Bezpečné koupání pro děti: Jak udržet vodu v zahradním bazénu čistou i bez chemie a chloru

Dívka se koupe v bazénu Oksana Klymenko / Shutterstock.com

Horké letní dny je nejlepší strávit doma na zahradě v bazénu. Tedy za předpokladu, že vás v něm čeká křišťálově čistá voda. Co ale dělat, pokud máte doma malé děti s citlivou pokožkou nebo alergiky a ekzematiky? V takovém případě není čištění klasickými chlorovanými přípravky vhodné. Naštěstí existuje celá řada alternativních řešení. Sáhnout můžete po ekologických domácích čističích i po speciálních kupovaných. Jak udržet čistou vodu v dětských nafukovacích i velkých bazénech po celé léto bez škodlivé chemie?

Přečtěte si také

Tekuté stěrače na auta: Nejen pro vaše vozidlo, ale i pro krásně čistý sprchový kout

Dětské bazénky: Zkuste ocet nebo sodu

U nafukovacích pro úplně nejmenší děti je možné vodu opakovaně napouštět každý den – vždy se stihne rychle ohřát a nebudete plýtvat tolik jako u větších bazénů. Starou vodu nevylívejte, zalijte s ní třeba záhony na zahradě.

Případně lze sáhnout po některém z domácích ekologických čističů. Někdo doporučuje do vody kápnout trochu kuchyňského octa, který je známý svými antibakteriálními a protiplísňovými účinky, zároveň je ale šetrný i pro citlivou dětskou pokožku. Obdobně může u malých bazénků s častější výměnou vody fungovat rozmíchaná jedlá soda (cca 2 až 3 lžíce).

Rodina u bazénu Impact Photography / Shutterstock.com

Vitamín C nebo mořská sůl?

Hledáte-li něco silnějšího, pak z domácích zásob sáhněte po vitamínu C neboli kyselině L-askorbové. Ve větším množství ji běžně seženete v lékárnách, vybraných drogeriích nebo na internetu. Do většího bazénu se doporučuje sypat cca 200 g a následně rozmíchat s pomocí síťky nebo pádla.

Někdo podobně doporučuje mořskou sůl, nicméně u té mějte na paměti, že nefunguje jen tak sama o sobě. Do vody je totiž potřeba vždy přidat ještě tzv. solinátor, který zapříčiní chemickou reakci se solí vedoucí ke vzniku plynného chloru. Až ten má dezinfekční účinky.

Chemie jde i bez chloru

A co střední a velké zahradní bazény? U těch se použití speciálních přípravků na čištění bazénů nevyhnete. Naštěstí ale na trhu existuje už celá řada šetrných přípravků bez dráždivého chloru, které myslí nejen na citlivou pokožku dětí, ale jsou vhodné i pro osoby s alergiemi, astma, ekzémy a dalšími kožními problémy. Vodu vydezinfikují a eliminují tvorbu bakterií, řas, hub a plísní.

  • Tip: Vyhýbat se chlorované vodě je doma dobré nejen kvůli dětem či dospělým, ale i kvůli domácím mazlíčkům. Pokud máte doma pejska nebo kočku, kteří se čas od času bazénové vody napijí, nadměrné množství chloru by jim mohlo podráždit žaludek.

Na trhu je hledejte slovní spojení, jako bazénovou chemii bez chloru nebo ekologické čističe do bazénů. Mrkněte například na výrobky Chemoform Kids Care, Marimex Baby Pool Care, tablety Azuro OXI Mini, FN Nano® Aqua. Při nákupu si pouze ověřte, zda se daný přípravek hodí pro bazény s filtrací nebo bez ní, ať vyberete správný pro váš typ bazénu.

Muž čistí bazén síťkou Elizaveta Galitckaia / Shutterstock.com

Dbejte na pH i prevenci

Nejlepší je samozřejmě znečišťování co nejvíce předcházet, abyste vodu nemuseli nadměrně dezinfikovat a zbavovat řas či jiných mikrobů. Větší bazény se doporučuje na noc zakrývat, stejně tak když prší nebo jedete na delší dobu pryč. Pod solárními či nafukovacími plachtami se voda udrží teplá a bude připravená na další dětská vodní dovádění. Kolem bazénu se neztratí ani síťka na průběžné odstraňování větších povrchových nečistot. Voda vám také vydrží déle čistá, když sobě nebo dětem opláchnete před vstupem alespoň nohy od trávy a hlíny.

U zahradních bazénů se neobejdete bez filtrace a skimmeru. Praktickým řešením 2v1 jsou bazénové skimmery s integrovanou kartušovou filtrací (jejich cena začíná na cca 2 000 Kč). A v neposlední řadě, nezapomeňte pravidelně kontrolovat pH vody. Ideální hodnota pH je pro bazény 6,8–7,2. Tu svou snadno zjistíte pomocí testovacích pásků, které za pár korun pořídíte v hobby marketech nebo na internetu.

Zdroj: iReceptar.cz, Dumazahrada.cz, Kutil.cz