Co se zbylým cukrovím, které se nesnědlo? Přebytky můžete ještě chytře zužitkovat

Linecké cukroví uložené v hrnci Julia Metkalova / Shutterstock.com

Napekli jste letos tolik vánočního cukroví, že si teď lámete hlavu, co s ním? Nemusíte ho jen zmrazit – zkuste z něj vytvořit nové lahodné dezerty. Inspirujte se našimi tipy na bábovku nebo štrúdl ze zbytků cukroví.

Přečtěte si také

SÚKL varuje před přípravky, které se tváří jako léčivé, ale ve skutečnosti jde o podvody ohrožující zdraví

Jak zamrazit cukroví?

Pokud si chcete od sladkého odpočinout, můžete cukroví zamrazit – později přijde vhod například na svátek sv. Valentýna. Aby si ovšem udrželo svoji chuť i několik týdnů po vánočních svátcích, je potřeba dodržet správný postup:

  • Cukroví uložte do mrazuvzdorných krabiček, lépe raději do dvou. Tím předejdete tomu, aby se vysušilo a natáhlo do sebe nežádoucí pachy z mrazáku.
  • Dobře skladované laskominy takto vydrží i několik měsíců.
Kousek štrúdlu na dřevěném tácu La Bella Studio / Shutterstock.com

Kdo by nemiloval tradiční linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky, ořechy nebo včelí úly? Pravdou ale je, že i dobré cukroví se po čase přejí. Pokud vám však ještě nějaká ta krabice zbyla, nezoufejte – vánoční laskominy můžete snadno přetvořit na jiné druhy sladkého pečiva. Stačí vyzkoušet některý z následujících receptů:

Recept: Tvarohová bábovka z lineckého cukroví

Když nevíte, co se zbytky lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků.

Potřebujete:

  • 2–3 tvarohy podle množství zbylého cukroví
  • máslo
  • 2 vejce
  • cukr
  • rozinky
  • vanilku a prášek do pečiva
  • cukroví

Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh, rozdrobené cukroví a prášek do pečiva. Následně vmícháme ušlehaný sníh a rozinky, směs poté nalijeme do vymazané formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě.

Zdobené perníčky NataliaMilashkaShop / Shutterstock.com

Recept: Nepečená buchta z perníčků

Připravte si:

  • perníčky
  • 1 plechovku Salka nebo jiného kondenzovaného mléka
  • rum
  • kávu

Postup: Perníčky roztlučeme (pomocí paličky na maso) nebo rozválíme válečkem na jemné kousky, které poté nasypeme na plech a podle chuti pokapeme rumem a kávou. Následně potřeme kondenzovaným mlékem a povrch opět posypeme nadrcenými perníčky.

  • Pokud vám jich zbylo více, můžete udělat ještě jednu vrstvu.
  • Pokud naopak máte menší množství perníčků, lze podle tohoto receptu vytvarovat kuličky.

Recept: Štrúdl z plněných ořechů

Potřebovat budete:

  • zbytky plněných ořechů
  • 1 balení listového těsta
  • mletou skořici
  • rozinky namočené v rumu
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

Postup: Plněné ořechy rozdrtíme za pomoci válečku a směs nasypeme na vyválené listové těsto. Posypeme skořicí, rozinkami a trochou cukru, zavineme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Zdroj: Kupi.cz