Jak schovat cennosti na pláži? Vezměte je s sebou do vody nebo zkuste trik s opalovákem či plenou

Plážové lehátko, na kterém je taška, z níž vykukují žabky, sluneční brýle, šátek, klobouk, ručník, krém Soho A Studio / Shutterstock.com

Ukradený telefon nebo peněženka z lehátka na pláži dokážou pěkně zkazit dovolenou. Ačkoliv se doporučuje si k vodě nebrat nic důležitého, někdy se bez osobních věcí a dokladů zkrátka neobejdete, například když si zajedete na pláž vozem z autopůjčovny nebo si do moře odskočíte během většího výletu. V takových případech se vyplatí vsadit na bezpečnost a své věci před případnými zloději co nejchytřeji ukrýt. Jaké věci k tomu poslouží a které vychytávky se dají koupit v obchodech?

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Jak se vyhnout krádežím na pláži?

Budeme-li předpokládat, že jdou zloději většinou po celých taškách, případně ve vašich věcech hledají přímo peněženky a mobilní telefony, vyplatí se nejen ucho tašky provléct pod nohou lehátka či slunečníku, aby se nedala tak snadno odnést, ale také cennosti ukrýt mimo zjevná místa. Rafinovaně a s co nejmenším přitáhnutím pozornosti.

Někdo například důležité předměty zakopává do písku –⁠ stačí je zabalit do nepropustné dózy nebo sáčku a ten zakrýt pískem (a samozřejmě si místo „poznačit“ třeba plechovkou, výrazným kamínkem nebo botami). Jiní se spoléhají na chytré skrýše a cennosti maskují do zcela obyčejných předmětů. Pak už stačí jen doufat, že vám nikdo nebude krást vaše spodní prádlo, papírové kapesníčky, vložky nebo záložky z knih.

Žena spí na pláži, cizí ruka se natahuje pro její kabelku M-Production / Shutterstock.com

Jaké předměty využít pro úschovu cenností?

  • Prázdný a vymytý obal od opalovacího krému (stačí seříznout pod víčkem a dva vzniklé díly do sebe zasunout, podle velikosti lahvičky využijete na vše od telefonu po peníze, šperky, sluchátka i svazky klíčů).
  • Papírové kapesníčky (mezi jednotlivé kusy schováte bankovky, platební karty i drobné klíčky).
  • Obal od vložek či jiných dámských hygienických potřeb.
  • Dutou záložku do knihy (snadno si ji vyrobíte slepením dvou kusů papíru nebo lepenky, jednu stranu ponechte neslepenou a do vzniklé kapsy ukryjte bankovky nebo platební karty).
  • Prázdné obaly od make-upu (využijete vyčištěné tuby od rtěnek či balzámů, krabičky od stínů a pudřenek).
Chraňte sebe i své cennosti
  • Tenisky (do vyzutých bot ukryjte vše potřebné a navrch zakryjte ponožkami nebo spodním prádlem).
  • Krabičku od cigaret.
  • Vymyté obaly od dětských ovocných kapsiček nebo sáčky od chipsů (ukryjete do nich i větší mobilní telefony nebo větší množství karet a peněz). Použít lze jakékoliv obaly od jídla nebo pití.
  • Prázdné termohrnky či kelímky s víčkem.
  • Dětské pleny (máte-li malé děti, jednu z jednorázových plen naplňte cennostmi, nenápadně si ji poznačte a poté klidně přihoďte do tašky či sáčku mezi ostatní, opravdově použité).

Tip: V internetových obchodech a velkých online nákupních galeriích se dnes dají sehnat falešné obaly věrohodně připomínající každodenní předměty (např. plechovku od coly, plastovou lahev, kartáč na vlasy), které jsou přímo určené pro nenápadné uschovávání cenností na veřejnosti.

Člověk se potápí a má s sebou mobil ve vodotěsném obalu Nicolas-SB / Shutterstock.com

Jaké bezpečnostní vychytávky nabízí obchody?

Asi nejbezpečnějším (i když pro někoho ne zrovna pohodlným) řešením je pořízení voděodolných vaků a obalů, tzv. „ocean bags“ či „waterproof bags“, se kterými můžete jít přímo do vody. Prodávají se v různých velikostech a provedeních a před zloději i vodou vám ochrání klidně i telefon, peněženku nebo klíče od auta. Obdobně se dají sehnat voděodolné ledvinky a pásy určené do moře. Hodí se třeba v případech, kdy návštěvu pláže zahrnete do svého celodenního výletu, během kterého u sebe musíte mít i to nejcennější, jako je např. pas nebo občanka.

Užitečné jsou také sportovní a fitness ručníky s integrovanými zapínacími kapsami. Pokud nebude mít zloděj spadeno zrovna na váš ručník, zůstanou v bezpečí i cennosti v něm ukryté. Využít se rovněž dají tzv. plážové trezory („beach vaults“) nebo bezpečnostní tašky – lze je připnout třeba kolem lehátka či slunečníku. Díky vnitřním ocelovým lankům je nikdo jen tak neodřízne, současně mívají propracovaný karabinový systém rozepínání.