Ostružiny jezte po hrstech! Černý elixír mládí nakopne imunitu a je výborný i ve slaných jídlech

Ruka trhající ostružiny z keře do proutěné mističky Stone36 / Shutterstock.com

Chcete vypadat mladší, být zdravější a plní energie? Pak si nenechte ujít přicházející ostružinovou sezónu! Od půlky srpna se začínají keře na zahradách i ve volné přírodě černat pod nánosy sladkých plodů. Přečtěte si, proč se vyplatí sbírat ostružiny i jejich listy, proč toto zázračné ovoce jíst po hrstech i jak ho zařadit do jídelníčku. Klidně hned na 10 různých sladkých i slaných způsobů.

Přečtěte si také

Tipy na dárky pro ženy: S námi se nespletete, ať už je kreativní nebo gurmánka
Tipy na dárky pro ženy: S námi se nespletete, ať už je kreativní nebo gurmánka

Omlazující barvivo

Jak je známo, modré a fialové ovoce je všeobecně bohatým zdrojem antioxidantů, konkrétně bioflavonoidů. Ty jsou nejen přírodním červenofialovým barvivem, ale také významným bojovníkem proti volným radikálům.

Ostružiny jich mají až třikrát vyšší obsah než maliny. Výborně proto pomáhají proti stárnutí buněk, podporují jejich regeneraci a jsou rovněž dobrou prevencí řady civilizačních chorob.

  • Nákupní tip: Pro posílení zdraví a anti-aging efekt je nutné konzumovat ostružiny pravidelně a v dostatečné dávce. Ideálním zdrojem proto mohou být různé doplňky stravy obsahující 100% extrakt z plodů nebo čisté ostružinové šťávy.
  • Seženete je ve formě tinktur nebo tablet. K dostání je také prášek z rozemletých mrazem sušených ostružin, který si můžete každý den přidávat do smoothies, kaší a jogurtů, nebo jen rozmíchat ve vodě a vypít.

Ostružiny díky antioxidantům prospějí i vaší pleti. Jejich výtažky se přidávají do pleťových krémů, tonik a olejů, které se většinou vyrábí lisováním ostružinových semínek. Pokožce dodávají mladistvý a rozzářený vzhled.

Žena držící ostružinu eva_blanco / Shutterstock.com

Proč si ostružiny dopřávat co nejvíce?

  • Obsahují salicyláty látky s podobným účinkem jako má acylpyrin. Díky tomu pomáhají při chřipce a nachlazení, snižují horečky, působí protizánětlivě a mohou mít i dobrý vliv na činnost srdce. Pokud však patříte k těm, kteří acylpyrin nesnesou, stejnou alergickou reakci vám mohou vyvolat právě i ostružiny.
  • Detoxikují, očisťují játra a pozitivně působí i na činnost štítné žlázy.

Dopřejte si jich celou hrst

  • Mohou přispívat ke zrychlení metabolismu a tím napomoci rychlejšímu hubnutí. Navíc obsahují jen 5 % cukrů, naopak mají spoustu vlákniny.
  • Najdete v nich plno vitamínu C posilujícího imunitu, dále vitamínu A, E, K i těch skupiny B. Překypují tříslovinami a minerály, jako je draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo.

Čaj z ostružiníkových listů

Výborné účinky na zdraví mají také listy ostružiníku křovitého. Ty je nejlepší sbírat v době květu, tedy v červnu a červenci. Na místech, kde ostružiny dozrávají později, je ale možná stihnete ještě teď.

Listy obsahují cenné třísloviny, flavonoidy i zdraví prospěšné kyseliny. Mají protizánětlivé účinky a čaj z nich se doporučuje při průjmu, zažívacích potížích i na podporu trávení. Výluh z listů také pomáhá při zánětech v ústní dutině a připravuje se z něj koupel proti kožním problémům, ekzémům a vyrážkám.

Sušené listy ostružiníku pro přípravu čajů, výluhů, obkladů a koupelí koupíte i v obchodech. Cena za 100g balení začíná na cca 40 Kč.

Šálek ostružinového čaje svf74 / Shutterstock.com

V kuchyni se ostružiny rozhodně neztratí

Chcete zařadit ostružiny do svého jídelníčku, ale chybí vám trocha inspirace? Jíst (a pít) se dají na mnoho způsobů. Rozumí si dokonce i se slanými potravinami. K čemu všemu se ostružiny hodí a co vše z nich lze připravit?

  1. Marmelády a kompoty.
  2. Ovocné víno, domácí ostružinové likéry.
  3. Fermentované limonády a husté sirupy.
  4. Náplň do koláčů, muffinů, buchet, bublanin i kynutých knedlíků. V dortech a zákuscích ostružiny ideálně vyváží těžší sladké krémy.
  5. Smetanové zmrzliny a sorbety.
  6. Zamrazené jsou výborné jako náhrada ledu v limonádách i alkoholických drincích.
  7. Skvěle chutnají dohromady s vyzrálými a plísňovými sýry – ať už je k nim budete pozobávat jen tak, nebo z nich připravíte studený ovocný dip.
  8. Teplá omáčka či rozvar k červeným druhům mas (ke zvěřině nebo hovězímu či kachnímu).
  9. Zajímavou chuť dodají listovým a zeleninovým salátům (např. v kombinaci s ovčím sýrem, ořechy a semínky). Šťávu z ostružin využijete i do lehkých salátových zálivek.
  10. Ozdoba na jogurty, tvarohy, kaše, lívance a jiné sladké snídaně a svačiny.
Talíř salátu s ořechy a ostružinami DronG / Shutterstock.com

Velké plody a žádné trny

Ačkoliv jsou ostružiníky považovány za plevel, při správné údržbě a péči bývají na zahradách velmi oblíbenými keři. Na světě roste kolem 300 různých druhů, a dokonce existuje speciální vědní obor (batologie), který se studií ostružiníků zabývá.

Máte radši jiné lesní plody?

Kupte se slevou Borůvky.

Porovnat slevy

Pokud si chcete bohatou úrodu ostružin dopřávat i na vlastní zahradě, vybírat můžete hned z několika odrůd. Velmi oblíbené jsou ty velkoplodé (ostružiny bývají dlouhé i několik centimetrů) a beztrnné, které ocení nejen malí sběrači. Zajímavým křížencem je potom kultivovaný keř malinoostružiník – ideální pro všechny, kteří si mezi malinami a ostružinami nemohou vybrat.