Cestovní zavazadla – jak vybrat to pravé do hotelu i pod stan?

Cestovní batoh opřený o lavičku na nádraží adtapon duangnim / Shutterstock.com

Čas dovolených je v plném proudu. Vyvstává tak před námi nejen otázka, co si vzít s sebou, ale také do čeho tyto věci zabalit. V dnešní době se nabízí nepřeberné množství zavazadel – od kufrů přes tašky až po batohy. Jaké tedy zvolit, aby se nám cestovalo pohodlně?

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Druhy dopravy

Při výběru zavazadla berte v úvahu především druh dopravy, kterou na dovolenou vyrážíte. Do kufru se toho vejde hodně a věci v něm budete mít přehledně poskládané – na delší pěší přesuny nebo při cestování z místa na místo se však nehodí. V takovém případě vám rozhodně přijde vhod spíš batoh, který se lépe nosí.

Zároveň myslete také na to, aby bylo zavazadlo dostatečně prostorné a hlavně odolné – zvlášť, když máte v plánu převážet křehčí věci. Dbejte i na praktičnost – vnitřní uspořádání, počet kapes či další příslušenství jsou důležitější než design, který pro tentokrát nechejte až na posledním místě.

Dvojice skořepinových kufrů stojících na letišti, s letadlem v pozadí ImYanis / Shutterstock.com

Kufr do letadla, autobusu i vlaku

Jestliže vyrážíte na tradiční dovolenou k moři, kde budete bydlet na jednom místě v hotelu nebo apartmánu, je ideální zabalit si věci do kufru.

Jak vybrat kufr do letadla?

Pokud letíte letadlem, počítejte s tím, že při nakládání nebude s vaším zavazadlem zacházeno úplně citlivě. Proto se vyplatí investovat do kufru skořepinového. Je totiž vyrobený z plastu, a bývá tak o poznání odolnější než kufry textilní. Ty jsou o něco levnější, ale mohou se snáze protrhnout nebo jinak poškodit. Hodí se tedy spíše pro cestování vlastní dopravou, případně autobusem nebo vlakem, kde budete mít manipulaci s kufrem víceméně ve vlastní režii.

Každý kufr by měl být samozřejmě opatřený kolečky pro snazší manipulaci, stejně jako výsuvnou rukojetí, jejíž délku si můžete nastavit podle potřeby. Výhodou je, když je kufr lehčí – šetří vám nejen námahu, ale i kila z povolené váhy v letadle.

Uvnitř byste měli najít dostatek postranních kapes a sítěk na drobnější předměty nebo věci, které potřebujete mít rychle po ruce. Neměly by chybět ani popruhy, kterými zabalené věci stáhnete. Některé kufry jsou opatřené také zámkem a jmenovkou – obojí se hodí zejména pro cestování letadlem.

Příruční zavazadlo

Na trhu najdete také malé kufříky, určené především jako příruční zavazadla do letadla. Jsou ideální, zejména pokud cestujete na kratší dobu nebo nemáte problém vyrazit nalehko. U těchto kufrů si hlídejte hlavně rozměry – každá letecká společnost si určuje, jak velké kabinové zavazadlo s sebou můžete mít.

Nezapomeňte si přibalit ochranu před sluncem

Cestovní taška do kempu a na aktivní dovolenou

Pokud potřebujete menší a skladnější zavazadlo, které budete častěji přenášet, vyplatí se sáhnout po cestovní tašce. Má obvykle spíše sportovní design, takže je ideální volbou na dovolenou do kempu, víkendový pobyt nebo jinak aktivně zaměřený výlet. Využijete ji však prakticky při jakékoli cestě autem – třeba i k moři. Je lehčí, ale samozřejmě také méně odolná než skořepinové kufry – proto se moc nehodí do letadla.

Cestovní taška na kolečkách

Pokud se bojíte, že bude taška na přenášení příliš těžká, můžete sáhnout po modelu s kolečky a madlem – jedná se o jakýsi hybrid mezi kufrem a taškou.

Turistický batoh s karimatkou sedící naproti vysoké hoře andriano.cz / Shutterstock.com

Batoh pod stan i na putování

Pro dobrodruhy, kteří vyráží pod stan nebo budou během dovolené putovat z místa na místo, je samozřejmě nejvhodnější batoh.

Jak vybrat batoh?

Vybírat můžete z různých velikostí, podle toho, na jak dlouhou cestu se chystáte a kolik toho s sebou budete potřebovat. Zvlášť u větších modelů dbejte na to, aby vám dobře seděly na zádech, měly pevnější konstrukci a nastavitelné popruhy.

Co se týče vnitřního uspořádání, batoh samozřejmě nemůže nabídnout takový komfort jako kufr. Existují však i modely, které se dají rozepnout z boku podobně jako taška – nehrozí vám tedy, že se budete marně dobývat k něčemu, co jste zabalili až na samotné dno. Dostatek kapes zajistí, že se uvnitř batohu lépe zorientujete. Pokud se budete pohybovat v přírodě, vyplatí se investovat do batohu z nepromokavého materiálu, případně dokoupit pláštěnku na batoh.