Fígl, jak mít i bez žehlení rovné prádlo

Žena se drží za hlavu u žehlicího prkna Elnur / Shutterstock.com

Žehlení patří k samozřejmé činnosti při péči o domácnost. Nebo ne? Napadlo vás někdy, že byste nemuseli vůbec žehlit? Ukážeme vám, jak na to, aby prádlo zůstalo rovné i bez této nepříliš oblíbené činnosti.

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Žehlení bývá často velmi zdlouhavé a náročné. Zejména v případě, máme-li neustále obří hromady prádla. To pak u žehlicího prkna strávíme hezké množství času, což je škoda. Vždyť bychom jej mohli věnovat zajímavějším činnostem! V krásné slunné dny je žehlení to poslední, co bychom chtěli dělat, přesto se mu nevyhneme. Nebo ano? Naučíme vás pár triků, díky nimž se žehlení vyhnete, nebo ho budete praktikovat tak málo, že si ho dokonce zamilujete!

Když už musíte žehlit třeba košile, pořiďte si žehličku v akci

Na kolik otáček?

První otázka zní, na kolik otáček necháváte ždímat prádlo. Obvykle to bývá cca 1600 otáček, ale existují i varianty 800 nebo 1000. Sáhněte raději po nižším číslu. Prádlo sice nebude po vyndání z pračky tak moc vyždímané, ale zato máte mnohem vyšší šanci, že se vyhnete žehlení. Jak to?

Základ je proklepat prádlo

Po vyndání z pračky a těsně před pověšením stojí jeden zásadní krok, bez něhož se rovného prádla nedočkáme. Než prádlo umístíme na sušák, musíme ho pořádně proklepat! Vezmeme oděv za dva okrajové cípy a pořádně s ním zaklepeme. Kus se tak srovná do své přirozené pozice. Pak jej můžeme pověsit na sušák. Avšak pozor! I zde platí několik zásad.

Prádlo na šňůře Matthew Ashmore / Shuttestock.com

Pozor na vítr a kolíčky!

Ač je to ironie, venkovní prostředí nám v tomto případě může trošku škodit. Ideálním místem pro sušení prádla je totiž bezvětří. Pokud fouká vítr, jsme nuceni použít kolíčky a to je špatně, protože už v okamžik přicvaknutí kolíčku deformujeme kus oděvu. Nehledě na to, že látce to nedělá právě nejlépe. Je to stejný průšvih, jako když mokré vlasy svážeme do přísně staženého drdolu. Navíc, když fouká vítr, prádlo se muchlá, neboť poryv s ním zmítá do různých směrů. Leckdy se může stát, že se kus nějak prapodivně přehodí sám přes šňůru a pak sundáváme podivnou pomačkanou věc. Nicméně to neplatí pro všechny kousky – vítr ani kolíčky určitě neublíží ručníkům, ponožkám, spodnímu prádlu či povlečení.

Jak ukládáte oděvy?

Pokud se chcete vyhnout zmačkanému oblečení, dejte si záležet také na způsobu jeho uložení. Jsou-li vaše police i šatní skříně přecpané a věci z nich musíte vyloženě páčit, je jasné, že kousky budou zmačkané. Ujistěte se, že to není váš případ.

Co získáte nežehlením?

Příjemnější povlečení

Ač se to nezdá, nežehlené ložní prádlo je mnohem příjemnější na dotek a mnohem lépe se do něj ulehá. Vzhledově naškrobené povlečení působí příliš uměle a tvrdě. Oproti tomu nežehlené polštáře a deky vás přijmou a zcela pohltí svou měkkostí a jemností.

Úspora času

Představte si, kolik času ušetříte, když se nebudete každý týden potýkat s haldou šatů a žehličkou. Místo toho raději stravte čas s rodinou nebo si přečtěte pěknou knihu.

Úspora peněz

V případě žehlení se nejedná o příliš vysoké částky, ale každá koruna se počítá. Bez žehlení ušetříte jak za elektřinu, tak za vodu, kterou napařovací žehličky vyžadují.

Žena u žehlicího prkna Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Tip na závěr

Společenské oblečení, jako jsou šaty, košile či oblek, je vhodné posílat do čistírny, kde se o ně za menší poplatek správně postarají. Uvažujete o pořízení sušičky na prádlo? Pak máte další důvod, proč si ji koupit ještě dnes – pokud prádlo vytáhnete ještě teplé ihned po ukončení procesu sušení, stačí ho jen poskládat a uložit do skříně.