Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Cuketa 6x jinak. Nejoblíbenější recepty, které zvládne úplně každý

Cuketa 6x jinak. Nejoblíbenější recepty, které zvládne úplně každý

Období "nechceš cuketu?" je tady! Na zahrádkách dozrávají cukety. A pokud nemáte zahradu, tak určitě právě v těchto dnech začnete dostávat výslužku od babiček v podobě cuket. Jsou to vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete ty nejlepší recepty na cukety, které jsem vyzkoušela. Zvládne je úplně každý a výsledné jídlo vás vyjde jen na pár korun.

Přečtěte si také

Milované i nenáviděné stravenky. Jak to s nimi bude dál?
Milované i nenáviděné stravenky. Jak to s nimi bude dál?

Řízek pro chudé 

Ano, právě tak říká má dcera řízkům z cukety. Ale nenechte se tímto hanlivým označením odradit - jsou skvělé a většinou je nestačím smažit! 

  • 1 cuketa
  • 2 vejce 
  • strouhanka, hladká mouka - na trojobal 
  • koření na zeleninu, může být i vegeta nebo čerstvé bylinky 
  • sůl

Cuketu omyjeme a pokud máme čerstvou mladou tak nemusíme loupat. Nakrájíme na plátky silné 1,5 cm z obou stran okořeníme a necháme tzv. vypotit (15 - 20 min). Plátky se nám musí orosit vodou. Pak dobře osušíme. V miskách si připravíme mouku, rozšlehané vejce s troškou soli a strouhanku. Osušené plátky cukety (pro milovníky česneku - potřeme rozetřeným česnekem), obalujeme v trojobalu (v tomto pořadí: mouka, vejce, strouhanka) a ihned pokládáme na pánev s rozehřátým olejem. Smažíme z obou stran do zlatova a po usmažení pokládáme na papírový ubrousek, aby se nám odsál přebytečný tuk. Výborné jsou  jen tak, nebo s vařeným bramborem. 

Tip: cukety nemusí mít nutně tvar řízku. Můžete je nakrájet na hranolky, obalit a usmažit. Děti je milují s kečupem. 

Cuketová fofr polévka 

  • 1 cuketa
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kari, sůl 

Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a cuketu (tu loupat nemusíme). Přidáme kari koření, sůl a zalijeme vodou, jen asi 2 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká). Vaříme doměkka, celý obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem na krém a přidáme zakysanou smetanu a bylinky. Krátce povaříme a můžeme podávat. Pokud máte doma polévkovar jako já ulehčíte si práci - ten totiž polévku uvaří, ale i rozmixuje. 

Věděli jste:

Nejdelší vypěstovaná cuketa měřila 2,52 metru? Vypěstoval ji Ital Giovanni Batista Scozzafava v Niagara Falls v kanadském Ontariu. Změřena byla 28. srpna 2014 a rekord je zapsán v Guinessově knize rekordů.

cuketová polévka je rychlá

Cuketová sekaná - nebo cukeťák

  • 1 cuketa
  • 3 brambory
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • česnek
  • sůl, pepř, majoránka

Cukety oloupeme společně s bramborami a nastrouháme na hrubo. Obě zeleniny spojíme do 1 mísy a přidáváme postupně další ingredience. Nastrouhaný sýr, cibuli (na drobno nakrájenou), mouku, vejce, česnek, dochutíme pepřem a solí. Majoránku můžete použít jak sušenou, tak já mám raději tu čerstvou, kterou mám vždy na svém kuchyňském ostrůvku, protože krásně voní. Důkladně vše promícháme. Kdo má rád uzené maso, může přidat kostičky uzeného, nebo nějakou jinou uzeninu - fantazii se meze nekladou. Někdo přidává i prášek do pečiva, aby byl výsledný efekt nadýchanější. Výsledné "těsto" by mělo držet tvar a nemělo by se úplně roztékat. Hotovou směs dáme do zapékací mísy, nebo na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C asi na 35 minut. Vtip je v tom, že stejné těsto se dá použít i na bramboráky z cukety - cukeťáky. 

cuketové sladké řezy

Cuketové sladké řezy 

  • 400 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 3 ks vajec
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 200 ml oleje
  • mletá skořice, kokos, oříšky, rozinky (nebo cokoli máte rádi v korpusu)

Cuketu nastrouháme na jemno a necháme "vypotit" asi 15 minut, pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu. V misce si z bílků vyšleháme tuhý sníh. V druhé míse utřeme žlutky s cukrem a postupně přidáme olej, nastrouhanou cuketu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Zde je čas pro vaše laskominy - přidat můžete to, co máte rádi - rozinky, čokoládové pecičky. Do cuketkového těsta velmi jemně všleháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a posypeme ořechy, kokosem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 40 minut. 

hranolky z cukety

Cuketové hranolky s pikantní cuketkovou pomazánkou 

  • cuketa
  • 1 hrnek nastrouhaného tvrdého sýru (ideálně parmezán) 
  • česnek
  • chilli
  • olivový olej, sůl a koření na zeleninu 

Cuketu omyjeme a odřízneme stopku a špičku. Rozkrojíme na půlku. Z jedné poloviny si připravíme hranolky podélným rozčtvrcením na několikrát. V malé misce si smícháme sýr, bylinky, česnek, sůl a pepř. Na plech rozložte cukety řeznou částí nahoru. Pokapejte olivovým olejem a zasypte paramezánovou směsí. Plech vložte do rozpálené trouby a pečte asi 15 minut, až budou cukety měkké. Poté zapněte gril na nejvyšší výkon a grilujte 2 – 3 minuty, až bude povrch pěkně křupavý. Mezitím co se nám budu hranolky péct, nastrouháme na hrubo druhou půlku cukety, prosolíme a necháme chvíli odpočívat, aby cuketa pustila vodu. V pánvi na oleji opečeme asi 1 minutu drcený česnek a chilli papričky. Přidáme cuketu a za stálého míchání opékáme 3 minuty. Ještě teplé vložíme do misky a hned vmícháme nastrouhaný sýr. Důkladně promícháme a dáme do malých miseček k cuketovým hranolkům, abychom si je mohli do pikantní pomazánky namáčet. 

cuketové špagety

Cuketové špagety

  • 1 cuketa
  • sůl, pepř
  • bazalkové pesto - sůl, pepř, olivový olej, bazalka
  • sušená rajčata 
  • tvrdý sýr - ideálně parmezán

Příprava je naprosto jednoduchá, ale výsledek je dokonalý. Pokud nemáte spiralizér na zeleninu, jako já. Vystačíte si s klasickou škrabkou na brambory - jen hold budete mít tagliatelle místo špaget, ale výsledek je stejně chutný. Připravíme si tedy špagety z cukety a necháme je odpočívat. V misce si mezitím smícháme olivový olej 2 lžíce, sůl, pepř a nasekanou bazalku, přidat můžeme i nasekané oříšky. Vše důkladně promícháme a můžeme dochutit dle libosti. Já si ujíždím na krémovém balsamiku, které do pesta přidávám. Na pánvi s olivovým olejem špagety podusíme, ale jen velmi opatrně, abychom je nepotrhali, stačí opravdu jen 1 - 2 minuty, aby se zahřály. Přidáme do pánve směs s pestem a necháme 1 minutu prohřát. Na talířku servírujeme se sušenými rajčátky, olivami a zasypeme parmezánem. Pokud máte doma spiralizér můžete si cuketové špagety udělat i na studeno - to znamená, že celý proces s pánvičkou můžete vynechat a servírovat jako lehký a svěží letní oběd.