Víte, co pijete? Prodejci klamavě vydávají perlivá vína za Prosecco. Jak poznat to pravé?

Dvě ženy si připíjí perlivým vínem v plastových kelímcích Kateryna Mostova / Shutterstock.com

Dáte si v létě rádi sklenku Prosecca či Frizzante? A dokážete je od sebe v restauraci nebo stánku rozeznat? Lidé si totiž oba nápoje a způsob jejich servírování ještě stále pletou, čehož prodejci rádi zneužívají. Jak nedávno spotřebitele i provozovatele upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), velmi často se levnější perlivé víno klamavě (ať už vědomě, či nevědomě) vydává za dražší Prosecco. Na co si dát při nákupu pozor a jak poznat, co si ve skutečnosti kupujete?

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Prosecco vs. Frizzante

Láká vás vývěska u baru, ve vinotéce či u letního stánku na koupališti, festivalu nebo kulturní akci na vychlazené (nebo dokonce stáčené) Prosecco? Pak zpozorněte.

Zneužití chráněného názvu tohoto vína není žádnou novinkou a prodejci každoročně zkoušejí své zákazníky oklamat. Může se totiž stát, že vám do skleničky nebo kelímku přistane obyčejnější perlivé víno. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Prosecco: název je v rámci Evropské unie registrován jako tzv. chráněné označení původu (CHOP). Vyrábí se pouze z vybraných odrůd rostoucích v několika italských oblastech, a to metodou charmat, což znamená, že přeměna cukrů na oxid uhličitý probíhá v objemných tlakových nádobách a až poté se stáčí do lahví. Na trhu existují dva druhy, které lze od sebe většinou na první pohled rozeznat již podle lahve a jejího uzavření: šumivé (Spumante), které je vysoce natlakované, a proto je opatřené hřibovou zátkou zajištěnou drátky; a perlivé (Frizzante), které je jemnější, s nižším tlakem a obvykle šroubovacím vrškem.
  • Frizzante: pokud se nejedná přímo o Prosecco s CHOP, často se tímto názvem označují jakákoliv jemně perlivá vína, tedy třeba i česká a moravská, která byla oxidem uhličitým nasycena až dodatečně.
Žena a muž si připíjí bílým vínem u bazénu Kzenon / Shutterstock.com

Jak poznat v restauraci pravé Prosecco?

Je to poměrně snadné, jak vysvětluje Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce: „Perlivé nebo šumivé víno označené CHOP Prosecco může být spotřebitelům prodáno pouze ve skleněné lahvi (balené) nebo jako rozlévané ze skleněné lahve. Pokud by spotřebitel např. v restauraci chtěl konzumovat celou láhev na místě, musí být tato láhev otevřena pouze před ním, nikoli v zázemí dané provozovny.“ Původ vína a jeho druh si tak můžete ověřit přímo z etikety rozlévané lahve.

Mimosa
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Mimosa

Mimosa je jednoduché a přitom geniální spojení perlivého vína a pomerančového džusu. Tento míchaný nápoj ze šumivého vína vás dokonale osvěží a jeho příprava je navíc velmi rychlá a snadná.

Mimosa

Není skleněná lahev? Pak zbystřete!

Naproti tomu víno, které je prodávané pod chráněným názvem „Prosecco“ (popř. jiným, podobným názvem připomínajícím výraz „Prosecco“), rozlévané z jiných obalů než ze skleněných lahví (například z KEG sudů) a s jiným než s chráněným původem, je považováno za falšované.

  • Pozor: Také nyní v létě, v případě neoznačených stáčených perlivých vín do kelímku z různých stánků, se v mnoha případech jedná o perlivá vína (Frizzante), i když nápojový lístek uvádí zdomácnělé obecné označení „Prosecco“. Můžete namítat, že je vám název jedno a i u vás doma mezi jednotlivými druhy perlivých a šumivých vín nerozlišujete. Mějte ovšem na paměti, že se tímto prodejce nejen dopouští nekalého jednání, ale také vám pravděpodobně prodává nápoj dráž, než by správně měl.
Žena nalévá jiné ženě Prosecco ze skleněné lahve Gorloff-KV / Shutterstock.com

Jaké podmínky musí Prosecco splňovat?

Hrozny pro výrobu musí pocházet výhradně z oblastí italských provincií: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Venezia (Benátky) a Vicenza. V těchto provinciích také musí probíhat výroba a následné plnění vín do nádob, konkrétně do tradičních skleněných lahví.

Výjimku představuje přímé uvádění na trh vína „Prosecco“ baleného ve skleněných demižonech o objemu až 60 litrů konečnému spotřebiteli. Podobné podmínky platí i pro vyšší kategorii produktu – šumivé víno (též Spumante, s přetlakem v nádobě nejméně 3 bary).

Zdroje: SZPI.gov.cz, Alkohol.cz