpomínejte na divoké devadesátky spolu s námi.

Katův šleh

Kuřecí steak s broskví

Devadesátková legenda měla původ ještě v socialistických kuchařkách, které měly jídlo obohatit o exotické chutě. Nápad to nebyl špatný, ale vzhledem k často tristnímu provedení a servírování je dnes kuřecí steak s broskví považován za gastropeklo. Pokud ho někde v jídelním lístku najdete, je to spíš z recese. Případně se objevují luxusní verze tohoto pokrmu, které nahrazují kuřecí maso kachním a z broskve dělají lahodné čatní nebo sází na efektní špízy.

Jablko v županu

Jako retro dezert si můžete dát jablka v županu, na která se už také zapomíná. Je to ale škoda, protože křehké listové těsto společně s nejtradičnějším českým ovocem může chutnat naprosto skvěle. Možná ještě najdete recept po vaší babičce. Anebo můžete vyzkoušet ten náš.

Nakrájená jablka, těsto a vál Julia Metkalova / Shutterstock.com

Suroviny:

  • 4 jablka
  • 1 plát listového těsta
  • 4 lžíce malinového džemu
  • 1 vejce
  • hřebíček
  • plátky mandlí
  • moučkový cukr, případně šlehačka

Postup:

Neloupaná jablka pečlivě omyjte a vykrojte z nich jádřince tak, aby zůstala nepoškozená a dala se snadno plnit. Potom rozkrájejte listové těsto na čtyři díly, jablka naplňte marmeládou a vložte je do těsta. Ze zbytku těsta můžete vykrájet ozdobné lístečky a z hřebíčku vytvořte stopky.

Potom dejte jablka na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Troubu si předem rozehřejte a pečte na 200 stupňů zhruba 20 minut. Podávejte co nejdříve, aby byl moučník ještě teplý, na závěr ho stačí posypat moučkovým cukrem, ale skvělý je i se šlehačkou.

Zdroje: kupi.cz, apetitonline.cz