Yuzu: Asijské ovoce, které u nás čerstvé nekoupíte. Už jste ochutnali Yuzu tea?

Yuzu citron na dřevěném stole manbo-photo / Shutterstock.com

Připomíná citron, je ale méně šťavnatý a plný pecek. I proto se toto ovoce v jeho čerstvé podobě vlastně nekonzumuje. Většinou si ho můžeme vychutnat jako příchuť dezertů, v omáčkách, sirupech nebo jako čaj. Pochází z Jižní Koreje, ale pěstuje se i v Japonsku nebo Číně. Kvůli jeho krátké trvanlivosti a krátké sezoně, kdy dozrává, se do Evropy v podstatě nedováží. Řeč je o asijském citrusu yuzu, který u nás získal popularitu především díky osvěžujícímu nápoji, který se z něj vyrábí – čaji yuzu tea. To ale není jediná možnost, jak si na yuzu pochutnat.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Co je to yuzu?

Yuzu, asijsky citrus, se u nás v posledních letech těší velké popularitě. Plody mají žlutou barvu a podobají se citronu. Jejich chuť je ale nezaměnitelná – příjemně nahořklá, doprovázená velmi exotickým aromatem. Nejčastěji si ho vychutnáváme jako horký čaj nebo osvěžující studený nápoj.

V čerstvé podobě ho ale u nás v podstatě není možnost koupit. Nicméně v regálech obchodů, tedy nejen v těch specializovaných s asijskými potravinami, yuzu dostaneme jako nakrájené plody i kůru. Nejčastěji je tam najdeme konzervované ve sklenicích s cukrem a medem v podobě jakéhosi džemu. 250 g stojí v průměru okolo 150 korun.

Nemůžete sehnat yuzu? Poohlédněte se po citronech

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Kde koupit yuzu?

Kromě této nejznámější podoby lze yuzu sehnat také ve formě pyré. To je výživově hodnotnější, jelikož v jeho složení nenajdeme nic jiného než 100 % yuzu. Oproti tomu ve složení yuzu džemu najdeme pouze 50–70 % yuzu. To se ale odráží i na ceně. Kilogramové balení mraženého pyré stojí přes 4 500 korun.

Obdobně je tomu také u čisté yuzu šťávy, kterou lze nejčastěji sehnat v 700 ml lahvích. Cena jedné takové lahvičky se pak pohybuje okolo 2 500 korun. K dalším možnostem, jak je yuzu prodáváno, pak patří například prášek z yuzu, který se vyrábí právě ze 100% šťávy z těchto plodů. Nebo například yuzu pasta, kterou při přípravě sladkých dezertů ocení všichni cukráři.

Horký yuzu tea ve sklenici s medem Ika Rahma H / Shutterstock.com

Yuzu má všestranné využití

Nejvíce se yuzu hojně využívá v kuchyni k přípravě nápojů, dezertů i nejrůznějších slaných pokrmů, omáček i salátových zálivek. Kromě toho je využíváno také ve světe kosmetiky a aromaterapie. Exotická vůně yuzu údajně působí antistresově, a tak se tyto plody hojně využívají při přípravě éterických olejů. Kosmetický průmysl si pak cení vysokého obsahu kyseliny askorbové neboli vitaminu C. Právě díky tomu mají výrobky s obsahem yuzu na naši pleť povzbuzující a antioxidační účinky.

Vzhledem ke svému původu je yuzu oblíbenou surovinou v japonské a korejské kuchyni. Používá se při přípravě octů, omáček, zálivek, ale své místo má například i mezi Japonci oblíbené miso polévce. U nás však stále převažuje jeho použití pro přípravu nápojů, případně sladkých dezertů. Máme pro vás dva neodolatelné recepty. Který vyzkoušíte?

YUZUfiltr neboli filtrovaná káva s yuzu

Filtrovaná káva může mít sama o sobě spoustu chuťových i aromatických tónů. Pokud máte rádi zrnka z Afriky, která mají povětšinou svěží citrusové tělo, pak je tento recept pro vás jako dělaný. Yuzu totiž krásně podtrhne hořko kyselou chuť kávy a dodá jí na rafinovanosti.

Budete potřebovat:

  • 200 ml filtrované kávy
  • 1 lžíci yuzu džemu ze sklenice

Jak na to?

Postup vlastně nemůže být jednodušší. Do prázdného hrnečku dejte lžíci yuzu a pak do něj začněte filtrovat kávu. Jakmile spadne poslední kapka, kávu s yuzu pořádně zamíchejte a pak už jen vychutnejte.

Štrúdl na talířku a v pozadí dva šálky a citron Julia Lototskaya / Shutterstock.com

Jablkový závin s yuzu

Vychutnejte si unikátní spojení typicky českého ovoce – jablek a asijského citrusu. Rozhodně nebudete litovat. Yuzu dodá klasickém štrůdlu lehce exotický nádech, a přitom krásně podtrhne chuť klasického českého dezertu.

Budete potřebovat:

Ulehčete si přípravu s těstem v akci

Jak na to?

Pokud jste zvyklí si listové těsto připravovat sami, sáhněte po něm. Yuzu závin ale chutná skvěle i z toho kupovaného. Těsto rozválejte na 1 mm tenký plát, který posypejte zhruba lžicí strouhanky nebo 4 rozdrobenými dětskými piškoty – tento základ zajistí to, že vám šťáva z jablek nerozmočí spodek závinu.

Jablka si oloupejte a nastrouhejte nahrubo, případně nakrájejte na plátky/kousky, tak jak to máte ve štrůdlu rádi.

Nastrouhaná jablka pak smíchejte s cukrem, skořicí a 3 lžícemi yuzu. Do směsi přidejte také nasekané ořechy a rozinky.

Na rozdrobené piškoty/strouhanku dejte směs jablek a závin zabalte. Vršek potřete rozpuštěným máslem a dejte péct na cca 15–20 minut do trouby předehřáté na 220 stupňů.

Závin je hotový, když jeho povrch zezlátne. Vyndejte ho z trouby, nechte lehce vychladnout a pocukrujte.