Voda zdražuje. 10 tipů, jak s ní v domácnosti šetřit

Ruce držící kapku vody SewCream / Shutterstock.com

Ačkoli jako Evropané nemusíme řešit palčivé problémy s nedostatečnými zdroji pitné vody, období sucha jsou v posledních dekádách čím dál častější. Nutnost chránit přírodní vodní zdroje si už proto nyní uvědomují nejen environmentalisté, ale i běžní spotřebitelé. Začít bychom měli už na úrovni našich vlastních domácností.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Proč sekačka na trávu po zimě nefunguje? Závadu hledejte v nádrži

Voda nad zlato

Více než miliarda lidí na zeměkouli nemá přístup k pitné vodě. Zatímco průměrný Čech spotřebuje denně až 93 litrů vody, obyvatelé nejchudších oblastí světa se musí spokojit s pouhými 10 l.

I proto bychom se měli zamyslet nad tím, jak s vodou nakládáme, zda ji nebereme jako samozřejmost a jak bychom i my mohli přispět k její ochraně a zachování přírodních obnovitelných zdrojů. Důvodem pro úsporu vody může být i její narůstající cena – od ledna stojí kubík vody v Praze 108,13 Kč včetně DPH.

Detail kapajícího kohoutku Andrey Kuzmin / Shutterstock.com

1. Zamezte úniku vody

Pokud se chystáte s plýtváním vody zatočit i ve vaší domácnosti, vaše první kroky by měly směřovat ke kontrole kapajících kohoutků, protékající toalety či narušenému vodovodnímu potrubí. Zdá se to jako malicherné množství? I slabě kapající kohoutek může způsobit ztrátu až 24 litrů vody za den, silně kapající pak dokonce dvojnásobek. U protékající toalety může ztráta dosahovat až stovek litrů. Ušetřit vodu v domácnosti mohou pomoci termostatické baterie či úsporné splachování, které používá menší objem vody.

2. Vyměňte baterie za úsporné

Ještě než začnete podnikat dílčí kroky pro úsporu vody v domácnosti, zkontrolujte kohoutky a sprchové hlavice. Největší úspory dosáhnete, pokud klasické kohoutky vyměníte za ty s perlátorem, který do vody dodává malé vzduchové bublinky a tím omezuje její spotřebu. Úsporu vody lze zvýšit také pomocí moderních sprchových baterií. Ty většinou fungují na bázi vodních pulzů, které proud vody roztříští a tím její spotřebu šetří.

Ruka držící tekoucí sprchu Ben Bryant / Shutterstock.com

3. Místo vany se sprchujte

Množství vody vyplýtvané v domácnosti lze snížit pomocí drobných kroků, které nás nic nestojí, ale přitom mohou představovat ohromný rozdíl. Při čištění zubů nenechávejte téct vodu a ušetříte desítky litrů. Pokud můžete, místo koupání ve vaně se sprchujte. Napuštěná vana spotřebuje mezi 150 a 200 litry, což odpovídá přibližně čtyřem sprchováním.

I ve sprše můžete relaxovat a uvolnit se

4. Nádobí nemyjte pod tekoucí vodou

Co se týče šetření vody v kuchyni, největších úspor lze dosáhnout u mytí nádobí. Nejšetrnější cestou je mytí v myčce, která nabízí i ekologický program, jenž šetří nejen vodu, ale i energii. Myčku však nikdy nepouštějte poloprázdnou. Pokud myčku nemáte a její pořízení nepřipadá v úvahu, nikdy nádobí nemyjte pod tekoucí vodou. Místo toho si napusťte dřez, nádobí umyjte a poté jej pod tekoucí vodou jen rychle opláchněte.

5. Nenechávejte vodu na pití odtéct

Pokud v domácnosti pijete vodu z kohoutku, natočte si ji do lahví a ty uchovávejte v lednici. Než totiž odteče vlažná voda, která na pití není tak chutná, zbytečně vyplýtváme až několik desítek litrů. To samé platí o omývání ovoce a zeleniny. Místo oplachu pod tekoucí vodou si natočte vodu do hrnce či větší misky a potraviny omyjte v ní. Takto použitou vodu pak nevylévejte, ale využijte na zalévání květin.

Voda odtékající do odtoku ve dřezu Tunatura / Shutterstock.com

6. Využívejte celou kapacitu pračky

Co se týče praní, pokud nemusíte, nepoužívejte předpírku, a pračku plňte do její plné kapacity. Spotřebu vody a energie přitom kontrolujte již při koupi pračky – ideální zařízení by mělo na jedno praní spotřebovat kolem 40 litrů vody.

Ušetřete na praní – zvolte si výhodné prací prostředky

7. Pořiďte si čističku šedé vody

Úspoře vody může výrazně napomoci používání tzv. šedé vody, což je odpadní voda z domácností, která neobsahuje splašky. Vzniká především v koupelně, a to z umyvadel, praček a sušiček. Pomocí čističky šedé vody ji lze přeměnit na tzv. bílou vodu, kterou je možné využít pro zalévání květin nebo splachování.

8. Květiny zalévejte dešťovkou

Pokud máte zahradu, na zalévání záhonů nepoužívejte vodu pitnou, ale dešťovku. Na každý roh domu lze namontovat okap s okapovým filtrem a dešťovou vodu sbírat do nadzemních nádrží nebo sudů. Květiny navíc zalévejte spíš navečer. Ráno nebo dopoledne, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější, se totiž většina vody stihne odpařit, než se vsákne do zeminy.

Zalévání květin zahradní konvicí HQuality / Shutterstock.com

9. Před dovolenou vypněte přívod vody

Pokud se chystáte na dovolenou nebo zkrátka nebudete několik dní doma, nezapomeňte uzavřít hlavní přívod vody. Podle zákona schválnosti se vám zrovna v době nepřítomnosti může stát, že praskne hadička na toaletě, a kromě ztracených litrů vody můžete také vytopit své sousedy.

10. Přemýšlejte nad svou spotřebou

Při používání vody v domácnosti vás jistě napadne množství dalších způsobů, jak jí šetřit. Většina z nich je zcela banálních, a přitom mohou znamenat ohromný rozdíl. Stačí, když se při každém otevření kohoutku zamyslíte, zda voda náhodou neodtéká zbytečně a bez užitku. Zkuste ji zachytit a využít například na splachování, zalévání květin nebo vytírání podlahy.