Cuketa 6x jinak. Nejoblíbenější recepty, které zvládne úplně každý

Co dělat s všudypřítomnou cuketou? Vyzkoušejte naše recepty Canva

Období: „Nechceš cuketu?“ je tady! Na zahrádkách totiž dozrává tato oblíbená zelenina. A pokud nemáte zahradu, určitě právě v těchto dnech začnete dostávat výslužku od babiček v podobě cuket. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete inspiraci na ty nejlepší recepty na cukety, které zvládne připravit úplně každý. A výsledné jídlo vás vyjde jen na pár korun.

Přečtěte si také

Které bankovní poplatky letos vyhrály v anketě absurdních ceníkových položek?
Které bankovní poplatky letos vyhrály v anketě absurdních ceníkových položek?

Cuketa chutná i léčí

Cuketa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Mimo vitamíny A, B a C obsahuje také karoteny, vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor.

  • blahodárně působí na náš zrak
  • posiluje svaly a srdce
  • odbourává stres
  • zlepšuje činnost mozku 
  • pomáhá při dně a cukrovce

Řízek pro chudé

Ano, právě tak někteří říkají řízkům z cukety. Ale nenechte se tímto hanlivým označením odradit – jsou skvělé!

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • koření na zeleninu (může být i vegeta nebo čerstvé bylinky)
  • sůl

Postup:

Cuketu omyjeme, a pokud máme čerstvou, ani ji nemusíme loupat. Nakrájíme na plátky silné 1,5 cm, z obou stran okořeníme a necháme tzv. vypotit (15–20 min). Plátky se nám musí orosit vodou. Poté je dobře osušíme. V miskách si připravíme mouku, rozšlehané vejce s troškou soli a strouhanku na trojobal.

Osušené plátky cukety (pro milovníky česneku – potřeme utřeným česnekem) obalujeme v trojobalu (v pořadí – mouka, vejce, strouhanka) a ihned pokládáme na pánev s rozehřátým olejem. Smažíme z obou stran dozlatova, přebytečný tuk následně odsajeme ubrouskem či papírovou utěrkou. Výborné jsou jen tak nebo s vařeným bramborem.

Tip: Cukety nemusejí mít nutně tvar řízku. Můžete je nakrájet na hranolky, obalit a usmažit. Děti je milují s kečupem.

Cuketová polévka je rychlá a zasytí Canva

Cuketová fofr polévka

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kari, sůl

Postup:

Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a cuketu (tu loupat nemusíme). Přisypeme sůl, kari a zalijeme vodou jen asi 2 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká). Povaříme doměkka, poté vše ponorným mixérem rozmixujeme na krém. Přilijeme zakysanou smetanu, bylinky, krátce povaříme a servírujeme.

Tip: Pokud máte doma polévkovar, ulehčíte si práci – ten totiž polévku nejen uvaří, ale i rozmixuje.

Cuketová sekaná nebo cukeťák jsou oblíbeným jídlem o letních prázdninách Canva

Cuketová sekaná nebo cukeťák

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 3 brambory
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • česnek
  • sůl, pepř, majoránka

Postup:

Cukety oloupeme společně s brambory a nastrouháme nahrubo. Obě zeleniny spojíme do mísy a přidáváme postupně další ingredience. Nastrouhaný sýr, cibuli (nadrobno nakrájenou), mouku, vejce, česnek, dochutíme pepřem a solí. Majoránku lze použít jak sušenou, tak čerstvou.

Důkladně vše promícháme. Kdo má rád uzené maso, může přidat kostičky uzeného nebo nějakou jinou uzeninu – fantazii se meze nekladou. Někdo přidává i prášek do pečiva, aby byl výsledný efekt nadýchanější. Výsledné „těsto“ by mělo držet tvar a nemělo by se úplně roztékat. Hotovou směs dáme do zapékací mísy, nebo na plech vyložený pečicím papírem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C asi na 35 minut.

Tip: Stejné těsto se dá použít i na bramboráky z cukety, tzv. cukeťáky.

Cuketové sladké řezy Pixabay

Cuketové sladké řezy

Ingredience:

  • 400 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 3 vejce
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 200 ml oleje
  • mletá skořice, kokos, oříšky, rozinky (nebo cokoli máte rádi v korpusu)

Postup:

Cuketu nastrouháme najemno a necháme „vypotit“ asi 15 minut, pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu. V misce si z bílků vyšleháme tuhý sníh. V druhé míse utřeme žlutky s cukrem a postupně přidáme olej, nastrouhanou cuketu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí.

Následuje čas pro vaše laskominy – přidat můžete to, co máte rádi – rozinky, čokoládové pecičky aj. Do cuketového těsta velmi jemně všleháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a posypeme ořechy a kokosem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 40 minut.

Hranolky z cukety jsou vynikající Canva

Cuketové hranolky s pikantní cuketovou pomazánkou

Ingredience:

  • cuketa
  • 1 hrnek nastrouhaného tvrdého sýru (ideálně parmezán)
  • česnek
  • chilli papričky
  • olivový olej, sůl a koření na zeleninu

Postup:

Cuketu omyjeme, odřízneme stopku a špičku a rozkrojíme na půlku. Z jedné poloviny připravíme hranolky podélným rozčtvrcením na několikrát. V malé misce smícháme sýr, bylinky, česnek, sůl a pepř. Na plech rozložíme cukety řeznou částí nahoru, pokapeme olivovým olejem a zasypeme parmezánovou směsí. Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 15 minut, až budou cukety měkké. Poté zapneme gril na nejvyšší výkon a grilujeme 2–3 minuty, až bude povrch pěkně křupavý.

Mezitím, co se nám budou hranolky péct, nastrouháme nahrubo druhou půlku cukety, prosolíme a necháme chvíli odpočívat, aby pustila vodu. V pánvi na oleji opečeme drcený česnek a nakrájené chilli papričky. Přidáme cuketu a za stálého míchání opékáme 3 minuty. Ještě teplé vložíme do misky a hned vmícháme nastrouhaný sýr. Důkladně promícháme a dáme do malých misek k cuketovým hranolkům, abychom si je mohli do pikantní pomazánky namáčet.

Cuketové špagety jsou zdravé a svěží letní jídlo Canva

Cuketové špagety

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • sůl, pepř
  • bazalkové pesto – sůl, pepř, olivový olej, bazalka
  • sušená rajčata
  • tvrdý sýr – ideálně parmezán

Postup:

Pokud nemáte spiralizér na zeleninu, vystačíte si s klasickou škrabkou na brambory – jen budete mít tagliatelle místo špaget, ale výsledek je stejně chutný. Připravíme si tedy špagety z cukety a necháme je odpočívat. V misce si mezitím smícháme olivový olej (2 lžíce), sůl, pepř a nasekanou bazalku, přidat můžeme i nasekané oříšky.

Vše důkladně promícháme a dochutíme dle libosti. Na pánvi s olivovým olejem špagety podusíme, ale jen velmi opatrně, abychom je nepotrhali, stačí jen 1–2 minuty, aby se zahřály. Přidáme směs s pestem a necháme 1 minutu prohřát. Na talířku servírujeme se sušenými rajčátky, olivami a zasypeme parmezánem.

Tip: Pokud máte doma spiralizér, můžete si cuketové špagety udělat i na studeno – to znamená, že celý proces s pánvičkou vynecháte a servírujete jako lehký a svěží letní oběd.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz