Co způsobuje červené skvrny v trávníku? Pozor, může jít o kornatku, která umí napáchat velké škody

Žena seká trávník Serhii Bobyk / Shutterstock.com

Pečujete o zelený porost kolem vašeho domu či chalupy, přesto se v něm najdou suchá nevzhledná místa? Skvrny ve vašem trávníku nemusejí mít příčinu v nedostatku vody – může se totiž jednat o houbu. Kornatka travní je schopna během krátké doby napáchat velké škody. Jak na ni?

Přečtěte si také

Legendární americký street food: Buffalo wings musíte ochutnat!

Starosti o trávník

Našli jste na postižených místech trávníku narůžovělé chomáčky plísně? Tak to je ona – seznamte se, jde vskutku o kornatku. Příčin jejího výskytu může být hned několik – patří mezi ně nedostatečná zálivka či naopak přemokření, vysoká vlhkost nebo nepravidelné hnojení. Projevuje se žlutými skvrnami, které mají obvyklý průměr 10 až 20 centimetrů. Jak se ale kornatky zbavit a zase si užít krásný zelený porost, který vám bude dělat radost?

Pořiďte si pomocníka na trávník v akci

Jak na obnovu trávníku

Pokud objevíte stopy kornatky, je čas na kompletní obnovu trávníku. Nebojte se, nejde o nic víc než o běžné činnosti na zahradě, kterými obvykle vítáte jaro. Podobně jako po zimním období je tedy čas na řádnou vertikutaci, tedy provzdušnění, ale také na dosev a pohnojení. Těmto úkonům by měl předcházet úklid travnaté plochy – očista od listí či větviček. Důležité je rovněž celou zelenou plochu posekat nakrátko.

Vertikutace trávníku: Jak a kdy na to?

Právě zmíněná vertikutace, prováděná zpravidla manuálním či elektrickým vertikutátorem, pomůže trávníku znovu se nadechnout. Díky této činnosti se ke kořenům trávy dostanou vláha i vzduch. Vertikutaci můžete provádět i bez výskytu kornatky – obzvláště na jaře, kdy toužíte po osvěžení travnaté plochy.

Ruka položená na trávníku Dudarev Mikhail / Shutterstock.com

Jak zajistit dostatek živin pro trávník

Je čas nakrmit trávník. Proto je dobré aplikovat hnojivo s vysokým obsahem dusíku. Ideálně jej použijte co nejrovnoměrněji, mohou se o to postarat i speciální pomocníci – například ruční rozmetače a aplikátory. Jedině tak totiž docílíte také rovnoměrného růstu a sjednocené barvy zeleně. Po hnojení pak stačí dosít suchá místa, která zůstala viditelná po řádění kornatky. Posledním krokem je pak zaprášení čerstvě osetých ploch substrátem. Ten se postará o zadržení vlhkosti pro rychlé vyklíčení nových semen.

Zelená vizitka domu

Opečovávaný trávník je zdravý trávník. Na závěr všech kroků už stačí jen kvalitně zalít veškerou zelenou plochu, aby se nastartovaly všechny potřebné procesy. Pak už zbývá jen pravidelná láskyplná péče – ta je totiž dokonalou prevencí proti kornatce, která číhá kolem. A výsledky? Krásný trávník jako vizitka vašeho bydlení či chaloupky.

  • Tip: S kornatkou vám kromě zmíněných opatření pomůže také přírodní postřik Armorex, jehož základem je česneková silice. Vyzkoušet můžete také některé fungicidní přípravky, jako jsou Ortiva, Rovral Aquaflo nebo Dithane DG.