Připomíná citron, je ale méně šťavnatý a plný pecek. I proto se toto ovoce v jeho čerstvé podobě vlastně nekonzumuje. Většinou si ho můžeme vychutnat jako příchuť dezertů, v omáčkách, sirupech nebo jako čaj. Pochází z Jižní Koreje, ale pěstuje se i v Japonsku nebo Číně. Kvůli jeho krátké trvanlivosti a krátké sezoně, kdy dozrává, se do Evropy v podstatě nedováží. Řeč je o asijském citrusu yuzu, který u nás získal popularitu především díky osvěžujícímu nápoji, který se z něj vyrábí – čaji yuzu tea. To ale není jediná možnost, jak si na yuzu pochutnat.
Yuzu, asijsky citrus, se u nás v posledních letech těší velké popularitě. Plody mají žlutou barvu a podobají se citronu. Jejich chuť je ale nezaměnitelná – příjemně nahořklá, doprovázená velmi exotickým aromatem. Nejčastěji si ho vychutnáváme jako horký čaj nebo osvěžující studený nápoj.
V čerstvé podobě ho ale u nás v podstatě není možnost koupit. Nicméně v regálech obchodů, tedy nejen v těch specializovaných s asijskými potravinami, yuzu dostaneme jako nakrájené plody i kůru. Nejčastěji je tam najdeme konzervované ve sklenicích s cukrem a medem v podobě jakéhosi džemu. 250 g stojí v průměru okolo 150 korun.
Kupte se slevou Citrony.
Kromě této nejznámější podoby lze yuzu sehnat také ve formě pyré. To je výživově hodnotnější, jelikož v jeho složení nenajdeme nic jiného než 100 % yuzu. Oproti tomu ve složení yuzu džemu najdeme pouze 50–70 % yuzu. To se ale odráží i na ceně. Kilogramové balení mraženého pyré stojí přes 4 500 korun.
Obdobně je tomu také u čisté yuzu šťávy, kterou lze nejčastěji sehnat v 700 ml lahvích. Cena jedné takové lahvičky se pak pohybuje okolo 2 500 korun. K dalším možnostem, jak je yuzu prodáváno, pak patří například prášek z yuzu, který se vyrábí právě ze 100% šťávy z těchto plodů. Nebo například yuzu pasta, kterou při přípravě sladkých dezertů ocení všichni cukráři.
Nejvíce se yuzu hojně využívá v kuchyni k přípravě nápojů, dezertů i nejrůznějších slaných pokrmů, omáček i salátových zálivek. Kromě toho je využíváno také ve světe kosmetiky a aromaterapie. Exotická vůně yuzu údajně působí antistresově, a tak se tyto plody hojně využívají při přípravě éterických olejů. Kosmetický průmysl si pak cení vysokého obsahu kyseliny askorbové neboli vitaminu C. Právě díky tomu mají výrobky s obsahem yuzu na naši pleť povzbuzující a antioxidační účinky.
Vzhledem ke svému původu je yuzu oblíbenou surovinou v japonské a korejské kuchyni. Používá se při přípravě octů, omáček, zálivek, ale své místo má například i mezi Japonci oblíbené miso polévce. U nás však stále převažuje jeho použití pro přípravu nápojů, případně sladkých dezertů. Máme pro vás dva neodolatelné recepty. Který vyzkoušíte?
Filtrovaná káva může mít sama o sobě spoustu chuťových i aromatických tónů. Pokud máte rádi zrnka z Afriky, která mají povětšinou svěží citrusové tělo, pak je tento recept pro vás jako dělaný. Yuzu totiž krásně podtrhne hořko kyselou chuť kávy a dodá jí na rafinovanosti.
Postup vlastně nemůže být jednodušší. Do prázdného hrnečku dejte lžíci yuzu a pak do něj začněte filtrovat kávu. Jakmile spadne poslední kapka, kávu s yuzu pořádně zamíchejte a pak už jen vychutnejte.
Vychutnejte si unikátní spojení typicky českého ovoce – jablek a asijského citrusu. Rozhodně nebudete litovat. Yuzu dodá klasickém štrůdlu lehce exotický nádech, a přitom krásně podtrhne chuť klasického českého dezertu.
Kupte se slevou Těsto listové rozválené Brick.
Pokud jste zvyklí si listové těsto připravovat sami, sáhněte po něm. Yuzu závin ale chutná skvěle i z toho kupovaného. Těsto rozválejte na 1 mm tenký plát, který posypejte zhruba lžicí strouhanky nebo 4 rozdrobenými dětskými piškoty – tento základ zajistí to, že vám šťáva z jablek nerozmočí spodek závinu.
Jablka si oloupejte a nastrouhejte nahrubo, případně nakrájejte na plátky/kousky, tak jak to máte ve štrůdlu rádi.
Nastrouhaná jablka pak smíchejte s cukrem, skořicí a 3 lžícemi yuzu. Do směsi přidejte také nasekané ořechy a rozinky.
Na rozdrobené piškoty/strouhanku dejte směs jablek a závin zabalte. Vršek potřete rozpuštěným máslem a dejte péct na cca 15–20 minut do trouby předehřáté na 220 stupňů.
Závin je hotový, když jeho povrch zezlátne. Vyndejte ho z trouby, nechte lehce vychladnout a pocukrujte.