Cuketa 6x jinak. Nejoblíbenější recepty, které zvládne úplně každý

Cuketa 6x jinak. Nejoblíbenější recepty, které zvládne úplně každý Canva

Období: „Nechceš cuketu?“ je tady! Na zahrádkách totiž dozrává tato oblíbená zelenina. A pokud nemáte zahradu, určitě právě v těchto dnech začnete dostávat výslužku od babiček v podobě cuket. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete inspiraci na ty nejlepší recepty na cukety, které zvládne připravit úplně každý a výsledné jídlo vás vyjde jen na pár korun.

Přečtěte si také

Pečivo bude zdražovat. Na vině je klesající poptávka zákazníků, kteří se ho naučili péct doma
Pečivo bude zdražovat. Na vině je klesající poptávka zákazníků, kteří se ho naučili péct doma

Řízek pro chudé 

Ano, právě tak někteří říkají řízkům z cukety. Ale nenechte se tímto hanlivým označením odradit – jsou skvělé! Budete potřebovat:

  • 1 cuketu
  • 2 vejce 
  • strouhanku
  • hladkou mouku
  • koření na zeleninu, může být i vegeta nebo čerstvé bylinky 
  • sůl

Cuketu omyjeme, a pokud máme čerstvou mladou, ani ji nemusíme loupat. Nakrájíme na plátky silné 1,5 cm, z obou stran okořeníme a necháme tzv. vypotit (15–20 min). Plátky se nám musí orosit vodou. Poté je dobře osušíme. V miskách si připravíme mouku, rozšlehané vejce s troškou soli a strouhanku na trojobal. Osušené plátky cukety (pro milovníky česneku – potřeme utřeným česnekem), obalujeme v trojobalu (v pořadí – mouka, vejce, strouhanka) a ihned pokládáme na pánev s rozehřátým olejem. Smažíme z obou stran dozlatova a po usmažení pokládáme na papírový ubrousek, aby se nám odsál přebytečný tuk. Výborné jsou jen tak nebo s vařeným bramborem. 

Tip: Cukety nemusejí mít nutně tvar řízku. Můžete je nakrájet na hranolky, obalit a usmažit. Děti je milují s kečupem. 

Cuketová polévka je rychlá a zasytí Canva

Cuketová fofr polévka 

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kari, sůl 

Postup:

Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a cuketu (tu loupat nemusíme). Přidáme kari koření, sůl a zalijeme vodou, jen asi 2 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká). Vaříme doměkka, celý obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem na krém a přidáme zakysanou smetanu a bylinky. Krátce povaříme a můžeme podávat. Pokud máte doma polévkovar, ulehčíte si práci – ten totiž polévku uvaří, ale i rozmixuje. 

Cuketová sekaná nebo cukeťák jsou oblíbeným jídlem o letních prázdninách Canva

Cuketová sekaná nebo cukeťák

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 3 brambory
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • česnek
  • sůl, pepř, majoránka

Postup:

Cukety oloupeme společně s bramborami a nastrouháme nahrubo. Obě zeleniny spojíme do 1 mísy a přidáváme postupně další ingredience. Nastrouhaný sýr, cibuli (nadrobno nakrájenou), mouku, vejce, česnek, dochutíme pepřem a solí. Majoránku lze použít jak sušenou, tak čerstvou. Důkladně vše promícháme. Kdo má rád uzené maso, může přidat kostičky uzeného nebo nějakou jinou uzeninu – fantazii se meze nekladou. Někdo přidává i prášek do pečiva, aby byl výsledný efekt nadýchanější. Výsledné „těsto“ by mělo držet tvar a nemělo by se úplně roztékat. Hotovou směs dáme do zapékací mísy nebo na plech vyložený pečicím papírem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C asi na 35 minut.

Tip: Stejné těsto se dá použít i na bramboráky z cukety, tzv. cukeťáky. 

Cuketové sladké řezy Pixabay

Cuketové sladké řezy 

Ingredience:

  • 400 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 3 vejce
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 200 ml oleje
  • mletá skořice, kokos, oříšky, rozinky (nebo cokoli máte rádi v korpusu)

Postup:

Cuketu nastrouháme najemno a necháme „vypotit“ asi 15 minut, pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu. V misce si z bílků vyšleháme tuhý sníh. V druhé míse utřeme žlutky s cukrem a postupně přidáme olej, nastrouhanou cuketu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Zde je čas pro vaše laskominy – přidat můžete to, co máte rádi – rozinky, čokoládové pecičky aj. Do cuketového těsta velmi jemně všleháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a posypeme ořechy, kokosem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 40 minut. 

Bio cuketa v akci

Hranolky z cukety jsou vynikající Canva

Cuketové hranolky s pikantní cuketovou pomazánkou 

Ingredience:

  • cuketa
  • 1 hrnek nastrouhaného tvrdého sýru (ideálně parmezán) 
  • česnek
  • chilli
  • olivový olej, sůl a koření na zeleninu 

Postup:

Cuketu omyjeme a odřízneme stopku a špičku. Rozkrojíme na půlku. Z jedné poloviny připravíme hranolky podélným rozčtvrcením na několikrát. V malé misce smícháme sýr, bylinky, česnek, sůl a pepř. Na plech rozložíme cukety řeznou částí nahoru. Pokapeme olivovým olejem a zasypeme parmezánovou směsí. Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 15 minut, až budou cukety měkké. Poté zapneme gril na nejvyšší výkon a grilujeme 2–3 minuty, až bude povrch pěkně křupavý. Mezitím, co se nám budou hranolky péct, nastrouháme nahrubo druhou půlku cukety, prosolíme a necháme chvíli odpočívat, aby pustila vodu. V pánvi na oleji opečeme drcený česnek a chilli papričky. Přidáme cuketu a za stálého míchání opékáme 3 minuty. Ještě teplé vložíme do misky a hned vmícháme nastrouhaný sýr. Důkladně promícháme a dáme do malých misek k cuketovým hranolkům, abychom si je mohli do pikantní pomazánky namáčet. 

Cuketové špagety jsou zdravé a svěží letní jídlo Canva

Cuketové špagety

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • sůl, pepř
  • bazalkové pesto – sůl, pepř, olivový olej, bazalka
  • sušená rajčata 
  • tvrdý sýr – ideálně parmezán

Spiralizér vám ušetří práci

Postup:

Příprava je naprosto jednoduchá a výsledek je dokonalý. Pokud nemáte spiralizér na zeleninu, vystačíte si s klasickou škrabkou na brambory – jen budete mít tagliatelle místo špaget, ale výsledek je stejně chutný. Připravíme si tedy špagety z cukety a necháme je odpočívat. V misce si mezitím smícháme olivový olej (2 lžíce), sůl, pepř a nasekanou bazalku, přidat můžeme i nasekané oříšky. Vše důkladně promícháme a dochutíme dle libosti. Na pánvi s olivovým olejem špagety podusíme, ale jen velmi opatrně, abychom je nepotrhali, stačí jen 1–2 minuty, aby se zahřály. Přidáme směs s pestem a necháme 1 minutu prohřát. Na talířku servírujeme se sušenými rajčátky, olivami a zasypeme parmezánem.

Tip: Pokud máte doma spiralizér, můžete si cuketové špagety udělat i na studeno – to znamená, že celý proces s pánvičkou můžete vynechat a servírovat jako lehký a svěží letní oběd.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!