Rakovina, radiace a ztráta živin. Skutečně má mikrovlnná trouba nežádoucí účinky?

Mikrovlnka na kuchyňské lince Pixel-Shot / Shutterstock.com

Přestože nám většinu času zjednodušují život, o bezpečnosti domácích spotřebičů panují ve společnosti už řadu let nejrůznější spekulace. Jedním ze spotřebičů, o němž platí spoustu mýtů a který najdeme téměř v každé domácnosti, je mikrovlnná trouba. Ta má údajně podle mnoha názorů způsobovat ztrátu živin v ohřívaných potravinách, radiaci či dokonce rakovinu. Nemusíte se ale bát, jde o pouhý mýtus.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Ztráta živin, radiace i rakovina

Nejrozšířenější pověrou ohledně mikrovlnné trouby je domnělý škodlivý účinek záření na kvalitu ohřívaných potravin.

Přestože záření urychluje chemické reakce, nemá významný vliv na změny v chemické struktuře látek, na to je mikrovlnná energie příliš malá. Strach, že mikrovlnka mění nutriční hodnoty potravin, je též neopodstatněný – každá tepelná úprava potravin, jako je vaření, dušení, ohřívání či smažení, totiž snižuje jejich nutriční hodnotu. Vinit mikrovlnku je proto zbytečné.

Co se týče mýtu o rakovině, dle největší světové nezávislé organizace pro výzkum rakoviny Cancer Research UK neexistuje žádná souvislost mezi účinky mikrovln a vznikem karcinogenních buněk.

Muž vyndává jídlo v krabičce z mikrovlnky goffkein.pro / Shutterstock.com

Mikrovlnka byla vynalezena náhodou

Mikrovlnka, jak se troubě na ohřívání jídla také říká, spatřila světlo světa v roce 1947 a relativně rychle si získala srdce kuchařů a hospodyněk po celém světě. Funguje na principu elektromagnetických vln, které způsobují rotaci molekul vody v ohřívaném jídle. Energie, která tímto kmitáním vznikne, se přenáší na molekuly jídla a tím je ohřívá. K objevu tohoto principu dospěl čirou náhodou při výzkumu elektromagnetických vln Američan Percy Spencer. Jeho vynález způsobil skutečnou revoluci a po léta byl symbolem pokroku.

Udělejte si pohodový večer

Mýty pramení z nedůvěry

Ohřívání jídla v mikrovlnné troubě je rychlé, komfortní a nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu. Jak už to tak nicméně bývá, takové vynálezy vzbuzují podezření a nedůvěru. Přidejte si ještě fungování na principu elektromagnetických vln a panika, která končí vznikem mnoha mýtů, je na světě. Přestože záření, které vyzařuje mikrovlnná trouba, je silnější než třeba u smartphonu, tato technologie je navržena tak, aby byla trouba zabezpečena tak, aby nepředstavovala žádné nebezpečí.

Muž stojící u hořící mikrovlnky Andrey_Popov / Shutterstock.com

Dodržujte pravidla bezpečného používání

Ačkoli většina mýtů ohledně mikrovlnné trouby jsou pouze neopodstatněné pomluvy, při zacházení s mikrovlnkou byste přesto měli dbát některých bezpečnostních pravidel. Potraviny do ní můžete vkládat pouze na některých kusech nádobí – v pořádku bude porcelán, keramika i plast, do mikrovlnky však nikdy nevkládejte kovové talíře nebo nádobí zdobené zlatem, protože kovy mikrovlnné záření odrážejí. Díky tomu se volné elektrony na povrchu kovového předmětu rozkmitají a vznikne elektrický náboj.