Čerstvá, plná chuti a vitamínů – přesně taková je sezónní zelenina, která by měla mít místo v každém jídelníčku. A po Vánocích to platí dvojnásob! Máme pro vás seznam lednových druhů zeleniny, které se vyplatí zařadit do jídelníčku. Nejenže jsou teď levné, ale navíc udělají zázraky pro vaše zdraví.
Leden je na sezónní zeleninu o něco chudší než ostatní měsíce, i přesto existuje celá řada druhů, které se v tomto období vyplatí kupovat od místních zemědělců, farmářů a pěstitelů (také např. formou trhů, čím dál populárnějších sezónních zeleninových bedýnek nebo samosběrů na veřejných zahradách).
Salát z červené řepy s kozím sýrem, polníčkem a ořechy skvěle poslouží jako výtečná večeře. Příjemně vás zasytí a doplní řadu tělu prospěšných látek. Podávejte ideálně s kouskem bagetky nebo opečeným toustem.
Lednová zelenina je plná chuti i vitamínů a minerálů, které oceníte nejen při podporování imunity v době chřipek a nachlazení, ale také v rámci povánočního detoxu nebo novoročního hubnutí. Sezónní zelenina bývá navíc levnější než dovážená ze zahraničí, což platí i pro nabídku v supermarketech a hypermarketech.
Všechny druhy kořenové zeleniny jsou pro detox, hubnutí i podporu imunity jako stvořené. Mají velmi málo kalorií, jsou plné vlákniny a patří mezi tzv. diuretické potraviny. To znamená, že obsahují z velké části vodu, která stimuluje pročišťování organismu a odplavování škodlivých látek. Současně našemu tělu dodávají řadu vitamínů (především C a A), minerálů i antioxidantů.
Například mrkev a červená řepa obsahují cenná barviva, která nejen chrání naše buňky před volnými radikály a napomáhají jejich regeneraci, mají ale i velmi příznivý vliv na kvalitu naší pleti a vlasů, stejně tak na snižování cholesterolu v krvi. Celer a špenát zase obsahují vitamín K, železo a hořčík, tedy látky, které pomáhají udržovat zdravé naše kosti, nervovou soustavu i trávení. Kapusta je navíc kromě všeho již zmíněného bohatá na kyselinu listovou a síru, která je důležitá pro svou schopnost regenerovat kožní buňky a podporovat tvorbu kolagenu, tedy i zlepšovat zdraví pleti, svalů a kloubů.
Vždy pamatujte především na pestrost stravy a snažte se do svého jídelníčku zařazovat co nejvíce sezónních druhů. Jen tak dopřejete svému tělu nejširší spektrum vitamínů a dalších cenných látek, současně vám vybraná zelenina nebude za pár dnů lézt krkem a budete na ni mít stále chuť.
Zdroj: Kupi.cz