Domácí instantní polévky „z pytlíku“ se hodí do kempu, na výlet i na chalupu a nejsou plné éček

Skupina v lidí vaří polévku v kempu RossHelen / Shutterstock.com

Někdy zkrátka není nad to vysypat obsah sáčku do hrnce nebo šálku, přidat vodu a za chvíli si pochutnávat na horké polévce. Jenže ty instantní bývají plné umělých přísad, soli, nezdravých tuků a dochucovadel. Velmi snadno se přitom dají namíchat vlastní směsi, které vám doma i na cestách ušetří plno práce a budou mnohem chutnější a výživnější. Jak připravit základ pro domácí instantní polévky?

Přečtěte si také

Marshmallows dříve léčily kašel i žaludek. Co mají společného s ibiškem a z čeho se dnes vyrábí?

Jak připravit sušený vývar?

Bude se vám hodit jako univerzální základ pro většinu instantních polévek. Obsahuje mix kořenové zeleniny, bylinek a hub a snadno si ho vyrobíte doma.

Nejprve si připravte očištěnou zeleninu: zhruba 130 g mrkve, 100 g petržele, 100 g pórku, 10 g petrželové natě, 10 g oloupaného zázvoru, 10 g oloupaného česneku, 20 g cibule a 60 g hub (žampionů).

Postup: Všechnu zeleninu překrájejte na menší kousky a poté rozmixujte na hrubší (rovnoměrně velkou) drť. Tu dejte na plech s pečicím papírem nebo silikonový plát v sušičce potravin (případně na klasickou mřížku vystlanou pečicím papírem).

Příprava zeleninové směsi do polévky Daniela Baumann / Shutterstock.com
  • V troubě: pečte při 80 °C po dobu 2 až 3 hodin. Vhodné jsou v tomto ohledu trouby s funkcí sušení. Pokud ji nemáte, doporučuje se nechat po dobu pečení pootevřená dvířka (stačí mezi ně strčit vařečku), aby se uvnitř nehromadila vlhkost. Každých 30 minut drť promíchejte.
  • V sušičce: sušte při 60 až 65 °C cca 3–4 hodiny (dle velikosti kousků zeleniny).

1 lžíce sušené směsi by měla vystačit na 300 až 500 ml vody. Sůl dávkujte podle vlastní chuti a potřeby.

Tip: V obchodech s kořením se dá koupit i celá řada jednodruhové sušené zeleniny (od kostiček mrkve přes pórek, petržel, celer až po houby a bylinky), kterou si můžete libovolně namíchat, rozmixovat a ušetřit si tím práci se sušením a pečením.

Kuřecí vývar
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Kuřecí vývar

Poctivý kuřecí vývar zlatavé barvy neuspěcháte. Když si na něj však vyhradíte dostatek času a necháte jej dlouze táhnout na mírním ohni, získáte skvělou polévku plnou živin a výborné chuti.

Kuřecí vývar

Jak suroviny mixovat?

A co dalšího k základu přidat, aby vznikla instantní polévka pro rychlou přípravu? O hustou konzistenci se postarají vločky (ovesné, žitné, jáhlové, pohankové) nebo luštěniny (ideální je červená čočka, která se vaří rychle, nebo hrachové vločky). Chuť zase dodají bylinky a koření (libeček, pažitka, majoránka, tymián, mletý muškátový oříšek apod.) či lahůdkové droždí. A pro ozvláštnění a zasycení můžete přidat čisté sušené maso (krůtí, hovězí, kuřecí), instantní polévkové nudle, sušené brambory nebo sušené houby.

Příprava je potom velmi snadná. Libovolnou směs nasypte do horké vody, přiveďte k varu a krátce povařte, dokud nebudou sušené suroviny měkké a polévka nezhoustne. Pro mixování se můžete inspirovat receptem na krémovou česnečku níže, případně čtyřmi dalšími kombinacemi, které najdete dále v článku.

Muž jí polévku v přírodě bodnar.photo / Shutterstock.com

Krémová instantní česnečka

Na 2 velké porce po 400 ml budete potřebovat:

  • 20 g sušené zeleniny (mix mrkve, květáku, celeru, petržele)
  • 40 g ovesných vloček jemně pomletých
  • 4 g lahůdkového droždí
  • 10 g mandlové mouky (pokud nemáte, dejte více vloček)
  • 30 g sušeného mléka
  • 15 g sušeného krůtího masa
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • špetku sušeného česneku
  • 1 lžičku sušeného libečku, petržele
  • sůl, pepř
Smíchané luštěniny a obiloviny v dřevěné misce Rodica Ciorba / Shutterstock.com

Kombinace surovin pro 4 husté polévky

Žlutá čočková: základ ze sušené kořenové zeleniny + žlutá čočka + sušená cibule + ovesné vločky + sušený libeček + tymián, oregano + sůl

Červená čočková: základ ze sušené kořenové zeleniny + červená čočka + čirok + pohankové nebo jáhlové vločky + mleté nové koření + lahůdkové droždí + sůl a pepř

Houbová: sušené houby + sušené brambory + sušený vývar + sušený hrášek + žitné vločky + majoránka + libeček + sušená cibule + sůl

Gulášová: gulášové koření + mletá paprika + žitné vločky + sušené brambory + domácí hovězí sušené maso (kousky či mleté) + sušený česnek + sušená cibule + sůl a pepř

Zdroje: Fresh.iPrima.cz, Celorocnikucharka.cz, Blog.decoDoma.cz