Ostružiny jezte po hrstech! Černý elixír mládí nakopne imunitu a je výborný i ve slaných jídlech

Ruka trhající ostružiny z keře do proutěné mističky Stone36 / Shutterstock.com

Chcete vypadat mladší, být zdravější a plní energie? Pak si nenechte ujít přicházející ostružinovou sezónu! Od půlky srpna se začínají keře na zahradách i ve volné přírodě černat pod nánosy sladkých plodů. Přečtěte si, proč se vyplatí sbírat ostružiny i jejich listy, proč toto zázračné ovoce jíst po hrstech i jak ho zařadit do jídelníčku. Klidně hned na 10 různých sladkých i slaných způsobů.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Co ostružiny obsahují?

Jak je známo, modré a fialové ovoce je všeobecně bohatým zdrojem antioxidantů, konkrétně bioflavonoidů. Ty jsou nejen přírodním červenofialovým barvivem, ale také významným bojovníkem proti volným radikálům.

Ostružiny jich mají až třikrát vyšší obsah než maliny. Výborně proto pomáhají proti stárnutí buněk, podporují jejich regeneraci a jsou rovněž dobrou prevencí řady civilizačních chorob.

Vitamíny

Ostružiny jsou výborným zdrojem vitamínů, které prospívají našemu zdraví. Obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín K, vitamín E, betakaroten a kyselinu listovou. Vitamín C je důležitý pro imunitu, hojení ran a tvorbu kolagenu. Vitamíny skupiny B podporují metabolismus, nervový systém a tvorbu červených krvinek. Vitamín K je nezbytný pro srážení krve a zdraví kostí. Vitamín E a betakaroten jsou silné antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Kyselina listová je důležitá pro tvoření DNA a prevenci vrozených vad.

  • Nákupní tip: Pro posílení zdraví a anti-aging efektu je nutné konzumovat ostružiny pravidelně a v dostatečné dávce. Ideálním zdrojem proto mohou být různé doplňky stravy obsahující 100% extrakt z plodů nebo čisté ostružinové šťávy.

Ostružiny díky antioxidantům prospějí i vaší pleti. Jejich výtažky se přidávají do pleťových krémů, tonik a olejů, které se většinou vyrábí lisováním ostružinových semínek. Pokožce dodávají mladistvý a rozzářený vzhled.

Žena držící ostružinu eva_blanco / Shutterstock.com

Účinky na zdraví

  • Obsahují salicyláty – látky s podobným účinkem jako má acylpyrin. Díky tomu pomáhají při chřipce a nachlazení, snižují horečky, působí protizánětlivě a mohou mít i dobrý vliv na činnost srdce. Pokud však patříte k těm, kteří acylpyrin nesnesou, stejnou alergickou reakci vám mohou vyvolat právě i ostružiny.
  • Detoxikují, očisťují játra a pozitivně působí i na činnost štítné žlázy.
  • Mohou přispívat ke zrychlení metabolismu, a tím napomoci rychlejšímu hubnutí. Navíc obsahují jen 5 % cukrů, naopak mají spoustu vlákniny.

Čaj z ostružiníkových listů

Výborné účinky na zdraví mají také listy ostružiníku křovitého. Ty je nejlepší sbírat v době květu, tedy v červnu a červenci. Na místech, kde ostružiny dozrávají později, je ale možná stihnete ještě teď.

Listy obsahují cenné třísloviny, flavonoidy i zdraví prospěšné kyseliny. Mají protizánětlivé účinky a čaj z nich se doporučuje při průjmu, zažívacích potížích i na podporu trávení. Výluh z listů také pomáhá při zánětech v ústní dutině a připravuje se z něj koupel proti kožním problémům, ekzémům a vyrážkám.

Sušené listy ostružiníku pro přípravu čajů, výluhů, obkladů a koupelí koupíte i v obchodech. Cena za 100g balení začíná na cca 40 Kč.

Šálek ostružinového čaje svf74 / Shutterstock.com

Jak zpracovat ostružiny?

Chcete zařadit ostružiny do svého jídelníčku, ale chybí vám trocha inspirace? Jíst (a pít) se dají na mnoho způsobů. Rozumí si dokonce i se slanými potravinami. K čemu všemu se ostružiny hodí a co vše z nich lze připravit?

  • Marmelády a kompoty
  • Ovocné víno, domácí ostružinové likéry
  • Fermentované limonády a husté sirupy
  • Náplň do koláčů, muffinů, buchet, bublanin i kynutých knedlíků – v dortech a zákuscích ostružiny ideálně vyváží těžší sladké krémy
  • Smetanové zmrzliny a sorbety
  • Zamrazené jsou výborné jako náhrada ledu v limonádách i alkoholických drincích
  • Skvěle chutnají dohromady s vyzrálými a plísňovými sýry – ať už je k nim budete pozobávat jen tak, nebo z nich připravíte studený ovocný dip
  • Teplá omáčka či rozvar k červeným druhům mas (ke zvěřině nebo hovězímu či kachnímu)
  • Zajímavou chuť dodají listovým a zeleninovým salátům (např. v kombinaci s ovčím sýrem, ořechy a semínky)
  • Ozdoba na jogurty, tvarohy, kaše, lívance a jiné sladké snídaně a svačiny
Talíř salátu s ořechy a ostružinami DronG / Shutterstock.com

Pěstování ostružin

Ačkoliv jsou ostružiníky považovány za plevel, při správné údržbě a péči bývají na zahradách velmi oblíbenými keři. Na světě roste kolem 300 různých druhů, a dokonce existuje speciální vědní obor (batologie), který se studií ostružiníků zabývá.

Pokud si chcete bohatou úrodu ostružin dopřávat i na vlastní zahradě, vybírat můžete hned z několika odrůd. Velmi oblíbené jsou ty velkoplodé (ostružiny bývají dlouhé i několik centimetrů) a beztrnné, které ocení nejen malí sběrači. Zajímavým křížencem je potom kultivovaný keř malinoostružiník – ideální pro všechny, kteří si mezi malinami a ostružinami nemohou vybrat.

Zdroje: Bylinkyprovsechny.cz, Rehabilitace.info, Medlicker.com