Cuketa 6x jinak. Nejoblíbenější recepty, které zvládne připravit úplně každý

Krájení cukety na prkénku Anna Fedorova_it / Shutterstock.com

Období „Nechceš cuketu?“ je tady! Na zahrádkách totiž dozrává tato oblíbená zelenina. A pokud nemáte zahradu, určitě právě v těchto dnech začnete dostávat výslužku od babiček v podobě cuket. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete inspiraci na ty nejlepší recepty z cukety, které zvládne připravit úplně každý, a výsledné jídlo vás vyjde jen na pár korun.

Přečtěte si také

Svíčková je klenot české kuchyně. Spousta lidí do ní však dává přísadu která ji naprosto znehodnotí

Co obsahuje cuketa?

Cuketa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Mimo vitamíny A, B a C v ní najdeme také karoteny, vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor.

Účinky cukety na zdraví:

  • blahodárně působí na náš zrak
  • posiluje svaly a srdce
  • odbourává stres
  • zlepšuje činnost mozku
  • pomáhá při léčbě dny a cukrovky
Tatarák z cukety
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Tatarák z cukety

Tatarák z cukety je další z mnoha receptů, jak využít tuto letní zeleninu ze zahrady. Garantujeme vám, že si pochutnají i milovníci masa, protože tato teplá směs na křupavé česnekové topince se doslova bude rozplývat na jazyku.

Tatarák z cukety
Špagety s cuketou a sýrovou omáčkou
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Špagety s cuketou a sýrovou omáčkou

Potřebujete zpracovat cuketu a zároveň hledáte nápad na rychlý letní oběd nebo večeři? Vyzkoušejte naše špagety s cuketou a sýrovou omáčkou! Tento jednoduchý pokrm kombinuje křupavou cuketu, al dente špagety a krémovou omáčku z nivy a zakysané smetany. S pár ingrediencemi vytvoříte během chvilky lahodné jídlo, kterým potěšíte celou rodinu.

Špagety s cuketou a sýrovou omáčkou

1) Řízek pro chudé – recept

Ano, právě tak někteří říkají řízkům z cukety. Ale nenechte se tímto hanlivým označením odradit – jsou skvělé!

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • koření na zeleninu (může být i vegeta nebo čerstvé bylinky)
  • sůl

Postup:

  1. Cuketu omyjeme, pokud máme čerstvou, ani ji nemusíme loupat. Nakrájíme na plátky silné 1,5 cm, z obou stran okořeníme a necháme tzv. vypotit (15–20 min). Plátky se nám musí orosit vodou. Poté je dobře osušíme.
  2. V miskách si připravíme mouku, rozšlehané vejce s troškou soli a strouhanku na trojobal.
  3. Osušené plátky cukety (pro milovníky česneku – potřeme utřeným česnekem) obalujeme v trojobalu (v pořadí – mouka, vejce, strouhanka) a ihned pokládáme na pánev s rozehřátým olejem.
  4. Smažíme z obou stran dozlatova, přebytečný tuk následně odsajeme ubrouskem či papírovou utěrkou. Výborné jsou jen tak nebo s vařeným bramborem.

Tip: Cukety nemusejí mít nutně tvar řízku. Můžete je nakrájet na hranolky, obalit a usmažit. Děti je milují s kečupem.

Cuketová polévka s krutony Dina Photo Stories / Shutterstock.com

2) Cuketová fofr polévka – recept

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kari, sůl

Postup:

  1. Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a cuketu (tu loupat nemusíme).
  2. Přisypeme sůl, kari a zalijeme vodou jen asi 2 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká).
  3. Povaříme doměkka, poté vše ponorným mixérem rozmixujeme na krém. Přilijeme zakysanou smetanu, bylinky, krátce povaříme a servírujeme.

Tip: Pokud máte doma polévkovar, ulehčíte si práci – polévku totiž nejen uvaří, ale i rozmixuje.

3) Cuketová sekaná neboli cukeťák – recept

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 3 brambory
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • česnek
  • sůl, pepř, majoránka

Postup:

  1. Cukety oloupeme společně s bramborami a nastrouháme nahrubo.
  2. Obě zeleniny spojíme do mísy a přidáváme postupně další ingredience. Nastrouhaný sýr, cibuli (nadrobno nakrájenou), mouku, vejce, česnek, dochutíme pepřem a solí. Majoránku lze použít jak sušenou, tak čerstvou.
  3. Důkladně vše promícháme. Kdo má rád uzené maso, může přidat kostičky uzeného nebo nějakou jinou uzeninu – fantazii se meze nekladou. Někdo přidává i prášek do pečiva, aby byl výsledný efekt nadýchanější.
  4. Výsledné „těsto“ by mělo držet tvar a nemělo by se úplně roztékat. Hotovou směs dáme do zapékací mísy, případně na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C asi na 35 minut.

Tip: Stejné těsto se dá použít i na bramboráky z cukety, tzv. cukeťáky.

Cuketové placky YuliiaHolovchenko / Shutterstock.com

4) Cuketové sladké řezy – recept

Ingredience:

  • 400 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 3 vejce
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 200 ml oleje
  • mletá skořice, kokos, oříšky, rozinky (nebo cokoli, co máte rádi v korpusu)

Postup:

  1. Cuketu nastrouháme najemno a necháme „vypotit“ asi 15 minut, pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. V misce si z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  3. V druhé míse utřeme žloutky s cukrem a postupně přidáme olej, nastrouhanou cuketu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí.
  4. Následuje čas pro vaše laskominy – přidat můžete to, co máte rádi – rozinky, čokoládové pecičky aj.
  5. Do cuketového těsta velmi jemně všleháme sníh z bílků.
  6. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, posypeme ořechy a kokosem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 40 minut.
Plněné cukety s rajčaty
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Plněné cukety s rajčaty

Plněné cukety s rajčaty budete mít hotové jedna dvě a zaručeně si na nich velmi pochutnáte. Skvěle vám poslouží jako rychlý oběd nebo večeře. Navíc si tento bezmasý pokrm mohou s klidem dopřát i vegetariáni.

Plněné cukety s rajčaty
Cuketový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Cuketový chlebíček

Cuketový chlebíček je svěží, chutný a skvěle poslouží jako svačinka i jako malá dobrota ke kávě. Navíc jde o další způsob, jak zpracovat tuto oblíbenou letní zeleninu. Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá, tak jej vyzkoušejte.

Cuketový chlebíček

5) Cuketové hranolky s pikantní cuketovou pomazánkou – recept

Ingredience:

  • cuketa
  • 1 hrnek nastrouhaného tvrdého sýru (ideálně parmezán)
  • česnek
  • chilli papričky
  • olivový olej, sůl a koření na zeleninu

Postup:

  1. Cuketu omyjeme, odřízneme stopku a špičku a rozkrojíme na půlku. Z jedné poloviny připravíme hranolky podélným rozčtvrcením na několikrát.
  2. V malé misce smícháme sýr, bylinky, česnek, sůl a pepř.
  3. Na plech rozložíme cukety řeznou částí nahoru, pokapeme olivovým olejem a zasypeme parmezánovou směsí. Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 15 minut, až budou cukety měkké.
  4. Poté zapneme gril na nejvyšší výkon a grilujeme 2–3 minuty, až bude povrch pěkně křupavý.
  5. Mezitím, co se nám budou hranolky péct, nastrouháme nahrubo druhou půlku cukety, prosolíme a necháme chvíli odpočívat, aby pustila vodu.
  6. V pánvi na oleji opečeme drcený česnek a nakrájené chilli papričky. Přidáme cuketu a za stálého míchání opékáme 3 minuty.
  7. Ještě teplé vložíme do misky a hned vmícháme nastrouhaný sýr. Důkladně promícháme a dáme do malých misek k cuketovým hranolkům, abychom si je mohli do pikantní pomazánky namáčet.
Hranolky z cuket DronG / Shutterstock.com

6) Cuketové špagety – recept

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • sůl, pepř
  • bazalkové pesto – sůl, pepř, olivový olej, bazalka
  • sušená rajčata
  • tvrdý sýr – ideálně parmezán

Postup:

  1. Pokud nemáte spiralizér na zeleninu, vystačíte si s klasickou škrabkou na brambory – jen budete mít tagliatelle místo špaget, ale výsledek je stejně chutný. Připravíme si tedy špagety z cukety a necháme je odpočívat.
  2. V misce si mezitím smícháme olivový olej (2 lžíce), sůl, pepř a nasekanou bazalku, přidat můžeme i nasekané oříšky.
  3. Vše důkladně promícháme a dochutíme dle libosti. Na pánvi s olivovým olejem špagety podusíme, ale jen velmi opatrně, abychom je nepotrhali. Stačí jen 1–2 minuty, aby se zahřály.
  4. Přidáme směs s pestem a necháme 1 minutu prohřát. Na talířku servírujeme se sušenými rajčátky, olivami a zasypeme parmezánem.

Tip: Pokud máte doma spiralizér, můžete si cuketové špagety udělat i na studeno – to znamená, že celý proces s pánvičkou vynecháte a servírujete jako lehký a svěží letní oběd.

Co dalšího připravit z cukety? Vyzkoušejte třeba cuketový slaný koláč!

Zdroj: Kupi, Healthline