Jak uspořádat dětskou oslavu? Inspirace na zdravé a kreativní občerstvení, které budou malí hosté milovat

Děti jsou na dětské oslavě v parku Africa Studio / Shutterstock.com

Léto je obdobím pikniků, grilovaček a zahradních oslav, a to jak pro dospělé, tak pro děti. Pokud se chystáte uspořádat dětskou oslavu, kromě tématu a místa konání musíte promyslet též občerstvení, které budete dětem podávat. Doba přeslazených limonád a brambůrků naštěstí minula, dnešní principy zdravé výživy upřednostňují i na oslavách čerstvost a výživnost. I s dodržováním těchto pravidel však lze připravit dobrůtky, které budou dětem chutnat.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Uspořádejte venkovní oslavu

Pokud se chystáte uspořádat dětskou oslavu v létě, jednoznačně nejlepší bude udělat ji venku, kde se děti dostatečně vyřádí, aniž by přišel k újmě nábytek. Vyhráno máte zejména v případě, že máte vlastní zahradu, kde můžete dětem kromě občerstvení připravit i nějaké venkovní hry. Než rozešlete pozvánky, kontaktujte rodiče pozvaných dětí a zjistěte si, jakými alergiemi jejich ratolesti případně trpí. Pokud ano, přizpůsobte tomu menu.

Když nemáte čas upéct dort, zajděte pro medovník v akci

Domácí dort potěší nejvíc

Koupený dort od zkušené cukrářky bude možná hezčí, ale ten doma upečený dochutíte přesně tak, jak má vaše rodina ráda. Nechte složité kreace odborníkům a vyzkoušejte nepečenou variantu s piškoty, mascarpone a ovocem. Jemný letní zákusek je na léto stejně vhodnější než těžký máslový dort. Nebo dort vynechte úplně a malým strávníkům připravte tvarohový dezert do skleniček, upečte palačinky nebo vláčné mrkvové muffiny.

Dva muffiny ozdobené mrkvičkou Jukov studio / Shutterstock.com

Recept na mrkvové muffiny

Budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 100 g tučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 mrkve
  • 50 g vlašských ořechů (pokud nehostíte alergika)
  • 100 g hladké špaldové mouky (může být i polohrubá)
  • 1 lžička prášku do pečiva

Vejce vyšlehejte spolu s tvarohem a oběma typy cukru. Vmíchejte najemno nastrouhanou mrkev a drcené vlašské ořechy. Nakonec přimíchejte mouku a prášek do pečiva. Troubu předehřejte na 180 °C. Košíčky na muffiny nebo muffinovou formu naplňte do tří čtvrtin těstem a dejte péct na 25 minut.

Občerstvení do ruky

Tzv. finger food je ve světě oblíbenou variantou večírkového občerstvení. Výhodou nejrůznějších sendvičů, jednohubek a mini dortíků je jejich snadná konzumace jednou rukou. V té druhé totiž hosté většinou drží sklenku s pitím. To sice v případě dětí nehrozí, miniaturní občerstvení ale ocení z jiných důvodů. V zápalu hry přece není čas posadit se a v klidu si dát svačinu! Finger food je přitom možné konzumovat takříkajíc za běhu, a ještě bude na dětské oslavě působit roztomile.

Meloun a v něm napíchané jednohubky FCerez / Shutterstock.com

Ovocné špízky pro malé mlsouny

Efektní a rychlé občerstvení vykouzlíte třeba z listového těsta. Nejrůznější tyčinky, šneky a další tvary vám navíc děti mohou pomoci připravovat. Stálicí dětských oslav je však jednoznačně ovoce, a to především to sezónní. Připravit z něj můžete třeba ovocné špízy, na které napíchnete meloun, jahody, kolečka banánu, hroznové víno, borůvky či ostružiny. Špízky poté můžete napíchat například do půlky melounu nebo jablka.

Meloun teď najdete kdekoliv v akci

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Pitný režim je důležitý

Kromě dobrých a zdravých chuťovek nezapomeňte prckům připravit také osvěžující drinky. Do tvořítek na led zamrazte den předem bobulové ovoce, vhoďte do džbánku s rozmačkanými malinami, zalijte perlivou vodou a domácí malinovka je na světě!

Chutná bude také bezová limonáda, kterou vykouzlíte jen z bezového sirupu a perlivé vody, nebo citronáda, na níž stačí vymačkat pár citronů, přihodit několik větviček máty a zalít vodou. Co se týče servírování, zkuste zavařovací sklenice nebo papírové kelímky. A samozřejmě nesmí chybět brčka!

Vláček sestavený jenom ze zeleniny Jan Schneckenhaus / Shutterstock.com

Je libo zeleninový vláček?

Určitě také nezapomeňte nakrájet zeleninu, jako je mrkev, okurka nebo cherry rajčátka. Uvidíte, kolik jí malí rošťáci při hře „zchroupají”. I zeleninu lze servírovat hravě – zkuste třeba pomocí špejlí sestavit zeleninový vláček, který zvláště v parném létě občas oroste vodou v rozprašovači. Při konzumaci pak nezapomeňte dohlédnout na vyndání špejlí. Zeleninu ale můžete také obyčejně nakrájet na špalíčky a podávat třeba s jogurtovým dipem.

Na piknik s rodinou stylově a v akci

Vezměte děti na piknik

Ať už je to na výletě, v parku nebo na vaší vlastní zahradě, jednou z oblíbených letních aktivit je nepochybně piknik. Posezení s rodinou nebo přáteli na měkoučké dece uprostřed přírody slunného léta potěší nejen děti, ale i dospělé. S sebou zabalte čerstvé pečivo, koláč, ovoce, zeleninu a nezapomeňte také na pití. Rozhodně ale vynechte majonézu, ryby nebo mléčné produkty, ty by se mohly v teplém počasí zkazit a nadělat tak víc škody než užitku. Kvalitu jídla i pití udrží nejrůznější termo dózy či tašky.