Jak co nejlépe zabezpečit kufry do letadla, aby nedošlo k jejich poškození, vykradení nebo ztrátě?

Žena jdoucí s kufrem po letišti Day Of Victory Studio / Shutterstock.com

Obava o vlastní zavazadla patří k častým nepříjemnostem, se kterými se lidé během leteckých cest na dovolenou potýkají. Dorazí kufry v pořádku? Nemůže se do nich někdo dostat? Nepoškodí se? Ušetřete si zbytečné nervy a podívejte se na naše tipy, jak své kufry určené k odbavení co nejlépe připravit na cestu tak, abyste minimalizovali riziko jejich poničení, otevření nebo ztráty.

Přečtěte si také

Donášková služba Foodora na Slovensku ze dne na den skončila. Hrozí to i u nás?

Jak vybrat cestovní kufr do letadla?

Skořepinový

V první řadě záleží na samotném výběru kufru. Skořepinové vyrobené z tvrdého plastu jsou odolnější a pevnější. Na druhou stranu bývají dražší a těžší.

Látkový

Textilní (z nylonu nebo polyesteru) neposkytují takovou ochranu, jsou ale lehčí, více členité pro přehlednější ukládání věcí a díky měkkému materiálu do nich vždy zvládnete v případě potřeby sbalit ještě „něco navíc“.

Jak zabezpečit kufr do letadla?

Pokud cestujete s látkovými kufry, je nejlepší zabezpečit je navíc vnější obalovou vrstvou, která je ochrání.

Fólie

Na letištích můžeme velmi často vidět kufry podomácku obalené obyčejnou potravinovou fólií – nejedná se ovšem o způsob zcela vhodný. Tenká fólie se rychle trhá, odchlipuje a ve výsledku nadělá více nepořádku než užitku.

  • Pokud jste obalení kufrů doma nestihli nebo vás před odletem na poslední chvíli přepadne strach o zavazadla, na větších letištích bývá k dispozici zpoplatněná balicí služba, která vám kufry profesionálně zabalí do pevnější fólie.
Dvojice opuštěných kufrů stojících na letišti ImYanis / Shutterstock.com

Elastický obal

Vhodnějším řešením jsou elastické potahy na kufry, které koupíte v nejrůznějších velikostech a motivech. Zvolíte-li navíc nějaký originální, snadno svůj kufr na první pohled mezi ostatními poznáte. Z materiálu můžete nejčastěji vybírat mezi neoprenem a polyesterem, případně existují i transparentní plastové. Potahy na kufry vás obecně vyjdou na cenu kolem 200–500 Kč, vždy záleží na rozměrech a provedení.

Jak zamknout kufr?

Bojíte se, že se váš kufr stane ve chvilce nepozornosti předmětem zájmu nějakého zloděje? Pak je vhodné zavazadla uzamknout. Pozor však na obyčejné visací zámky (číselné nebo na klíček) – pracovníci letiště mají právo z bezpečnostních důvodů nebo v rámci namátkové kontroly váš kufr otevřít a během snahy dostat se dovnitř je mohou znehodnotit.

Zámek

Z těchto důvodů se doporučuje vždy zabezpečovat kufry mezinárodně schválenými TSA zámky (s logem červeného kosočtverce), ke kterým má letištní personál univerzální paklíče. Nejlepším řešením je pořízení kufrů, které mají tyto bezpečnostní zámky zabudované. Nejčastěji se jedná o odolné skořepinové.

Bezpečnostní pás

Vsadit můžete také na bezpečnostní pás na kufr, který je spolehlivou ochranou kufru a navíc vám pomůže s rozpoznáním vašeho zavazadla. Rozlišovací a bezpečnostní pásy se dají koupit už za ceny od 50 Kč.

Letištní dopravní pás se zavazadly Romeo Pj / Shutterstock.com

Co nesmí do odbaveného zavazadla?

Nezapomeňte, že hladkému průběhu odbavení a přepravy vašich kufrů napomáhá také dodržování bezpečnostních pokynů. Každý rok upozorňují pracovníci letiště na nevhodné i zakázané předměty, které nepatří ani do odbavovaných zavazadel. Rentgeny je velmi snadno odhalí a cestujícím poté mohou výrazně zkomplikovat odlet.

Co nesmí být v kufru, který putuje do zavazadlového prostoru letadel:

  • elektronika a spotřebiče včetně dobíjecích powerbank, elektronických cigaret, elektronických zařízení s napájecími bateriemi uvnitř (pokud to lze, ty je možné vyjmout a přepravit v odbaveném zavazadle),
  • lithiové baterie, akumulátory
  • obranné a paralyzující spreje a jiné dráždivé látky
  • spreje, tlakové nádoby (kromě lékařských a kosmetických potřeb)
  • hořlavé tekutiny
  • plynové bomby
  • cigaretové zapalovače, zápalky

Jak označit cestovní kufr do letadla?

Znáte ten pocit, kdy v cílové destinaci netrpělivě vyčkáváte u pojízdného pásu a s nervozitou očekáváte, kdy se konečně objeví vaše kufry? Ztráta zavazadel bohužel patří k velmi častým problémům, existuje ovšem několik kroků, kterými jí lze předejít.

Visačka

Co napsat na visačku kufru? Každé zavazadlo vždy opatřete visačkou se svými údaji: celým jménem, telefonním číslem (které vám bude fungovat i v cizině), číslem vašeho letu, adresou hotelu, ve kterém budete pobývat i vaší trvalou adresou.

Zoufalý muž sedící s kufrem na letišti David Prado Perucha / Shutterstock.com

Foto

Před odletem si rovněž pořiďte fotografie všech svých zavazadel – mohou být vizuálním vodítkem při jejich dohledávání.

Kontrola štítku

Ihned po odbavení se také doporučuje zkontrolovat si údaje na štítku, který se lepí na zavazadla a jehož kopii dostanete do rukou. Především, zda sedí vaše jméno a kód letiště, kam letíte.

Zdroje: Tripmania.cz, Kufrland.cz, Tripmania.cz, Denik.cz