Cuketa 6x jinak. Nejoblíbenější recepty, které zvládne úplně každý

Cuketové hranolky na talíři s kečupem From my point of view / Shutterstock.com

Období cuket je tady! Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete inspiraci na ty nejlepší recepty na cukety, které zvládne připravit úplně každý. A výsledné jídlo vás vyjde jen na pár korun.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Co obsahuje cuketa?

Cuketa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Mimo vitamíny A, B a C obsahuje také karoteny, vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor.

Účinky cukety na zdraví:

  • blahodárně působí na náš zrak
  • posiluje svaly a srdce
  • odbourává stres
  • zlepšuje činnost mozku
  • pomáhá při léčbě dny a cukrovky
Nemáte domácí? Nevadí!

Kupte se slevou Cuketa.

Porovnat slevy

1. Recept na řízek pro chudé

Ano, právě tak někteří říkají řízkům z cukety. Ale nenechte se tímto hanlivým označením odradit – jsou skvělé!

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • koření na zeleninu (může být i vegeta nebo čerstvé bylinky)
  • sůl

Postup:

  1. Cuketu omyjeme, pokud máme čerstvou, ani ji nemusíme loupat. Nakrájíme na plátky silné 1,5 cm, z obou stran okořeníme a necháme tzv. vypotit (15–20 min). Plátky se nám musí orosit vodou. Poté je dobře osušíme.
  2. V miskách si připravíme mouku, rozšlehané vejce s troškou soli a strouhanku na trojobal.
  3. Osušené plátky cukety (pro milovníky česneku – potřeme utřeným česnekem) obalujeme v trojobalu (v pořadí – mouka, vejce, strouhanka) a ihned pokládáme na pánev s rozehřátým olejem.
  4. Smažíme z obou stran dozlatova, přebytečný tuk následně odsajeme ubrouskem či papírovou utěrkou. Výborné jsou jen tak nebo s vařeným bramborem.

Tip: Cukety nemusejí mít nutně tvar řízku. Můžete je nakrájet na hranolky, obalit a usmažit. Děti je milují s kečupem.

Cuketová polévka s krutony Dina Photo Stories / Shutterstock.com

2. Recept na cuketovou fofr polévku

Ingredience:

Postup:

  1. Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a cuketu (tu loupat nemusíme).
  2. Přisypeme sůl, kari a zalijeme vodou jen asi 2 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká).
  3. Povaříme doměkka, poté vše ponorným mixérem rozmixujeme na krém. Přilijeme zakysanou smetanu, bylinky, krátce povaříme a servírujeme.

Tip: Pokud máte doma polévkovar, ulehčíte si práci – polévku totiž nejen uvaří, ale i rozmixuje.

3. Recept cuketová sekaná neboli cukeťák

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 3 brambory
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • česnek
  • sůl, pepř, majoránka

Postup:

  1. Cukety oloupeme společně s bramborami a nastrouháme nahrubo.
  2. Obě zeleniny spojíme do mísy a přidáváme postupně další ingredience. Nastrouhaný sýr, cibuli (nadrobno nakrájenou), mouku, vejce, česnek, dochutíme pepřem a solí. Majoránku lze použít jak sušenou, tak čerstvou.
  3. Důkladně vše promícháme. Kdo má rád uzené maso, může přidat kostičky uzeného nebo nějakou jinou uzeninu – fantazii se meze nekladou. Někdo přidává i prášek do pečiva, aby byl výsledný efekt nadýchanější.
  4. Výsledné „těsto“ by mělo držet tvar a nemělo by se úplně roztékat. Hotovou směs dáme do zapékací mísy, případně na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C asi na 35 minut.

Tip: Stejné těsto se dá použít i na bramboráky z cukety, tzv. cukeťáky.

Cuketové placky YuliiaHolovchenko / Shutterstock.com

4. Recept na cuketové sladké řezy

Ingredience:

  • 400 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 3 vejce
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 200 ml oleje
  • mletá skořice, kokos, oříšky, rozinky (nebo cokoli, co máte rádi v korpusu)

Postup:

  1. Cuketu nastrouháme najemno a necháme „vypotit“ asi 15 minut, pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. V misce si z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  3. V druhé míse utřeme žlutky s cukrem a postupně přidáme olej, nastrouhanou cuketu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí.
  4. Následuje čas pro vaše laskominy – přidat můžete to, co máte rádi – rozinky, čokoládové pecičky aj.
  5. Do cuketového těsta velmi jemně všleháme sníh z bílků.
  6. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, posypeme ořechy a kokosem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 40 minut.
Kde sehnat vejce v akci?

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

5. Recept na cuketové hranolky s pikantní cuketovou pomazánkou

Ingredience:

  • cuketa
  • 1 hrnek nastrouhaného tvrdého sýru (ideálně parmezán)
  • česnek
  • chilli papričky
  • olivový olej, sůl a koření na zeleninu

Postup:

  1. Cuketu omyjeme, odřízneme stopku a špičku a rozkrojíme na půlku. Z jedné poloviny připravíme hranolky podélným rozčtvrcením na několikrát.
  2. V malé misce smícháme sýr, bylinky, česnek, sůl a pepř.
  3. Na plech rozložíme cukety řeznou částí nahoru, pokapeme olivovým olejem a zasypeme parmezánovou směsí. Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 15 minut, až budou cukety měkké.
  4. Poté zapneme gril na nejvyšší výkon a grilujeme 2–3 minuty, až bude povrch pěkně křupavý.
  5. Mezitím, co se nám budou hranolky péct, nastrouháme nahrubo druhou půlku cukety, prosolíme a necháme chvíli odpočívat, aby pustila vodu.
  6. V pánvi na oleji opečeme drcený česnek a nakrájené chilli papričky. Přidáme cuketu a za stálého míchání opékáme 3 minuty.
  7. Ještě teplé vložíme do misky a hned vmícháme nastrouhaný sýr. Důkladně promícháme a dáme do malých misek k cuketovým hranolkům, abychom si je mohli do pikantní pomazánky namáčet.
Hranolky z cuket From my point of view / Shutterstock.com

6. Recept na cuketové špagety

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • sůl, pepř
  • bazalkové pesto – sůl, pepř, olivový olej, bazalka
  • sušená rajčata
  • tvrdý sýr – ideálně parmezán

Postup:

  1. Pokud nemáte spiralizér na zeleninu, vystačíte si s klasickou škrabkou na brambory – jen budete mít tagliatelle místo špaget, ale výsledek je stejně chutný. Připravíme si tedy špagety z cukety a necháme je odpočívat.
  2. V misce si mezitím smícháme olivový olej (2 lžíce), sůl, pepř a nasekanou bazalku, přidat můžeme i nasekané oříšky.
  3. Vše důkladně promícháme a dochutíme dle libosti. Na pánvi s olivovým olejem špagety podusíme, ale jen velmi opatrně, abychom je nepotrhali. Stačí jen 1–2 minuty, aby se zahřály.
  4. Přidáme směs s pestem a necháme 1 minutu prohřát. Na talířku servírujeme se sušenými rajčátky, olivami a zasypeme parmezánem.

Tip: Pokud máte doma spiralizér, můžete si cuketové špagety udělat i na studeno – to znamená, že celý proces s pánvičkou vynecháte a servírujete jako lehký a svěží letní oběd.

Co dalšího připravit z cukety? Vyzkoušejte třeba cuketový slaný koláč!