Historie smaženého sýru: Víte, odkud pochází a který sýr je na smažák nejlepší?

Smažený sýr s hranolky, tatarskou omáčkou a salátem Flavia8 / Shutterstock.com

Který pokrm byste označili za českou klasiku? Někteří myslí na vepřo knedlo zelo, jiní na guláš nebo svíčkovou, ale zajisté vám v hlavě probleskne také smažený sýr. Smažák s hranolkami nebo bramborami nemůže chybět v nabídce žádné české hospody, restaurace nebo rychlého občerstvení. Jde o oblíbené jídlo, jež nám umožní lahodně zhřešit a dopřát si pokrm, který snad není možné pokazit. Ačkoliv je smažený sýr v trojobalu nesmírně populární, ne každý zná jeho historii nebo správný způsob přípravy.

Přečtěte si také

Oblíbený módní řetězec Esprit neuspěl na švýcarském trhu. Míří do insolvence

Jak vznikl sýr?

Ačkoliv je smažený sýr v tuzemsku i u slovenských bratrů velmi populární, zde jeho původ nehledejte. Se sýrem se začalo pravděpodobně experimentovat už od jeho vzniku, ale není jisté, kdy přesně ho lidstvo objevilo.

Zhruba přes 8–10 tisíci lety začali lidé s domestikací zvířat produkujících mléko, primárně ovcí. První důkazy o použití sýru nalezneme v řecké mytologii a na egyptských nástěnných malbách starých přes 4 000 let.

Sýr byl objeven náhodou. Mléko se dříve skladovalo v nádobách vyrobených ze žaludků zvířat, a jelikož je zde přítomen enzym, který působí jako syřidlo, pravděpodobně díky tomu vznikl sýr.

Česnekovo-sýrová pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Česnekovo-sýrová pomazánka

Česnekovo-sýrová pomazánka je česká klasika, kterou miluje snad každý. Někdo se snaží dělat zdravější verzi s jogurtem, jiný sází na klasiku s majonézou. Tento recept je na poctivou, ničím nešizenou česnekovo-sýrovou pomazánku, která oproti kupované verzi neobsahuje žádná éčka, konzervanty ani barviva.

Česnekovo-sýrová pomazánka
Smažený sýr
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Smažený sýr

Smažený sýr je oblíbené jídlo většiny Čechů, které si nejlépe vychutnáte s tatarskou omáčkou a hranolky nebo vařeným bramborem. Tuto klasiku můžete ještě vylepšit smažením na přepuštěném másle, které dodá výslednému pokrmu nevšední chuť.

Smažený sýr

Kdo vymyslel smažený sýr?

Sýr byl velmi populární v mnoha starověkých říších, a to včetně Římské říše. Brzy se zjistilo, že mu tepelná úprava přidává skvělou chuť. Důkazy o konzumaci smaženého sýra jsou například z Káhiry, kde byl oblíbený už ve středověku a zůstal zde součástí kuchyně i pod osmanskou nadvládou. Obalovaný smažený sýr má svůj původ možná ve středověké Itálii nebo Francii.

Zmínka o něm je v Le Ménagier de Paris, což je francouzský středověký průvodce o správném chování ženy v manželství a vedení domácnosti z roku 1393. Sýrové provázky a tyčinky se obalovaly ve strouhance nebo těstíčku a následně se smažily. Z tepelně upravovaných variant si ve světě získaly velkou popularitu především obalované mozzarellové tyčinky, různé druhy sýru na gril či indický panýr.

Smažené mozzarellové tyčinky, jedna z nich je přepůlená beats1 / Shutterstock.com

Historie typicky českého smažáku

Smažák, jak se obalovanému sýru v trojobalu slangově říká, je především českou doménou a ve světě na něj narazíte spíše zřídka. U nás se postupně rozšířil hlavně v druhé polovině 20. století, zejména po nástupu socialismu.

Více se začal objevovat, když bylo cílem zavést hotová jídla a polotovary, které umožnily českým ženám snadnější přechod z domácnosti do zaměstnání, aby podpořily budování socialismu. Zatímco se zpočátku používal pro výrobu moravský bochník, později ho nahradil levnější eidam.

Jak udělat domácí smažený sýr, aby nevytekl?

  • Vyberte sýr – Který sýr je nejlepší na smažení? Nejoblíbenější volbou je 30% eidam. Použít můžete i širokou škálu dalších sýrů, třeba goudu, ementál, čedar nebo hermelín. Sýr nakrájejte tak, aby nebyl tlustší než 1–2 centimetry, hermelín můžete nechat v celku nebo rozkrojit na půlku.
  • Obalování – Jak obalit smažený sýr? Základem je trojobal, tedy obalení v hladké mouce, následně ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Aby sýr jen tak nevytekl a měl pevnější strukturu, můžete proces opakovat ještě jednou nebo namísto hladké mouky použít polohrubou.
Smažený sýr s rajčatovou omáčkou AS Foodstudio / Shutterstock.com
  • Smažení – Musí proběhnout co nejrychleji, aby sýr nevytekl, nejprve si proto rozpalte tuk na pánvi. Pokud chcete mít jistotu, že sýr nevyteče, dejte ho před smažením na 10 minut do mrazáku, poté bude pevnější a bude lépe držet svůj tvar.
  • Podávání – Ačkoliv někomu může chutnat i studený, podáváme ho vždy, dokud je teplý a má po rozkrojení měkkou nebo tekutou strukturu.
Batátové hranolky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Batátové hranolky

Sladké brambory jsou ideální jako příloha k masu i burgerům – mezi jejich nejoblíbenější variantu patří hranolky. Připravte si je velmi jednoduše v troubě a už nebudete chtít žádné jiné.

Batátové hranolky
Cuketové hranolky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Cuketové hranolky

Cuketové hranolky jsou zdravější a lehčí alternativou tradičních hranolek. Obalené v sýrové krustičce a koření, podávané s kečupem nebo bylinkovým dipem, budou křupavou chutnou večeří.

Cuketové hranolky

Tipy, jak smažák vylepšit

30% eidam je obecně nejlevnější volbou pro přípravu smaženého sýru, ale pokud je to pro vás již ohrané jídlo, jiné druhy sýru vám ho zpestří, i když si připlatíte. Pokud chcete sýr ozvláštnit, můžete ho před obalením v trojobalu obalit třeba slaninou nebo umístit mezi dva plátky sýru plátek šunky. Aby vám držel pohromadě, zpevněte ho párátkem, které před konzumací vytáhnete. Můžete si také udělat sýrový špíz z různých druhů sýrů a následně ho obalit.

Ačkoliv se obalovaný smažený sýr používá už stovky let, obalovaný eidam v trojobalu může být opravdu český. Jeho skutečný původ se však nikdy nedozvíme. To ovšem není důležité, hlavní je, že jde o oblíbené české jídlo, které sem jezdí obdivovat cizinci z celého světa, kteří následně mohou zvěsti o tomto pokrmu šířit světem.

Zdroje: Český rozhlas Plus, Deník, iReceptář