Objevte bílé dýně: Jsou zdravou pochoutkou i lákavou dekorací

Bílé dýně kobeza / Shutterstock.com

Dýně je úchvatnou zeleninou, kterou máme pevně spjatou s obdobím podzimu. Sama o sobě je krásnou dekorací a mnoho lidí si je s blížícím se Halloweenem vyřezává do všelijakých podob. Dýně může mít mnoho tvarů, velikostí i barev. Nejznámější je oranžová dýně, věděli jste však, že existuje i dýně, která je sněhově bílá? Málokdo ji zná, narazit na ni můžeme spíše vzácně a o to více pozornosti si dokáže získat.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Z bílé dýně nemusíte mít strach

Tato k smrti vystrašená dýně má svou bledou barvu obvykle jen na povrchu, jen co ji rozkrojíte, uvidíte její oranžové útroby. Jsou i odrůdy, které jsou však i uvnitř bílé nebo krémové. Stejně jako ostatní dýně i tato patří do čeledi tykvovitých. Zatímco v tuzemsku jste možná bílou variantu ještě neviděli, běžnější je například v Anglii, kde se hojně využívá k dekoračním účelům. Její použití při vaření je stejné jako u oranžové dýně, můžete ji využít do polévek, koláčů, placek a dalších jídel.

Bílá dýně existuje v různých odrůdách, které se liší tvarem i použitím, některé jsou spíše vhodné jako dekorace a některé jsou jako stvořené na přípravu jídel. Jednou z nejoblíbenějších je odrůda Lumina, která má výraznou chuť a skvěle se hodí pro vaření. Dále je oblíbená zářivá odrůda White pearl, krásně kulatá odrůda Moonshine nebo také Baby Boo, která má výrazná křídla i vroubkování.

Když neseženete bílou dýni, zkuste jinou v akci

Perfektní dekorace

Bílé dýně jsou po setmění mnohem lépe vidět než jejich příbuzné s tmavším pigmentem na povrchu. Můžete je tedy vyřezat do různých tvarů, dát do nich svíčku a dát je kolem domu. Zajisté okamžitě zaujmou všechny kolemjdoucí, kteří je budou považovat za keramické nebo natřené bílou barvou. Jelikož jsou bílé, můžete je o halloweenské noci pomalovat nebo vyřezat třeba do tvaru hrůzostrašné lebky. Skvělé využití mají i jako misky. Můžete je po obvodu rozkrojit, vydlabat a udělat z nich třeba misky na jídlo nebo na pamlsky. Když je vystavíte vedle oranžových dýní, vytvoří skvělý kontrast.

Bílé dýně jako dekorace jan j. photography / Shutterstock.com

Můžete je koupit i pěstovat

Bílé dýně si můžete koupit i v tuzemsku, ale nejsou tak časté jako ostatní druhy. Pokud máte zahrádku, nejlepší je bílé dýně vysadit. Semena pořídíte sice i u nás, ale než hledat v zahradnictví, raději je kupte online, protože nebývají běžnou položkou v nabídce sortimentu. Jsou pro pěstování stejně nenáročné jako ostatní druhy, potřebují jen dostatek vody. Ačkoliv jsou bílé jako sníh, opravdu je nemusíte natírat opalovacím krémem, aby se na slunci nespálily. Naopak mají rády slunná místa.

Zdravotní výhody bílé dýně

Snižuje krevní tlak – Obsahuje pektin, takže pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.

Snižuje hladinu cholesterolu – Má vysoké množství fytosterolů, a tím přispívá ke snížení špatného cholesterolu v těle.

Prospěšná pro oči – Vysoký obsah složky luteinu a zeaxanthinu pomáhá chránit oči před poškozením volnými radikály. Zmírňuje riziko šedého zákalu, zabraňuje vzniku makulární degenerace a astigmatismu. Je také bohatá na vitamín A, takže pomáhá posilovat zrak.

Podporuje játra a ledviny – Pomáhá lidem, kteří trpí onemocněním jater nebo ledvin. Zejména pokud trpíte ledvinovými kameny, může vám její konzumace pomoci. Pro úlevu můžete také vypít 1 sklenici dýňové šťávy denně.

Zdravé srdce – Má vlastnosti, které mohou pomoci snížit riziko srdečních chorob a mrtvice, také pomáhá předcházet kornatění cévních stěn.

Polévka z dýní Anna Kolosiuk / Shutterstock.com

Antidepresivum – Má v sobě esenciální aminokyselinu zvanou L-tryptofan. Tato složka je užitečná při prevenci deprese.

Podpoří trávicí soustavu – Má laxativní a léčivé vlastnosti, které pomáhají při léčbě žaludečních a trávicích problémů.

ProtizánětliváSemena dýně mají protizánětlivé vlastnosti. Účinně působí proti artritidě a zánětům kloubů.

Posiluje imunitní systém – Obsahuje vitamín C a minerály, které bojují proti virovým útokům. Přispívá ke zvýšení produkce a výkonu bílých krvinek.

Podpoří dýchací soustavu – Má antiseptické vlastnosti, které poskytují úlevu od infekcí dýchacích cest a ucpaného krku. Pro své antioxidační vlastnosti dokáže léčit i bronchiální astma. Může pomoci rozšířit průdušky a umožnit hladké proudění vzduchu. Tím se sníží překrvení hrudníku a můžeme správně dýchat.

Nezapomeňte si dopřávat i dýňová semínka

Protirakovinné vlastnosti – Má vysoký obsah betakarotenu a dalších karotenoidů. Obsahuje také zinek, který pomáhá v boji proti rakovině prostaty.

Kvalitní pokožka – Dýně má spoustu vitamínu C, vitamínu E a beta-karotenu. Doplňuje pleť a dodává jí rovnoměrný tón a zářivý vzhled. Bílá dýně se používá ke zklidnění a zjemnění pokožky. Reguluje také kožní maz. Vaši pokožku tak hydratuje a chrání.

Bojuje proti stárnutí – Je bohatá na vitamín A a vitamín C. To zvyšuje produkci kolagenu a zabraňuje známkám stárnutí.

Léčivý prostředek – Má uklidňující a chladivý účinek na popáleniny a bodnutí hmyzem. Působí také jako lék na zánět. Bílá dýně má enzymy, které změkčují suché, popraskané ruce a nohy. Proniká hluboko do pokožky a rozpouští suché kožní buňky.