Zeleninové polévky, díky kterým půjde hubnutí snáz. Nejlepší recept na tukožroutskou polévku

Zeleninová polévka v dřevěné misce a kolem přísady Chamille White / Shutterstock.com

Polévka je grunt, o tom žádná. Zahřeje, je plná vitamínů a vlákniny, posiluje trávení a její příprava je snadná a rychlá. Zeleninová polévka je skvělým jídlem v období, kdy bychom rádi shodili nějaké to kilo nebo své tělo odlehčili. Receptů existuje velké množství a vylepšovat se dá každá z variant, proto není vždy třeba se jednotlivým receptem do písmene řídit. Pár tipů ale přece jen máme...

Přečtěte si také

Seznam věcí na letní tábor: Na co nezapomenout, aby mělo dítě vše potřebné
Seznam věcí na letní tábor: Na co nezapomenout, aby mělo dítě vše potřebné

Čistý vývar jako vitamínová bomba

Pokud vás trápí kila navíc, správným základem pro lehkou zeleninovou polévku je vývar ze samotné zeleniny nebo z libového masa. Klasický vývar z kostí nebo tučnějšího masa je sice skvělý, ale jeho kalorická hodnota je vyšší, a to v případě hubnutí není úplně žádoucí. K dochucení polévky jsou skvělými pomocníky zdravé bio přísady bez glutamanů, které koupíte ve zdravé výživě nebo ve větších supermarketech.

Které polévkové směsi dáváte přesnost? Té v akci!

Zeleninová polévka tzv. tukožroutská

  • 6 cibulí
  • 3 papriky
  • 1 menší hlávka zelí
  • 1 menší celer
  • 2 mrkve
  • 800 g loupaných rajčat v plechovce
  • sůl/pepř/bio vegeta
  • olivový olej

Veškeré suroviny pokrájíme na tenké nudličky/kousky a podusíme na pár lžičkách olivového oleje. Poté zalijeme 4 l vody a dochutíme podle vlastní chuti. Vaříme do změknutí. Polévka vám vydrží na týdenní „tukožroutskou“ kúru.

Zeleninová polévka

  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • ¼ celeru
  • ¼ hlávky zelí
  • 1 paprika
  • 1 rajče
  • bio vegeta či jiné koření dle libosti
  • konzerva fazolí

Zeleninu nakrájíme na malé kousky, přidáme vodu a koření a dáme vařit na cca 40 minut. Poté otevřeme a scedíme fazole, které do polévky přidáme.

Brokolicová polévka nblx / Shutterstock.com

Brokolicová polévka

  • 300 g brokolice
  • 50 g cibule
  • 1 litr vody (nebo vývaru)
  • sůl/pepř/bio vegeta
  • 100 g krémového sýru
  • olivový olej

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a dozlatova osmažíme na olivovém oleji. Přidáme kousky brokolice a chvilku restujeme. Zalijeme vodou/vývarem, přidáme koření a povaříme 20 minut. Tyčovým mixérem nakonec vše rozmixujeme a přidáme krémový sýr, případně ještě dochutíme podle libosti. Ozdobit můžeme vejcem natvrdo, strouhaným sýrem, mikrobylinkami nebo slunečnicovými semínky.

Nezmeškejte květák v akci

Kupte se slevou Květák.

Porovnat slevy

Květáková polévka

  • 500 g květáku
  • 100 g cibule
  • stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl/pepř/bio vegeta
  • voda/vývar

Na oleji osmažíme cibulku, přidáme květák, česnek a orestujeme. Zalijeme vodou/vývarem a přidáme koření. Vaříme cca 10 minut do změknutí a poté mixérem rozmixujeme a dochutíme. Pokud bude polévka příliš hustá, můžeme naředit vodou/vývarem.

Vitamínový bonus

I když je vaším záměrem hubnutí, nikdy nezapomínejte na to, že polévka vám musí chutnat, proto si polévku dolaďte bylinkami, oblíbenou zeleninou nebo semínky. Do polévky tím přidáte další skvělou chuť, ale také vitamíny a minerály, které v době hubnutí potřebujete o něco více.