Tipy, jak udělat naprosto dokonalá míchaná vajíčka: Pánvička, míchání i trik Gordona Ramsayho

Míchaná vajíčka posypaná pažitkou v keramickém talíři s opečeným chlebem Marian Weyo / Shutterstock.com

Máte rádi svá míchaná vajíčka krásně vláčná a jemná jako z oblíbené restaurace či kavárny? Ať už jste v kuchyni jako doma, nebo se zatím jen rozkoukáváte, máme pro vás 5 užitečných tipů, jak tuto oblíbenou snídani vylepšit k dokonalosti a vyvarovat se některých základních chyb. A poradíme také, jakými oblíbenými i méně obvyklými surovinami můžete svá díla dochutit, aby vaše ráno chutnalo pokaždé jinak.

Přečtěte si také

Vyrobte si domácí máslo! Stačí vám 15 minut, je lepší než kupované a zvládne to každý

1. Vše si vyšlehejte předem

Většina předních kuchařů se shoduje, že rozklepávání vajíček přímo do pánve dávno odzvonilo. Mnohem nadýchanější a krémovější textury dosáhnete, když vejce (ideálně v pokojové teplotě) předem rozšleháte metličkou do jednolité konzistence, a poté ihned přelijete do nádoby na zapnutém sporáku.

Díky tomu se v nich utvoří malé bublinky a budou se prohřívat rovnoměrněji. Tento postup navíc umožňuje vyzkoušet další vylepšení: Do vajec zašlehejte i pár lžic tučné smetany nebo šlehačky.

Míchaná vejce na pánvi s dřevěnou obracečkou Colin Hui / Shutterstock.com

2. Tepla raději méně než více

Pokud máte rádi míchaná vajíčka vláčná a hedvábná, pak zapomeňte, že má váš sporák vyšší stupně. Na velmi mírném plamenu je připravujte hned od začátku – budou se vám snáze hlídat a nevysuší se na drolivé cucky. Celá tepelná úprava by neměla trvat déle než pár desítek vteřin. Světový kuchař Gordon Ramsay například nedá dopustit na techniku, kdy vajíčka deset vteřin míchá nad zdrojem tepla, deset mimo něj a tak několikrát stále dokola.

Z plotny je potom odstavte ještě ve chvíli, kdy nebudou zcela dovařená. Krásně vám totiž dojdou na pánvi. Mezitím je můžete dochutit a neriskovat, že je přetáhnete.

3. Máslem nešetřete

Ano, máslem. S žádným jiným živočišným ani rostlinným tukem nedosáhnete tak krémového a chutného výsledku. Rozpuštěné máslo by vždy mělo pokrývat celé dno pánve. Orientačně se uvádí poměr 1 lžíce másla na 1 vejce, ale klidně si dopřejte i více.

  • Tip: Po vzoru Gordona Ramsayho můžete vyzkoušet začít míchat vajíčka s máslem zastudena a postupně teprve ohřívat.
  • Zdeněk Pohlreich zase ve svých receptech doporučuje připravovat vajíčka na francouzský způsob, tedy ve vodní lázni – jakmile je voda v hrnci horká, postavte do ní misku, tu vymažte máslem, následně v ní rozšlehejte vejce s trochou smetany a chvíli povařte.
Paprika, houby a skleněná mísa s vejci, které jde kuchař šlehat metličkou Elena Elisseeva / Shutterstock.com

4. Zvolte vhodnou pánev

Věděli jste, že se v obchodech dají koupit speciální pánve určené na míchaná vajíčka? Snadno si však vystačíte i s jakoukoliv s nepřilnavým povrchem, kterou máte doma. Důležitější je spíše její velikost. Zvolíte-li na pár vajec plochu zbytečně moc velkou, spotřebujete více másla a vajíčka se začnou dříve vysušovat a připalovat.

  • Tip: Pokud se vám hmota při míchání často lepí na vařečku, zkuste sáhnout po silikonové stěrce. Vajíčka se s ní snáze oddělují od stěn a dna pánve.
Míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho

Míchaná vajíčka k snídani milujeme. Jak je ale správně udělat, aby byla krémová? Je na to jednoduchý trik, o který se s vámi rádi podělíme. V podstatě vám stačí stopky, silikonová stěrka a pomalu míchat. Nepřeháníme. Tenhle tip máme od slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho. A přesně podle jeho receptu si míchaná vajíčka uděláme!

Míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho
Vaječná omeleta se špenátem a ředkvičkami
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Vaječná omeleta se špenátem a ředkvičkami

Vaječná omeleta je skvělým způsobem, jak začít den plný energie. Pokud hledáte inspiraci na výživnou a zdravou snídani, která i skvěle chutná, omeleta se špenátem a ředkvičkami je to pravé. Špenát, bohatý na železo a další důležité živiny, se skvěle doplňuje s křupavými ředkvičkami a jejich klíčky. To vše v kombinaci s jemnou chutí vajec a sýru. Omeleta poslouží nejen jako vydatná snídaně, ale také večeře či rychlý oběd.

Vaječná omeleta se špenátem a ředkvičkami

5. Přidejte něco navíc

Taky patříte k těm, kteří vajíčka dochucují hned ze začátku? Příště to udělejte přesně naopak! Ta nejlepší se totiž solí a pepří až v úplném závěru. A i přesto, že si u dokonale připravených míchaných vajíček se solí bohatě vystačíte, vyzkoušet můžete některou z mnoha variací.

Klasikou je kombinace s předem osmaženou cibulkou nebo opraženou šunkou, slaninou či jinou uzeninou (za vyzkoušení stojí například španělské chorizo). Výraznější chuť také dodá nastrouhaný sýr, zajímavější zase sezam nebo bylinky, houby a zelenina, například pažitka, petrželka, mladý špenát, jarní cibulka, chilli papričky či rajčata (ať už syrová, sušená nebo pečená).

Někteří dokonce přimíchávají nadrolené čerstvé droždí, případně přisypávají lahůdkové. Vajíčka jsou také výborná spolu s avokádem (např. na opečeném toustu) nebo podávaná s uzeným lososem a koprem.

Zdroj: Kupi