Zklidněte spálenou kůži od slunce: Ověřené tipy pro rychlou pomoc a úlevu

Žena si natírá spálený krk New Africa / Shutterstock.com

Léto je časem radovánek u vody, ale bohužel i spálení kůže od slunečních paprsků. Především některé partie těla, jako jsou nárty, čelo, dekolt, ramena a lýtka, se mohou stát terčem bolestivých spálenin. V tomto článku vám přinášíme osvědčené rady a tipy, jak rychle a účinně zklidnit spálenou kůži a podpořit její regeneraci. Od přírodních pomocníků, jako jsou okurka a rajská jablíčka, po účinné SOS přípravky s panthenolem a speciálními složkami – objevte metody, které vám pomohou užívat si sluneční radosti naplno.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Pozor na spálení

Ačkoliv si většina z nás uvědomuje důležitost ochrany před slunečními paprsky, občas se může stát, že zapomenete ochránit některé citlivé části těla a nakonec se musíte potýkat s bolestivým spálením kůže.

Proto je důležité znát rychlé a ověřené způsoby, jak pokožku zklidnit a pomoci jí se regenerovat.

Partie náchylné ke spálení

Nárty

Nárty jsou opomíjenou částí těla při ochraně kůže před spálením. Přestože jsou vystaveny slunečnímu záření, často je nechráníme. Spálení nártu může způsobit bolest a komplikace při chůzi v obuvi. Aplikujte opalovací krém s vysokým SPF a vybírejte vhodnou letní obuv.

Čelo v linii vlasů

Čelo v blízkosti vlasů často zapomínáme ochránit. Používejte kšiltovky nebo klobouky a nanášejte opalovací krém až k linii vlasů.

Spálené dětské nohy na písku james benjamin / Shutterstock.com

Dekolt

Chraňte dekolt nejen na pláži. Dlouhodobé vystavení slunečnímu záření může způsobit zarudnutí a předčasné stárnutí pokožky. Používejte denní krémy s vysokým SPF.

Ramena

Ramena jsou často vystavena slunečnímu záření, ačkoliv se je snažíme chránit. Mějte vždy po ruce malé balení opalovacího krému a případně požádejte o pomoc s aplikací někoho z blízkých.

Lýtka

Lýtka jsou náchylná především u sportovců –⁠ nejčastěji při cyklistice nebo při vodních sportech.

První pomoc při spálení kůže od sluníčka

Jogurt – hojivý pomocník z lednice

Chladivý účinek jogurtu nebo tvarohu z lednice dokáže poskytnout velkou úlevu spálené pokožce. Kyselina mléčná obsažená v těchto mléčných výrobcích regeneruje, vyživuje a hydratuje kožní buňky. Navíc tyto produkty obsahují živé probiotické kultury a enzymy, které o pokožku pečují. Stačí jogurt nebo tvaroh nanést na postižené místo a nechat zaschnout, poté opláchnout vlažnou nebo chladnou vodou.

Kysané zelí – probiotika a antioxidanty

Kysané zelí obsahuje množství vitaminu C, který působí jako antioxidant, a karotenoidy, které zklidňují a regenerují kožní buňky. Navíc je zelí bohaté na probiotika, která pomáhají zklidnit pokožku.

Bylinky – chladivá máta, dezinfekční heřmánek

Bylinky jako máta a heřmánek mají zklidňující a protizánětlivé účinky. Můžete si udělat výluh z těchto bylin a poté zchladit v lednici. S pomocí látkové masky nebo obkladu poté přikládejte na postižená místa.

Muž si natírá spálenou hruď Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

Okurka a rajčata

Pokud máte doma okurku nebo rajská jablíčka, můžete je použít k přírodnímu zklidnění spálené pokožky. Nakrájenou okurku nebo plátky rajčat přiložte na postižené místo. Obojí má chladivý účinek a může snížit bolestivost a zarudlost pokožky.

SOS přípravky

Pokud chcete mít jistotu a rychlou úlevu, vsaďte na SOS přípravky určené speciálně na péči po opalování. Tyto přípravky často obsahují panthenol a speciální složky, které rychle zklidní zarudlou pokožku, poskytnou jí hydrataci a přinesou okamžitou úlevu.

Pamatujte, že každá pokožka je individuální. Co funguje pro jednoho člověka, nemusí nutně pomoci druhému. Je důležité naslouchat svému tělu a vyzkoušet, co vám nejlépe vyhovuje. Pokud se však spálení zhoršuje, je bolestivé nebo se objeví puchýře, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroje: Tetadrogerie.cz, Novinky.cz, Klubzdravi.cz