Čtyři tipy, jak rychle vychladit pivo i jiné nápoje

Tři lahve s pivem v nerezové chladicí nádobě s kostkami ledu Kaiskynet Studio / Shutterstock.com

Doporučená teplota pro podávání piva je 6 až 8 °C. Jedině tak bude dobře chutnat a příjemně vás osvěží. A v letních vedrech to platí dvojnásob. Jak ho ale ochladit co nejrychleji? Známe osvědčené triky, díky kterým to doma i na cestách zvládnete za méně než 15 minut. A většina metod se samozřejmě bude hodit i na chlazení ciderů, limonád, vína a dalších nápojů.

Přečtěte si také

McDonald’s představil první voňavý billboard na světě, který ve vás evokuje chuť na jídlo

1. Led a sůl

Vychlazení v lednici trvá třeba i hodinu, a tak vás jistě napadlo pomoct si jinak, například ledem. Ten ale ještě lépe funguje ve spojení se solí. Jak na to?

Nejprve si připravte vhodnou nádobu. Ideální je speciální nerezový chladič na nápoje, který znáte z barů a restaurací. Piva by se nicméně měla vejít také do klasické velké mísy. Jakmile je tam naskládáte, naplňte nádobu kostkami ledu a přibližně do poloviny nalijte studenou vodu. Na závěr přichází čas na sůl – ta totiž snižuje bod mrazu, a tak chlazení výrazně urychluje.

2. Mokrá utěrka

V lednici i v mrazáku můžete ještě zvýšit účinnost chlazení – ideální je pro tyto účely látková utěrka. Když do ní totiž lahev zabalíte, urychlíte tepelnou výměnu mezi ní a okolním prostředím. Studená tedy může být už za 10 minut.

Tip: Místo klasické utěrky se nebojte použít ani jiný kus látky. Nejlepší předpoklady má filc nebo fleece, ale ani staré bavlněné tričko vás určitě nezklame.

Mladý pár sedící u stanu s bedýnkou plnou piv Dejan Dundjerski / Shutterstock.com

3. Chladicí box

Na cesty vám doporučujeme praktickou chladicí tašku nebo box. Pivo díky nim na sluníčku nezteplá, ale i po několika hodinách bude mít dokonalou teplotu. Některé boxy mají navíc krásný design a budou ozdobou každé akce.

Tip: Vychlazené pivo by na žádné grilovačce nemělo chybět – chladicí taška či box vám ale stejně dobře vychladí i plechovky cideru, lahev sektu či třeba gin do letního koktejlu.

4. Studená voda

Zlatavý mok ochladíte během pár minut i přírodní cestou. Na chalupě může pomoci sklep nebo studna, kde je stálá nízká teplota a navíc tam proudí studený vzduch. Jinak však postačí i studená voda v řece nebo jezeře. Jen nezapomeňte lahve pečlivě přivázat, aby vám neuplavaly a nerozbily se. Se sudem vám takové starosti nehrozí, počítejte ale s větší fyzickou námahou.

Zdroj: Mall.cz, Bydlimekvalitne.cz, Novinky.cz