Víte, co je to AHA peeling? Zmizík na nedokonalosti pleti, který zatočí s akné, hyperpigmentací i mastnotou

Žena s ručníkem na hlavě si aplikuje sérum na obličej Inside Creative House / Shutterstock.com

Krásná, bezchybná pleť je snem každé ženy a jen málokdo se jí může pyšnit. Akné, mastná pleť, hyperpigmentace nebo vrásky potrápí každou z nás. Nevhodnou nebo nedostatečnou péčí se pokožka může i zhoršit, nicméně na trhu existuje mnoho možností, jak pleť zdokonalit. Jednou z nich jsou právě AHA kyseliny, které fungují jako zmizík. Pojďme si o nich něco málo říct…

Přečtěte si také

Ochutnejte poklad francouzské kuchyně: Recept na pravou francouzskou cibulačku od Zdeňka Pohlreicha

Co jsou AHA kyseliny?

Alfa-hydroxylové kyseliny nazývané také ovocné kyseliny jsou organické látky, které se přirozeně vyskytují v ovoci a zelenině. Co se týká péče o pleť, AHA kyseliny najdete především v kosmetických přípravcích na exfoliaci pleti, rozjasnění a vyčištění.

Hlavní schopností těchto kyselin je odstranění odumřelých buněk a jejich rychlejší obnovování, což pozitivně působí na zmírnění pigmentace, redukci akné a vyhlazení vrásek. AHA kyseliny najdete v mnoha kosmetických produktech, je tedy jen na vás, jak intenzivní efekt si přejete, případně jakým způsobem chcete tyto kyseliny aplikovat.

Účinky AHA kyselin

Kyseliny působí na strukturu a svrchní vrstvu kůže, kterou „naruší“ a následně přispívají k její obnově. Můžete se tak těšit na rozzářenou a dokonale hladkou pleť. V kosmetice najdeme především synteticky upravené AHA kyseliny, které se svými účinky liší. Jsou ovšem vhodné pro všechny typy pleti, což je dobrá zpráva i pro ty, kteří mají citlivou pleť.

Žena, na jejímž obličeji jsou graficky vyznačena místa s pigmentovými skvrnami LADO / Shutterstock.com
  • Kyselina citronová – k rozjasnění unavené pleti, ochrana před škodlivými volnými radikály
  • Kyselina glykolová – silné omlazující schopnosti
  • Kyselina mandlová – léčba akné, účinnost proti nadměrné pigmentaci
  • Kyselina salicylová – péče o problematickou pleť s akné
  • Kyselina jablečná – hydratační vlastnosti
Při používání AHA peelingu se nesmí zapomínat na ochranu před sluncem!

AHA peeling

Dříve byl AHA peeling prováděn pouze v kosmetických salónech, a to kyselinou glykolovou, kde tuto účinnou metodu mohli používat pouze proškolené kosmetičky nebo lékaři. AHA peeling se aplikoval silnými organickými kyselinami, které způsobily větší podráždění pleti. Tato procedura je ale vhodná pouze v zimních měsících, jelikož po aplikaci je nutné se vyvarovat slunečního záření.

V dnešní době na trhu najdete produkty, které AHA kyseliny obsahují – sice v menší míře než zmíněná kosmetická procedura, ale přesto jsou účinné. Můžete je tak vyzkoušet doma, nezapomeňte však, že druhý den po aplikaci je důležité se vyhnout krémům s obsahem retinolu a použít SPF ochranu.

Kosmetička aplikuje ženě na obličej peeling štětcem hedgehog94 / Shutterstock.com

Které produkty AHA peelingu stojí za to vyzkoušet?

Za vyzkoušení určitě stojí AHA peeling s postupným uvolňováním od české značky Lobey (50 ml, 649 Kč), který necháte působit přes noc. Dále německá značka Alcina nabízí pleťový fluid s AHA kyselinami (60 ml, 490 Kč). Peeling pořídíte i od značky Neostrata (60 ml, 1 250 Kč) či Clinique (30 ml, cca 900 Kč).