Jaro je tady a i když teplých dnů bylo pomálu, stánky se zmrzlinami už jsou v plném provozu. A kdo by odolal, když projdete kolem a vidíte ty barevnou paletu a široký výběr příchutí? Pokud si ale hlídáte váhu nebo se chystáte na léto, možná váháte, jestli si dopřát. Ale nemusíte se zmrzliny vzdávat úplně. Stačí vědět, kterým se vyhnout obloukem a které si můžete bez výčitek svědomí vychutnat – jen je chytře zařadit do jídelníčku.
Z hlediska redukčního jídelníčku jsou jednou z nejméně vhodných variant kopečkové a točené zmrzliny. A to především proto, že u nich většinou nemáme možnost si ověřit složení. Pro většinu klasických cukráren a stánků není výjimkou, že jsou jejich zmrzliny plné ztužených tuků, instantních sirupů a prášků napěchovaných umělými barvivy, aromaty či sladidly a dalšími průmyslově zpracovanými surovinami.
Když už, pak je vždy lepší dát přednost jednomu kopečku než malé točené – té bývá při podobném složení většinou více a zbytečně byste do sebe dostali větší množství kalorií.
Nicméně (naštěstí) se dnes dá narazit na spoustu kaváren, bister či restaurací, které v létě připravují vlastní poctivé zmrzliny s kvalitním složením, často jako raw sorbety z ovoce bez přidaných cukrů a jiných aditiv (např. banánové, hruškové apod.), veganské zmrzliny nebo řemeslné jogurtové a tvarohové zmrzliny. Štěstí na ně můžete mít i na některých moderních koupalištích, na festivalech nebo jiných akcích.
Jejich výhodou je možnost ověřit složení a nutriční údaje na zadní straně obalu. Rozhodně jejich porovnávání nepodceňujte. U chladicích boxů sice strávíte o něco více času, při stoupnutí na váhu si ale poděkujete. Dobrou volbou mohou být různé nanuky a zmrzliny z tvarohu, nebo dokonce řeckého jogurtu či skyru. Na trhu se objevují i různé nízkotučné či dietní varianty s vyšším obsahem proteinů nebo nižším obsahem cukru.
A ačkoliv se jako vhodné mohou zdát různé vodové nanuky, kamenem úrazu bývá jejich vysoký obsah cukru či sladkých sirupů a barviv na úkor poctivé ovocné složky. Naproti tomu zmrzliny označené jako „ovocné“ musí již obsahovat minimálně 15 % ovoce, sorbety minimálně 25 % – a čím více, tím samozřejmě lépe.
Všeobecně platí, že pokud si zmrzlinu dopřejete čas od času, vůbec nic se nestane a nemusíte si hned kvůli sladkému osvěžení kazit náladu z letních radovánek a zážitků. Hlídáte-li si kvůli hubnutí přesný počet kalorií (například zápisem jídel do různých kalorických tabulek a kalkulaček), pak jen stačí vypustit ze svého denního příjmu jinou malou svačinku či kaloričtější surovinu o stejné energetické hodnotě.
Láká vás letní zmrzlinové osvěžení, ale klasické smetanové nejsou nic pro vás? Vyrobte si vlastní veganskou zmrzlinu s banány a lesním ovocem, postačí vám k tomu jen pár surovin. Jednoduše stačí rozmixovat oblíbené druhy ovoce, osladit a nechat zamrazit.
Úplně nejlepší je potom příprava zmrzlin a nanuků domácích. Stačí pořídit formičky na nanuky (seženete je v nejrůznějších velikostech a tvarech), namíchat si pořádnou porci čerstvého ovoce, bylinek, nízkotučného jogurtu či tvarohu. K takovému banánovému nebo mangovému sorbetu vám dokonce postačí jen jedna surovina. Pěkně zralé ovoce rozmixujte do hladké konzistence a dejte zamrazit. Uvidíte, že si náramně (a hlavně dietně) pochutnáte.
Zdroje: autorský text Alžběty Eremiášové, kalorické tabulky