Jak si užít letní festivaly a koncerty v plné parádě?

Ženy před pódiem na festivalu Stefanovic Mina / Shutterstock.com

Atmosféra letních festivalů je zkrátka neopakovatelná. Kromě oblíbených kapel se všichni těšíme i na setkání s přáteli, trendy outfity, vychlazené drinky a celkovou pohodu. Na co myslet před odjezdem, abychom si celý festival nebo koncert pod širým nebem užili na maximum?

Přečtěte si také

Kolik cukru je moc? Jednoduché cukry se skrývají i tam, kde byste je možná nečekali

Co si obléct na letní festival?

Největší úspěchy budete slavit s modely ve stylu Coachelly nebo Burning Mana, tedy nejznámějších letních festivalů, které se konají v USA. Typické festivalové doplňky jako sluneční brýle, šátky nebo slamáky jsou navíc i velmi praktické a částečně vás ochrání před sluncem.

Vedle toho ale myslete také na pláštěnku a holínky. Letní bouřky bývají zrádné a festivalové zázemí velmi rychle promění v bažinu, ve které byste s bílými teniskami nebo novými šaty příliš neuspěli.

Místo jednorázových pláštěnek ale doporučujeme kvalitnější varianty, které udělají mnohem více parády a vydrží déle než jednu sezónu. A do kempu nebo stanového městečka se bude hodit i deštník a slunečník.

Muž a žena sedí na zemi na festivalu, žena má na hlavě klobouk Ground Picture / Shutterstock.com

Jak na festivalu chránit své zdraví?

K ochraně proti UV záření se musíme ještě vrátit, protože bez přípravku s SPF 50 se rozhodně neobejdete. Ideálně si vezměte menší krém na obličej a větší na tělo. Jinak by vám měl stačit běžný obsah kosmetické taštičky. Jen se nezapomeňte každý večer pečlivě odlíčit, řasenka z předchozího dne prostě dobře nevypadá a hlavně vám může způsobit dlouhodobé potíže s pletí.

Kromě toho myslete i na pitný režim, aby se vám v horku neudělalo špatně. Dehydratace organismu není nic příjemného a může způsobit spoustu dalších komplikací od úpalu přes zácpu až po infekci močových cest. Proto se informujte, jestli bude možné zakoupit vodu na místě nebo ji načerpat z blízkého zdroje. Několik lahví si ale pro jistotu přibalte, potřebovat budete minimálně dva litry na každý den.

Co jíst na letním festivalu?

V místě konání festivalu je vždy spousta stánků s občerstvením. Pokud ale vyznáváte zdravou stravu, předem se přesvědčte, že takové možnosti nabízejí. A v opačném případě si s sebou vezměte vlastní zásoby.

Buď může jít o nápoje, které svým vyváženým složením nahradí běžné jídlo (například Mana, Saturo apod.), nebo o zdravější varianty pokrmů na cesty s vyšším množstvím bílkovin a minimem konzervantů nebo lepku. Osvědčilo se mimo jiné Bonduelle, Express Menu, Magu a další. Neztratí se ale ani oříšky, sušené maso nebo raw tyčinky.

Prázdné stany, párty výzdoba, deky wavebreakmedia / Shutterstock.com

Jak se na festivalu chránit před zloději?

Ať už přespáváte ve stanu, nebo v chatce, buďte obzvlášť opatrní na svoje osobní věci, elektroniku a vše, co by mohlo zajímat potenciální zloděje. Hlavní je nenechávat ve stanu žádné cennosti a zabezpečit ho zámečkem. A nezapomeňte ani na staré známé pravidlo – auto není trezor. Vozte s sebou tedy jen to, co skutečně potřebujete. Vše ostatní na vás počká doma.

Jak si nejlépe uchovat vzpomínky z léta?

Chcete si uchovat co nejvíce vzpomínek? Vyjma klasických digitálních fotografií tentokrát zkuste i tisk. Stačí si pořídit jednu z variant oblíbeného fotoaparátu Instax, který svým retro vzhledem dotvoří vaši image a pomůže uchovat vaše vzpomínky v offline světě. Případně se podívejte po klasickém polaroidu nebo si po návratu fotky vytiskněte.

Zdroj: Alza.cz, iDnes.cz, Procamping.cz